“唔抵食的浜燒”
漁獲浜燒的評論

漁獲浜燒
訂位
香港排名第357 (共13,795家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

疫情關係,四周圍的餐廳都做折吸引客人。見上網訂枱有75折,當然要試下。
點了個沖繩和風沙律,確實很有沖繩的風味。
再點了個兩人前浜燒,海鮮是新鮮的。但店員會不斷游說你加錢轉貴海鮮。我不是太喜歡這種服務,感覺不太專業。
認真的價錢偏貴,但海鮮確是新鮮的。

造訪日期: 2020年5月
感謝 PPKY2018

2020年4月1日

作為小弟第一篇食評,就以豐富的日式浜燒打頭陣。最近因為要向一位好好好重要的人道歉及賠罪,就選擇佢最愛的海鮮餐,幸好食完佢最後下左啖氣,冇再嬲我,這次亦都成為左一次好珍貴的回憶,令我知道做一件事既時候要諗清楚對方的感受
今次所介紹的餐廳主打高質素日式料理,價錢略貴,但食物質素高,很好味。每樣海鮮都很新鮮,龍蝦、鮑魚、帆立貝仍然是活的。燒海鮮會由店員親自幫忙,不用擔心燒唔熟
1. 特上漁獲浜燒盛合 (二人前:松葉蟹腳,鮑魚X2,蠔X2,帆立貝X2)$698
每樣海鮮很新鮮,不用加任何醬料,燒完直接食已非常鮮甜

2. 盛合的珍寶大蝦轉做活龍蝦浜燒加刺身 $450
龍蝦是活的,刺身蝦肉鮮甜爽口。另外浜燒方面,放入蝦膏、蝦肉和店家醬料在蝦頭殻內燒,味道濃郁惹味

3. 味噌蟹甲羅燒(配多士)X2 $156
蟹肉、蟹膏、蔥粒及雞蛋放入蟹蓋上燒,燒完後配上多士食,非常好味,一塊多士唔太夠

4. 金目鯛 $580
金目鯛魚的肉質很嫩,清甜無比,及後將魚頭、魚尾炸成天婦羅,很香脆

5. 黑松露炙燒平目魚邊沙律 $138
這個沙律非常有驚喜,黑松露、牛油果、炙燒比目魚邊和油醋汁的配搭非常夾,而燒過的比目魚帶點魚油,味道一流而那位重要的人更非常愛這個沙律添

造訪日期: 2020年1月
感謝 glassesgor
2020年2月27日 透過行動裝置

第二次黎漁獲浜燒了,令我開心嘅係無論服務定係食物質素,都依然令人滿意

事隔一年,我仍然認得上次為我地燒海鮮嘅胖哥哥,佢依然超級好禮貌,態度非常謙卑地為各位介紹菜單嘅食物,佢係我遇過數一數二好服務嘅服務員,好開心事隔一年後可以再見到佢

喺佢推薦下,今次決定試d上次未試過嘅食物

先黎個沖繩風沙律:魚生好多,海葡萄鹹香帶脆,咬落去爆開真係好治愈裡面帶有苦瓜哦,我本身超級喜歡食苦瓜,所以啱曬我,我覺得好清新

伊佐木刺身:唔係服務員介紹,我都唔知有呢種魚,原黎算係貴價魚哦,外表白裡透紅,肉質紮實彈牙且滑身,味道清爽。我覺得呢種魚刺身沾酸汁真係一流,酸爽加上酸汁入面嘅薑香,真係好夾,層次好豐富,比沾芥末更勝一籌

烤鱈魚乾:香脆,啱送酒

酒嗰度服務員推薦呢款“月之玉響”,微辛甘甜,聞落帶有芳香,配魚生、小食幾夾

之後就到我好中意嘅甲羅燒了,師傅手勢純熟,好快就有得食,蟹膏味相當濃鬱,配鬆脆嘅多士,香味再上一層,蟹膏分量都唔少,感覺配多幾塊多士都得

頭先嘅伊佐木魚骨,師傅建議我地試試攞去蘇炸。調味好似鹽酥雞咁,咸香味突出,不過魚骨本身偏硬,就算炸後都未至於全條骨都可以入口,所以進食時候要加倍小心,下次或許可以試試攞去煮湯

黎食浜燒,貝類係唔可以唔試嘅,我地今次點咗鮑魚、帆立貝,加款鱈場蟹腳。

鮑魚相當新鮮!擺上台嘅時候,兩隻都係不斷在抖動搞到我地忍唔住拍片打卡。鮑魚燒得啱啱好,彈牙但不韌,唔洗乜野調味,簡單一燒,已經足夠,因為鮮味先係最重要,怕唔夠味嘅可以沾佢附上嘅醬料,我個人喜歡柚子鹽(應該係?)有好濃嘅果皮香,襯鮑魚一流。

帆立貝可以選擇清酒或者牛油燒法,我選擇清酒,朋友選擇了牛油。我兩樣都試咗味,我依然覺得清酒最夾,因為咁樣可以突出食材本身嘅鮮味,連汁都可以飲埋,真係好鮮甜!而牛油燒法就以濃香為主,好重調味嘅感覺,比較適合鍾意食濃味嘅朋友

蟹腳啖啖肉,鮮得黎帶點燒烤嘅焦香

芝士年糕爆漿wo!咸中帶甜,熱辣辣,相當有趣

最後就食咗經典嘅柚子雪粑,柚子味超突出哦,酸咪咪嘅感覺,解膩一流!

造訪日期: 2020年2月
感謝 Sherpa804013
2020年1月13日 透過行動裝置

今日難得早放工,又同朋友去傾下計食下飯。今次黎到呢間位於銅鑼灣的樓上浜燒店試試。
平日晚上餐廳都好爆,可能餐廳唔係太多位的關係,好在朋友醒目訂定位。
清酒我們揀選了「一酌一景」這款,飲落好香鮮果味,唔會太嗆喉,比較易入口。
伊佐目刺身,我和朋友都好喜歡吃原條魚刺身,店員介紹了這款伊佐目魚給我們試試。師傅切到魚肉非常薄切,晶瑩剔透,魚肉有點煙韌,點上附有的酸汁,味道更鮮甜。剩下的魚骨做了炸魚骨,咸香又脆口,用黎佐酒一流。
活日本白貝浜燒,店員在我們面前把海鮮煮熟,白貝肉地鮮甜而且都算大粒,店員加入了清酒一起燒,更能帶出白貝的鮮味。
活日本榮螺浜燒,這裡的海鮮真的很新鮮,未燒前榮螺還會郁的。榮郁加入了昆布一起燒,令榮螺非常鮮甜,我們還飲了殼中的湯,很清甜呢。
這裡的柚子雪葩酸酸甜甜非常醒胃,又可以減去滯住的感覺。

造訪日期: 2019年12月
感謝 eatmoreeatbetter
2019年12月12日 透過行動裝置

係開Causeway Bay放工 便到處搵食 呢到主打食浜燒 但其他野食一樣出色
以下幾款野食最為好食同推介

金目錭刺身
刺身新鮮 刺身骨會幫你炸埋 同時唔中意炸野既朋友亦可以選擇煮湯

珍寶大蝦浜燒 & 活日本北寄貝浜燒 & 鱈場蟹腳浜燒
新鮮觧甜 啖啖肉 店員仲會幫手燒同切好 火喉又岩岩好 超級好味 Juicy唔會Overcook

和牛石鍋飯
和牛入口即溶 飯底炒好又惹味又有超香脆既飯焦 極推

最後 要大讚呢到既服務一級棒 店員會好細心貼心為你介紹野飲野食 加水收野幫手燒野 好Warm既小店

造訪日期: 2019年12月
感謝 HuiRebecca

查看過漁獲浜燒的旅客也查看過

去過漁獲浜燒嗎? 請分享你的經驗!