“性價比高的西餐廳”

The Point (尖沙咀)
使用外送服務
香港排名第205 (共14,312家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

上星期到尖沙咀The One的樓下日式超級市場購物,買完日用品過後便往樓上看看有什麼餐廳,看到才想起了這一間有數間分店的Pizza店,性價比不錯,朋友也剛好想吃西餐便決定進去

他們提供的菜式其實不少,主菜已經有分肉類意大利飯類和意粉還有薄餅,另外還提供甜品還有其他飲品,看到菜單已經胃口大開

主菜點了紅酒燴羊膝,非常驚喜,先說羊膝部份,肉質鮮嫩不柴口,配上香濃的紅酒醬汁非常惹味,配搭綿滑的薯蓉和配菜,份量之多,足夠男士們食用

甜品點了這款香蕉天堂pizza, 香蕉配搭朱古力以及棉花糖,為甜品的甜度帶來不同層次感,配搭冰冷的雪糕,為這一道愉快的晚餐畫上句號

造訪日期: 2020年9月
感謝 ben l

2020年9月14日

嚟呢度好多人都係為左呢個龍蝦餐,宜家仲有優惠,真係好抵食,今日都決定同朋友試下。

套餐包括2碗龍蝦湯,一個火焰龍蝦pizza,一份龍蝦mac & cheese,同2杯餐飲,其實份量預得剛剛好,比兩個女仔食夠哂飽。

先講龍蝦湯,濃稠度岩岩好,龍蝦味道好濃郁,鮮味突出之餘又唔會太鹹。重點係入邊仲有龍蝦肉㗎。

飲完湯之後Pizza就嚟啦,呢個Pizza唔止食得仲好睇得,店員一上枱之後會的職場為龍蝦點火,造成火焰龍蝦嘅效果,岩哂打卡用。除咗靚之外,燒過嘅龍蝦殼會更加之香,pizza亦會有焦香味道。

Pizza係簿批,批底真係值得一讚,夠鬆軟,邊位勁脆,上面除咗有主角龍蝦肉之外,亦都佈滿左芝士,我哋每人食咗半個pizza都覺得唔夠喉!

之後就有龍蝦芝士通粉,一向對Mac and cheese嘅感覺都係又濟又漏,從來都未試過食得多。但呢個夠芝士味,又有龍蝦汁,當然重點亦有龍蝦肉係入邊啦,但出奇地完全唔覺得漏!

其實真係好飽,得兩個女仔食飯點可以冇甜品呢?我哋就要左呢度嘅signature brownie。

我真係夠膽話呢個係我食過最正頭三位嘅brownie! 非常之香濃鬆軟嘅brownie放喺熱煎pan上面,加埋煎香過嘅焦糖香蕉同埋合桃,仲有冰凍嘅雪糕,呢個冰火二重奏真係無敵!真心推介!

造訪日期: 2020年9月
感謝 wingching360
2020年7月23日 透過行動裝置

每次行經The One,都見到這一家The Point 人頭湧湧,看到網上的食物圖片,更加令我食指大動,今天終於能夠來試試了,就點了一個二人餐,呵呵。

各色意大利風乾火腿、香腸、水牛芝士拼盤
我選了這拼盤,有各式各樣的火腿和香腸,火腿的鹹香味很夠,而且香腸的油脂和肉的分布比例平均,吃起來很有咬口。

凱撒沙律
凱撒沙律的生菜新鮮,而且配上卜卜脆的麵包粒和煙肉粒,非常爽口。

香煎鱸魚配薄荷香草忌廉汁
我就加了$18點了這份香煎鱸魚,鱸魚的外皮烤得焦香,而且當切下時,魚肉鮮嫩,點上薄荷香草忌廉汁,非常配。加上魚肉下的薯蓉滲透了魚油香,頗為滋味。

M5澳洲和牛肉眼牛扒
男朋友就加了$98點了這份和牛肉眼,果然沒有失望,牛味濃,嫩滑,肉汁夠,沒有乾的感覺,廚師能夠將火候控制得剛剛好,值得一讚。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Toby824
2020年7月17日 透過行動裝置

食pizza之前食下健康前菜凱撒沙律。羅馬生菜又大份,新鮮又爽脆,加上香濃巴馬臣芝士同惹味煙肉碎同粒粒面包方脆,口感豐富! 凱撒沙律的靈魂在它的醬汁上,奶香濃厚得黎帶有微微酸的口感,味道清新香濃。龍蝦芝士焗通粉 ,大大粒的通粉,係其他餐廳比較少食到,較一般的細通粉厚身,食起黎幾彈口。同薯條一樣都係有好多芝士蓋住,拉絲效果同樣十足,邪惡得黎又唔係好膩。焦糖菠蘿意大利風乾火腿松子仁配火箭菜加番茄醬pizza,Pizza 食起來外層香口,口感酥脆。焦糖菠蘿比起一般Pizza的菠蘿多左一份甜味,可以平衡返菠蘿自身的酸,酸酸甜甜的菠蘿加埋咸香十足的風乾火腿,完美的配搭。Brownie用熱辣辣既鐵板上,朱古力味香濃 濕潤厚實。上面配上一大球雪糕,再淋上朱古力醬,燒成脆面的焦糖香蕉,同埋經過炒烘的合桃。每一啖都可以享受冰火的感覺! 大愛的甜品!!

造訪日期: 2020年7月
感謝 Michellekwk
2020年7月17日 透過行動裝置

黑松露芝士蛋黃醬薯條
黑松露加芝士呢個絕配真係永遠都冇得輸,仲要加上超邪惡的芝士蛋黃醬,黑松露的香味獨特,拉絲芝士蓋住熱辣辣的薯條! 這款的小吃份量好足,而且薯條脆得黎又唔油膩,邪惡美食之選!

龍蝦芝士焗通粉
通粉外形較平時食到的大粒,入口煙韌。重點係通粉中間的龍蝦鉗,好吸晴,打卡一流,通粉中間都有少少龍蝦肉,龍蝦肉份量唔少野。

呢間餐廳有多款口味嘅Pizza,今次揀左焦糖菠蘿意大利風乾火腿松子仁配火箭菜加番茄醬。
Pizza係九吋的份量,兩個人食就剛剛好。焦糖菠蘿配上風乾火腿,焦糖菠蘿的甜酸可平衡返風乾火腿的肥膩感,最上層的火箭菜入口清香。

造訪日期: 2020年7月
感謝 571miuw

查看過The Point (尖沙咀)的旅客也查看過

去過The Point (尖沙咀)嗎? 請分享你的經驗!