“Fusion 大閘蟹宴”

The Point (尖沙咀)
使用外送服務
香港排名第34 (共15,677家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
5 週前評論 透過行動裝置

鍾意食蟹的你,想不想試一試新的fusion食法?
這裏絕對是一個好選擇,$598兩位的大閘蟹盛宴帶來了滿滿新鮮感!

前菜有蟹肉南瓜湯和意大利炸飯團配蟹粉沙沙,南瓜湯味道清甜滋味,沙律菜新鮮用上了黑醋汁,蟹粉沙沙菜式新穎特別。

推介的有主菜的pizza和蟹粉牛油汁意大利小雲吞!這個pizza有驚喜,pizza皮鬆軟得來比普通Pizza的味道更有特色,整體美味

另一款推介的必食蟹粉牛油汁意大利小雲吞, 分量超足,啖啖飽滿蟹肉,小雲吞皮薄,牛油汁香口美味,吃過不停

至於甜品就是小泡芙,作為這餐豐盛的蟹宴最後點綴,這個價錢這個質素十分滿意

造訪日期: 2021年11月
感謝 MCXMS

2021年12月16日 透過行動裝置

到了冬天就會很想吃熱騰騰的食物,朋友推介了這家The Point推出的聖誕芝士火鍋套餐,聽到名字已經覺得很吸引,於是訂位今晚來吃晚餐。

餐廳地點方便,位於尖沙咀The One商場,開揚舒適。在12月18日前預訂聖誕餐外賣還有85折優惠。

我地一坐下便點了聖誕芝士火鍋套餐,很豐富,有湯兩客、頭盤一客、海鮮芝士火鍋、甜品兩客等。

是日餐湯 蘑菇湯
湯很滑溜濃郁,蘑菇香味散發,有淡淡的黑松露味,還有很碎粒的蘑菇粒,香甜而有咬口。

龍蝦湯
必點的食物之一,龍蝦味道特別濃郁,融在湯中間,香甜滑溜,有很多龍蝦肉絲,鮮甜美味。

頭盤 經典凱撒沙律
份量很大碟,沙律菜新鮮爽脆,咬下清甜多汁,面鋪有芝士粉,香濃惹味,伴有香脆麵包粒和煙肉粒等,味道豐富。

海鮮芝士火鍋

融漿芝士鍋十分吸引,熱騰騰,芝士香味散發,用上多種芝士來做,冬天吃很有氣氛。

海鮮材料十分豐富,有原隻波士頓龍蝦,南鮑魚仔,扇貝,蝦,法國藍青口等,全部已經煮熟過,放進芝士鍋中煮幾分鐘就可以食用。龍蝦大隻而厚肉,肉質鮮甜嫩滑,龍蝦味道濃郁,和芝士味很配搭。鮑魚和青口,扇貝等都很新鮮,鮮甜無比,嫩滑多汁。

時令蔬菜拼盤
蔬菜種類都很豐富,有車厘茄,茄子,青瓜,西蘭花,炸薯角,貝殼粉等,令人吃不停口。上檯前已經是煮熟,都是煮幾分鐘已經可以吃。茄子和青瓜等爽脆多汁,清甜美味,沾上芝士漿吃更令有一番風味。

法國麵包(無限添加)
有一籃的香脆即炸麵包粒,卜卜脆,放進芝士鍋中煮至軟稔,令芝士滲入麵包當中,入口香味散發。

甜品 雲呢拿泡芙
冰凍可口,泡芙外脆內軟,入面有香甜的忌廉,奶滑香甜,配有很多美味的朱古力醬

棉花糖朱古力心大軟
是必點之選,即叫即制,熱騰騰,以熱的鐵盤呈上。心太軟中間的朱古力緩緩流出,滑溜香甜,朱古力蛋糕外層香脆美味,配有微烤過的棉花糖一起吃,口感層次豐富。

感謝 EllaTam
2021年12月15日 透過行動裝置

餐廳位於The One,地理位置很方便。環境舒適,座位空間夠大。餐廳供應的海鮮芝士火鍋套餐,包括了餐湯,頭盤,芝士火鍋同埋甜品。

主角海鮮芝士火鍋, 非常豐富。
上層放滿海鮮:原隻波士頓龍蝦、南非鮑魚仔、扇貝、虎蝦、藍青口,陣容強勁!出色是龍蝦同埋青口,好鮮甜!

感謝 MSCHANCHAN321
2021年12月15日 透過行動裝置

商場地理位置挺好的,交通方便,而且商場內食肆林立,氣氛挺不錯的。這餐廳的座位也挺多,挺寬闊。食物方面,選擇有很多,還有特別的節日餐單,這次便點了他們的海鮮芝士火鍋,有趣又好吃!原來龍蝦、南瓜、西蘭花等等材料,配上芝士火鍋,食物的甜味更加突出的!

感謝 Kennis D
2021年12月11日 透過行動裝置

The Point呢間餐廳採用高質食材製作創意手工pizza 同意粉,我家人都鍾意幫襯。最近佢地推出Fondue Special呢個應節套餐希望食客可以享受到聖誕節帶來嘅温暖。朋友係芝士迷當然急不及待約我去試下!

是日餐湯/龍蝦餐湯
想配合聖誕節氣氛的話,不妨加$28揀龍蝦餐湯。以大量龍蝦殼長時間淆製,鮮味濃厚,加入忌廉同埋魚湯夠曬creamy仲有粒粒鮮甜彈牙嘅龍蝦肉

凱撒沙律
沙律菜翠綠新鮮份量充足簡單得黎幾開胃

海鮮火鍋
材料豐富有南非鮑魚、扇貝、虎蝦、法國藍青口當然唔會少得波士頓龍蝦啦樣樣新鮮,肉質彈牙。芝士煱底混合唔同風味嘅芝士,好rich例如如格呂耶爾芝士、意大利馬蘇里拉芝士、瑞士著名嘅大孔奶酪,再加上少少葡萄酒,凸顯食材嘅鮮味隨熱爐上枱確保芝士唔會因為溫度過低而凝固。 職員仲溫馨提示點樣卷燙數圈,令芝士不會黐底得黎令食物入味。芝士原來同海鮮很夾咸香嘅芝味更能發揮

蔬菜拼盤
採用蔬菜皆新鮮時令,仲有咬口十足嘅貝殼粉,點芝士好正

法國麭包
烘得香脆,沾上芝士食滋味無窮。食完可以再添架

雲呢拿泡芙
造型精緻可愛, 軟滑嘅雲呢拿雪糕唔太甜食埋甜品滿足曬

感謝 Jellylyt

查看過The Point (尖沙咀)的旅客也查看過

去過The Point (尖沙咀)嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。