“正宗泰式味道”

新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)
香港排名第876 (共13,989家餐廳)
價位: US$9 - US$39
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 尖沙咀
描述: 賞盡東南亞美食
2020年7月9日 透過行動裝置

一路都聽過呢間嘅泰國菜非常正宗 但又唔會太偏離香港人口味 難得今日happy friday就同舊同事過嚟試下!

未到食飯時間餐廳已經人頭湧湧 好彩唔算排咗好耐終於有得入座!餐廳嘅佈置都非常有東南亞特色 有種置身於泰國嘅感覺

馬拉盞通菜
通菜加入咗蝦米同埋肉碎 味道鹹鮮惹味 而且通菜好新鮮 嫩綠爽口 味道微辣啱啱好!

青檸蒸鱸魚
店員好細心咁會預備多一碗湯 湯汁就嚟煮完嘅時候可以再加入 湯汁酸酸甜甜得來又唔會味道單調 重點係好開胃啱晒送飯 魚肉嫩滑 而且冇乜骨 啱曬唔鍾意挑骨嘅懶人食

蒜蓉牛油雞翼
蒜蓉味突出 外皮金黃薄脆 不帶粉感 雞翼大隻多汁 肉質嫩滑唔鞋口

椒鹽炸軟殼蟹
軟殼蟹炸得微黃酥脆 而且因為可能用咗好多唔同嘅泰式香料去炸 味道香口帶點微辣 而軟殼蟹入口鬆軟又肥美 好食到令人停唔到口

感謝 bluewong

2020年7月5日

見近排冇乜食泰國菜,同埋天氣都比較熱,所以都諗起食泰國嘢比較開胃,就去咗尖沙咀新泰東南亞餐廳,我哋叫咗個日本南瓜焗海鮮飯、燒原隻魷魚 、麵包焗咖哩軟殼蟹、同埋一杯芒果沙冰。今次第一次食日本南瓜焗海鮮飯,d飯釀係個南瓜入面有濃濃嘅南瓜味,入面d南瓜肉都可以拔出嚟食,都焗到好冧好香,南瓜味加埋海鮮嘅味滲曬入飯度食,加上表面有好多芝士醬,呢個係必食之選。而原隻魷魚就燒得好香,點酸辣汁食好開胃。而最後個麵包軟殼蟹又係十分好味,始終覺得新泰嘅咖哩好好味,d麵包索咗啲咖哩汁食超惹味,軟殼蟹又多又香脆,點埋個咖哩汁食又係啖啖鮮味。而最後個芒果沙冰就最啱夏天飲又解渴,食完曬嘢飲返杯芒果沙冰,好似都幫助容易都消化。

感謝 yanabearbear
2020年7月5日 透過行動裝置

尖沙咀的太子集團大廈有很多美食,入到去就選了這間東南亞的美食
環境幽雅高檔,我們坐近窗邊,由於到了下午茶時間所以顧客不是太多寧靜舒服
⭐️焗麵包咖喱軟殼蟹
焗麵包軟殼蟹是我最喜歡的東南亞菜式,雖然午餐沒有優惠但是我還是選了。
賣相十分精緻,中間的農夫包圓形周圍放着切好了的麵包粒,就好似一個太陽般。
而且醬汁足夠,切開少少咖喱汁就似火山爆發的湧出來,咖喱調味得宜,沾上麵包食十分好食!
而且有完整一個軟殼蟹,炸到十分香脆,加上咖喱汁令人回味無窮呢。
午餐也有優惠價的套餐,我朋友就吃星洲喇沙蝦米線,我下次也想試呢。

造訪日期: 2020年7月
感謝 chanchan82599
2020年7月1日 透過行動裝置

餐廳:新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓

之前去過加拿分道嘅另一間新泰東南亞餐廳,咁岩經開尖沙咀記起果陣經理有提過北京道呢間分店,所以今次就過黎呢邊食下野

太子集團中心8樓呢間店相對較細,但係就可以遠望到北京道嘅街景,而不變嘅係泰味一樣濃厚,職員、裝潢、歌曲都係充滿住泰國特色同風格

香芒軟殼蟹米紙卷 $88
薄薄嘅米紙卷包住軟殼蟹、米粉、生菜、蘿蔔絲同芒果,芒果份量唔多,所以芒果味唔算太出,但隱約都食到芒果嘅甜香,軟殼蟹成為左主角中嘅主角,咬落香脆味道突出,頭尾幾舊仲可以清晰見到軟殼蟹腳嘅蹤跡,好吸引呀

巴東牛展 $88
巴東牛嘅起源係因為以前嘅人無雪櫃,所以用椰奶同香料煮熱去增加保存時間,成功嘅巴東特色係要搗碎香料同加入椰奶後用慢火煮腍主菜(例如呢個牛展),直至香料滲入牛展,同埋椰奶收乾為止。而我食嘅呢碟牛展軟腍入味,巴東汁游走係牛展之間,香而唔太辣,好有東南亞風味

參峇炒羊角豆 $85
參峇醬係東南亞菜入面扮演左重要嘅角色,由海鮮、肉類到蔬菜都少不了佢嘅蹤影,而羊角豆大家又知唔知係咩呢?其實就係我地成日講嘅秋葵。用參峇醬炒完嘅秋葵惹味香濃,少少辣之餘又有番茄仔為成碟菜加添左顏色同更清新開胃,唔錯唔錯

造訪日期: 2020年7月
感謝 hinsonfoodhk
2020年6月26日 透過行動裝置

泰式明爐魚,好好味魚肉鮮嫩,湯底酸甜醒胃
燒烤拼盤有燒生蠔,好肥美勁juicy ,燒帶子好彈牙,燒鱔脆皮架,燒菠蘿燒過嘅菠蘿特別甜呀,燒大蝦真係大到不得了,隻蝦有成塊面咁大而且重係爆膏架,啲海鮮真係超級新鮮,㕑師燒烤嘅功夫一流,超給讚呀
泰國椰青,炎炎夏天消暑清熱一流
泰式海南雞飯 ,雞肉好滑
蒜蓉炒貴妃苗,小清新
青檸梳打,青香青檸好開胃
印度酥餅,香酥而不會油膩

感謝 wingchengmakeup

查看過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)的旅客也查看過

去過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)嗎? 請分享你的經驗!