“Chill place”
Penthouse的評論

Penthouse
香港排名第2,289 (共13,925家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

坐底見到個開揚靚景已經心心眼
心情都好返d
是日唔飲得酒,下次!

至於食物,係令人心情變得更好!

個mushroom pizza超級好食 咬落口感好rich
中間既芝士、菇好多,好厚 仲要香氣撲鼻
但我掛住食,冇影到menu 咁,我下次再去再睇返個名, 你地真係要試下

造訪日期: 2019年8月
感謝 Kennis D

2019年8月9日 透過行動裝置

今日同朋友去左銅鑼灣的一間米之蓮評級的西餐廳~銅鑼灣站行4分鐘到,幾就腳方便,
有個居高臨下的海景,係金朝陽中心二期的頂頂層,窗外景緻唔錯~
而且也看了看資料原來是連續幾年米芝蓮推介, 性價比高呢~
店內的佈置行高雅的情調氛圍,燈光溫和很有格調,
天台仲可以玩下Shisha,也可吧台點多款酒類選~
總體環境不錯,地方坐落舒服,生日,情侶,節日慶祝,聊天聚會是不錯的地方~
*Penthouse蟹肉餅(PenthouseCrabCake)
蟹肉餅充滿甘香、鮮香,是海洋的鮮味呢~愈吃愈愛~
吃法便是配上在旁的醬汁,有芒果他他醬,牛油果醬,沙拉醬,一口蟹肉點些多元化又惹味又清新的調味醬放上食~PERFECT~
*黑松露義大利麵
(Truffle Tagliolini Pasta)
黑松露味道香濃,不會因過熱而散失,由此可見炒的火喉亦控制得很好
而且黑松露是大大片具紋理的那種,氣味濃厚而清新幽香,忌廉十分CREAMY~義大利麵味道層次升級,整碟義大利麵香氣四溢~
*經典肉眼牛排 另配薯角
(Prime Rib-Eye Steak 12oz)
牛味道濃郁,這肉眼牛排位牛脊前半部份,因為活動少的關係,所以食落肉質幼嫩,
而且脂肪比例平均,口感細緻香口,肉汁豐富,加上香濃牛肉燒汁,不錯
薯角外脆內軟,啖啖薯香,薯角脆身及熱身入味,配以松露醬,味道更佳
*餐前麵包配醬
麵包熱烘烘又香脆,配上酸酸地的醬汁可令胃口更開胃呢~
這家米之蓮評級餐廳都算不錯,座位都算舒服,如果和朋友行到累來過一天比較有心思的FineDining和聊天也不錯喔
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~

造訪日期: 2019年8月
感謝 foodieloverlover
2018年7月25日 透過行動裝置

去完書展,抬住一大袋書既藍妹同男朋友仔已經筋疲力盡抱住好想食好西,舒服一下既心情去一早book好左既「Penthouse」,佢係Midtown既30樓,好高呢
一入到去,個環境真係好舒服,少食貴野既藍妹表示:好高級喔
開始前要講左先,藍妹去到前已經開始唔舒服,頭痛到爆炸,有啲發冷,所以之後食既野比較少,成個晚餐都未能100%投入
坐低之後,服務員好細心咁幫我地係大脾到鋪好餐巾,然後問我地想要distilled water 定normal water(好似係呢兩樣,因為藍妹已經靈魂出竅緊)
周圍望下,環境相當唔錯,我地坐係‘卡位’,好寬敞,又可以拉近兩個人既距離

Menu係全英文喔,英文唔好既話,要落啲功夫查下字典咯

仲有個set dinner for two, 好似幾吸引,但藍妹冇乜胃口,只能放棄
我地決定叫個for sharing既,再加個side dishes,應該夠食既
佢話baby pig要等35分鐘,問我地食唔食住side dishes先,當然食住等啦

通常高級啲既餐廳都會有包比你做appetizer,藍妹略嫌個包口感唔好,佢係硬,但同時又係韌果種林,有少少好似唔新鮮既感覺,唔知係咪呢款包係咁

Fries (thin) w/ Truffle mayo
薯條一上枱已經覺得好香忍唔住要食啦!薯條好脆,好鐘意幼薯條,會冇咁濟,而且會有口感啲配埋佢既黑松露醬食,三下手勢就食哂

Spanish Baby Pig 22oz for 2
傾傾下計,隻BB豬終於有啦
佢大大小小總共有5舊,講真好彩藍妹唔舒服,如果唔係真係唔夠食。都幾肯定呢隻豬仔係唔會夠2個成年人食,一個男人都可能餵唔飽
講返隻豬豬,肉質超級林❗️好滑仲好juicy,皮脆卜卜,有少少豬油入口,好香膩

係烤蒜頭啊!藍妹未試過伴碟係烤蒜,出乎意料地好味喔,一粒粒咁,有種甜味之餘,食完竟然完全冇口臭

比較入既座位望出去可以見到幾靚既景,雖然大廈有少少擋住個view,依然睇到香港既點點亮麗

如果唔係藍妹唔舒服,相信會叫多少少野,有機會會再黎食呢

造訪日期: 2018年7月
感謝 lady_blueblue
2018年7月15日 透過行動裝置

他看見某網站訂枱有7折,於是帶我來。從網上評論得知蟹餅和慢煮三文魚很美味,加上他喜愛的牛扒,伴著維港景色下,就成了我們的週末晚餐。雖然比平時貴,但蟹餅和慢煮三文魚真的很美味。

造訪日期: 2018年7月
感謝 318carmeny
2018年4月8日 透過行動裝置

好友生日, 見到penthouse 2人set dinner包香檳。價錢有點貴,但見是連續三年米芝蓮推介餐廳,於是試一試。

頭盤點了parma ham同帶子。生帶子好大隻但冇咩味,佢同d配菜唔算好夾。火腿幾好食,肉質甘香。蘑菇湯好傑但沒有特別,個人覺得唔太好味。

主菜點了肉眼扒及墨魚帶子飯。飯都唔錯,但沒有太大驚喜。牛肉則是全餐最驚喜。肉質鮮嫩,沒有重味既調味。

甜品有三四樣不同口味的moss,最好味是梨味crumble.

總結牛扒是必吃,其他食物沒有什麼特別。如果其他配菜更好食,才會俾呢個價錢食。

造訪日期: 2018年4月
感謝 dorothyy125

去過Penthouse嗎? 請分享你的經驗!