“份量不能小襯的滋味德國菜”

香港排名第1,316 (共15,712家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2022年6月20日

香港有很多吃西餐的餐廳,但如果說到德國菜會一秒想到的是這間。位於旺角朗豪坊13樓的 Beerliner German Bar & Restaurant 便有滋味德國菜
餐廳的裝潢走古典建築風格亦融合新穎的元素,而且用餐環境十分舒適。
食物的份量也不能小襯,與三五知己一起用餐絕對是不錯選擇呢。

今次吃的是 Beerliner 提供的滋味德國菜特選菜單,
包括前菜、德式香腸、主菜、甜品和飲品。前菜選的是兩款沙律:
黑森林野菌沙律 - 將溫泉蛋拌勻後增加了沙律的味道層次,變得更香
原生種番茄沙律 - 除了紅色番茄,
還有綠色和黃色的,加上芝士味道更濃厚。

香煎紐倫堡腸 - 德國香腸有很多款,其中這是紐倫堡最有名的小吃。
六條紐倫堡腸都煎得很香,每一口充滿馥郁香氣,
再搭配酸菜和薯蓉一起吃!

主菜的 - 牛脂熟成黑安格斯肉眼扒 這也太大一塊了吧!
使用獨特的牛脂肪封存技術熟成讓牛扒肉質更鮮嫩,肉味變得更加濃郁!
廚師控制火候的技術同樣不錯,五成熟肉眼扒外層完全熟透,中心仍帶點粉紅色。雖然有配香草醬和鹽,但完全不沾也足夠惹味。份量很大還有個焗薯!

甜品是 焗芝士檸檬撻 - 酸酸甜甜的作為晚餐的總結剛好。
最後飲品則是 Fruity Kiss & Magic Bee,後者肉桂味超香濃。

造訪日期: 2022年6月
感謝 linglingdolly

2021年12月16日 透過行動裝置

有朋友生日又再次到Beerliner German Bar & Restaurant慶祝, 因為地點太方便, 加上食物質素好就是我選擇的因素。 時隔一年多又再次來到這德國餐廳, 點了德國豬手$238、腸仔拼盤$238和沙律$98, 還有啤酒$78、汽酒$68和紅酒$298。

德國豬手皮脆肉嫩, 腸仔拼盤有幾款腸, 豬肉腸是我最喜歡吃的, 配菜有酸菜和薯仔, 份量很多又美味。 太多肉類都要食返沙律中和一下, 另外點少得酒類, 完美的一餐。

每次必點德國豬手和腸仔拼盤, 之前食過幾間德國餐廳,最喜歡都是Beerliner German Bar & Restaurant。

Beerliner German Bar & Restaurant (朗豪坊)
地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊13樓05號舖

造訪日期: 2021年12月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年6月30日

同朋友係旺角食完生日飯但又未食生日蛋糕,於是就提議上朗豪坊頂啲bar 到飲杯野同埋食生日蛋糕! 上到嚟就覺得個環境好靚,但問過幾間餐廳都會收切餅費,唯獨是呢一間唔需要,咁我哋就揀咗呢一間。小弟又唔太熟cocktails,於是隨便叫左一杯German Mule,唔會好重精酒,入口味道都唔錯。之後就食埋個生日蛋糕,啲staff見到都好主動幫忙影相,環境又唔錯,壽星仔極度滿意

造訪日期: 2020年6月
感謝 Hangggg33
2019年11月6日 透過行動裝置

特色德國黑麥啤酒燒乳豬
乳豬經啤酒醃製過後肉質特別鬆軟,帶淡淡的麥香。外皮燒得薄薄香脆。配菜方面,配上椰菜蘿蔔絲沙律、紅酒燴洋蔥。不會太酸,又可中和一下油膩感。
黑松露炸薯條
意大利雪糕意粉,用雲呢拿味的gelato做成一絲絲的意粉造型,配士多啤梨果肉,簡單的襯托一下已足夠。

造訪日期: 2019年11月
1  感謝 Karina C
2019年11月6日 透過行動裝置

有排有出個身份證號碼優惠,中到個豬手 就過去食吓。

Waitress幾好介紹唔同嘅食物,同推介各款啤酒。食物質素唔錯,份量又足。

造訪日期: 2019年6月
感謝 Yvonne1616

查看過Beerliner German Bar & Restaurant的旅客也查看過

去過Beerliner German Bar & Restaurant嗎? 請分享你的經驗!