“超水準薄餅😋”

The Point (尖沙咀)
使用外送服務
香港排名第174 (共14,733家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

好友生日,原本約了幾位朋友同佢慶祝,但疫情嚴重,又禁堂食,惟有去朋友家慶祝。之前一早BOOK左THE POINT,只好轉外賣啦。看看餐牌,點了兩個批,兩個焗粉,大滿足去朋友家。

外賣唔算要等好耐,而且包裝得好妥當,一路搭車都聞到陣陣PIZZA香味。

慢煮鴨胸藍芝士披薩:
Pizza的材料有慢煮鴨胸、意大利藍芝士、焦糖洋蔥、合桃。經過慢煮的鴨胸好嫩滑又無鴨膻,另外好少見pizza會用藍芝士及合桃,配上焦糖洋蔥,成個pizza食起上黎甜甜地,再加上鴨胸及爽脆合桃,口感非常之有層次感。

明太子軟殼蟹披薩: 意式薄餅,但加入日式食材,明太子醬辛辣咸香,又有櫻花蝦,加上軟殼蟹美味,薄餅皮做得非常好,香脆可口,簡直食到停不了口。

龍蝦芝士焗通粉: 呢個簡直係邪惡焗通粉,首先芝士份量係超多,夾起上黎有拉絲效果。而且每粒飽滿的通粉好得意,加埋中間隻龍蝦鉗,賣相一流呀。

意大利香腸粒烤甜椒番茄汁長通粉:
蕃茄醬酸酸甜甜,配上鮮味香草及意大利香腸,味道帶少少辣,而且長通粉又彈牙,好好味。

造訪日期: 2020年12月
感謝 jc120906

2020年12月15日

星期六出外拍拖, 要找個舒服的地方撐枱腳, 行過 The One,我們就嚟到這家 The Point。

時間尚早,餐廳人流不算多, 地方非常寬敞,裝修十分有聖誕節氣氛。

餐牌都幾豐富, 有多類型選擇。我們點了一個二人餐。 先嚟一個龍蝦濃湯, 裏面一粒粒龍蝦肉,用料十足。 接著這個前菜, 是我最欣賞的~ 牛油炒雜菌。 牛油味非常香濃配上鮮雜菌的味道簡單而清新。

然後主食我們選了這個雞肉pizza。Pizza上的時候熱辣辣的, 上面有嫩綠的鮮菜, 賣相吸引。 溶芝士再配嫩滑的雞肉, 加上pizza皮煙煙韌韌的感覺, 層次感豐富。

我們喜歡吃肉,所以加了$98元轉了這個主食安格斯牛扒。 牛扒肥瘦均稱,肉質鮮嫩, 烹調方法令裏面的肉汁還保留著, 一刀切下去的時候 看見肉汁慢慢流出來, 非常juicy 。 我們點了七成熟, 廚師把握生熟度也剛剛好,唔覺得韌。 旁邊的玉瓜茄子 配上牛扒燒汁, 更添鮮味。

造訪日期: 2020年12月
感謝 Miracle1travel
2020年11月27日

The Point.意式蟹逅

農曆十月吃什麼?
當然是大閘蟹!
今次和大閘蟹專業吃戶到尖沙咀吃意大利菜
沒錯,是在意大利餐廳吃大閘蟹!

The Point是出名的意大利餐廳
主打特式pizza
這次出了新懶的創意
以大閘蟹入饌,幾有諗頭!

蟹肉南瓜湯
蟹的油香飄在湯面
入口帶香濃蟹香
湯底清甜,是南瓜的微甜氣息
好特別

意大利炸飯糰配蟹粉沙沙
Arancini是意大利傳統食物
外脆內香,以飯為主,伴入了蟹肉
極具飽足感,如加多點意式辣味番茄醬就更惹味了

蟹粉牛油汁意大利小雲吞
特別中意這款意大利菜式當
能吃好有質素的麵粉香氣
又包含了蟹肉的甜味
蟹黃、蟹肉與小雲吞融合度甚高
汁再多一點更完美

蟹王三重奏pizza(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)
份量大,其實足3-4人分享
有創意的加入了極香脆的軟殼蟹
而蟹肉亦平均分配在pizza之中
加入了意式傳統的香噴噴芝士
亦因蟹肉加強了另類的鮮味
效果突出

雲呢拿泡芺
吃了蟹香味濃的各款菜色後
來一點甜,來一點冰是最適合不過了
冰凍雲呢拿甜入心
簡單又好吃

p.s
優惠進行中:
餐廳告知,凡惠顧 The Point – Pizza & Pasta「大閘蟹盛宴」可獲贈優惠劵一張
憑該優惠劵於九龍城永富惠顧大閘蟹 滿$400 即送小霸王大閘蟹一隻

The Point
尖沙咀The ONE
4樓409號舖

造訪日期: 2020年11月
感謝 applepeggy
2020年11月20日 透過行動裝置

尖沙咀行街入咗The One食dinner,見做緊黑松露盛宴,而且入面環境不錯,所以舒舒服服入去享受晚餐。

餐湯是黑松露野菌忌廉湯,餐湯夠熱而且黑松露味道很濃。

黑松露火箭菜梨子沙律很大碟,加入了很多芝士,合桃和梨子,配合一起來吃很不錯。

主菜是黑松露溫泉蛋白汁意粉,面頭放了很多片黑松露,而且用了我最愛的蘆筍做配菜☺️白汁意粉混合溫泉蛋,味道真的很夾!

接着是黑松露pizza,餅底新鮮上枱好脆,2人食Pizza算是很大份,大量芝士同埋風乾ham,抵食。

最後是套餐不能少的甜品,黑松露泡芙,看著是可愛的小丸子。細細粒一口泡芙,一啖食落去充滿着冷凍雲呢拿,正呀,想再吃多2粒呢

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 KolLee
2020年11月5日 透過行動裝置

今日去咗the one 行街順便食晚飯, 行行下比一間餐廳門外的黑松露餐牌吸引住。

這裏在閑日都唔少人,餐廳氣氛不錯。我哋叫咗一個黑松露二人餐。

黑松露野菌湯
上枱已經熱辣辣,香噴噴,充滿著黑松露和野菌濃濃的香氣。值得推介。

黑松露火箭菜梨子沙律
話明黑松露沙律一定有黑松露味啦,有一片片的黑松露再加上非常濃郁的芝士,仲有琥珀合桃和梨作陪襯, 如果可以加多一點合桃和梨中合一下 火箭菜的苦澀味就更好了。

鮮黑松露溫泉蛋白汁意粉
溫泉蛋混在黑松露上分外香濃和creamy, 呢度菜最好趁熱食。

鮮黑松露芝士風乾火腿pizza
店員細心為我們安排食完枱上的意粉才上pizza,保證 熱辣辣, 煙燻火腿味濃,如果喜歡重口味就啱你心意,當然配上黑松露片更香濃。

黑松露雪花雲呢拿泡芙
賣相十分吸引,窩夫外脆裏面十分cream還是冰冰的, 好味道。

造訪日期: 2020年10月
感謝 magmag122019

查看過The Point (尖沙咀)的旅客也查看過

去過The Point (尖沙咀)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣