“龍蝦大餐”

The Point (尖沙咀)
使用外送服務
香港排名第134 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀

而且通粉 依然好彈牙好有口感

造訪日期: 2021年3月
感謝 ver0n97

2021年3月31日

疫情開始緩和,同樣亦是時候相約與朋友晚餐!今天來到尖沙咀 the one 覓食,來到四樓發現the point這間餐廳,很多大型商場也見過但還未試過,特別是我今天早到,所以人流不算多所以有行便進了這家餐廳!

餐廳環境一流不能再挑剔,雖然是在商場但亦有假裝成為室外餐廳的位置,感覺衛生不來而不會侷促!

由於很早進場,店員讓我們選擇餐桌的位置!

打開餐牌已經被圖片上的食物及引,同時食物的做法十分吸睛!但作為選擇困難症的我,翻了很多次餐牌亦沒找到我的選擇!

最終發現了另一份二人餐單,無論外觀及價錢相當引人入勝!不用多選就這個吧!基本食物已都已經定好,除了主菜會有三選一之外其他都不用選擇!而最大特色的是全部都是龍蝦無論餐湯前菜主菜每一樣都是龍蝦!

餐湯“龍蝦湯”,濃濃湯中有濃濃的龍蝦湯味!清甜的龍蝦和濃湯產生強烈的對比和沖擊!

前菜在我們喝湯的時候已經媛媛送上,前菜同樣是龍蝦有關,名為龍蝦紅菜頭沙律!紅菜頭顏色鮮豔配上龍蝦以及紫色的小花顏色相當吸睛!同樣龍蝦味道清甜,配上少酸的紅菜頭清爽配搭!

主菜龍蝦芝士汁通粉外觀同樣漂亮美麗,芝士汁融入通粉經過烤焗後香氣四溢,配上龍蝦鉗一個點綴同樣出色!

原隻火焰龍蝦pizza絕對是今晚的主角!店員將pizza上臺後,倒上酒精,酒精在龍蝦頭上火焰地消上一小段時間,震撼十足!觸目十足成為今晚的焦點!

跟餐餐飲及餐酒均以半價,一杯紅酒才58元半價後不用30元十分便宜!而且紅酒一點也不差值得點選!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Jay H
2021年1月4日

【#SUPERMAMA開心SHARE】我要食意式大閘蟹!

最近有大發現
阿女話大閘蟹都有意大利式整法!
仲要話好食又靚
引到人流口水啦
所以我又同佢去食好野啦!

原來係在the one 的 THE POINT

原來同蟹粉好夾
牛油香氣又濃
結合出非常濃厚的滋味
唔錯

蟹王三重奏pizza(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)
重頭戲,味道好好

好適合飯後一吃
都算好清爽呀

感謝 Superladymama
2020年12月25日 透過行動裝置

今晚去朋友家慶祝生日,雖然禁堂食,不過大家都唔擔心,外賣都好方便,而且仲有85折,好抵呀

我地都好鍾意食pizza,咁就點左慢煮鴨胸薄餅及明太子軟殼蟹薄餅。兩個pizza都好有特色,首先慢煮鴨胸加上藍芝士,口味好創新,pizza餅底鬆軟香脆,慢煮鴨胸肉嫩多汁,配上藍芝士獨特既氣味, 再加上pizza面鋪滿咗脆卜卜既焦糖洋蔥及金黃既焦糖洋蔥,另外仲有烤焗過既合桃,令pizza口感更加脆卜卜
另一個pizza,軟殼蟹鹹鹹地好香脆,加上明太子醬,再鋪滿櫻花蝦,濃烈香氣,有少少辣,食落口感豐富

怕唔夠飽,仲點埋龍蝦芝士焗通粉及意大利香腸粒烤甜椒番茄汁長通粉,兩個不同味道,但有不同層次,龍蝦芝士焗通粉,在通粉上有滿滿芝士,有拉絲效果,龍蝦肉好鮮甜。至於意大利香腸粒烤甜椒番茄汁長通粉,醬汁充滿番茄醬味道,配搭少許辣味的意大利香腸,而且長通粉的口感彈牙,是一道高質素的pasta

感謝 mattlam811130
2020年12月20日

好友生日,原本約了幾位朋友同佢慶祝,但疫情嚴重,又禁堂食,惟有去朋友家慶祝。之前一早BOOK左THE POINT,只好轉外賣啦。看看餐牌,點了兩個批,兩個焗粉,大滿足去朋友家。

外賣唔算要等好耐,而且包裝得好妥當,一路搭車都聞到陣陣PIZZA香味。

慢煮鴨胸藍芝士披薩:
Pizza的材料有慢煮鴨胸、意大利藍芝士、焦糖洋蔥、合桃。經過慢煮的鴨胸好嫩滑又無鴨膻,另外好少見pizza會用藍芝士及合桃,配上焦糖洋蔥,成個pizza食起上黎甜甜地,再加上鴨胸及爽脆合桃,口感非常之有層次感。

明太子軟殼蟹披薩: 意式薄餅,但加入日式食材,明太子醬辛辣咸香,又有櫻花蝦,加上軟殼蟹美味,薄餅皮做得非常好,香脆可口,簡直食到停不了口。

龍蝦芝士焗通粉: 呢個簡直係邪惡焗通粉,首先芝士份量係超多,夾起上黎有拉絲效果。而且每粒飽滿的通粉好得意,加埋中間隻龍蝦鉗,賣相一流呀。

意大利香腸粒烤甜椒番茄汁長通粉:
蕃茄醬酸酸甜甜,配上鮮味香草及意大利香腸,味道帶少少辣,而且長通粉又彈牙,好好味。

感謝 jc120906

查看過The Point (尖沙咀)的旅客也查看過

去過The Point (尖沙咀)嗎? 請分享你的經驗!