“嚐盡東南亞特色,新泰餐廳你要識”

新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)
香港排名第876 (共13,987家餐廳)
價位: US$9 - US$39
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 尖沙咀
描述: 賞盡東南亞美食
2020年7月1日 透過行動裝置

餐廳:新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心8樓

之前去過加拿分道嘅另一間新泰東南亞餐廳,咁岩經開尖沙咀記起果陣經理有提過北京道呢間分店,所以今次就過黎呢邊食下野

太子集團中心8樓呢間店相對較細,但係就可以遠望到北京道嘅街景,而不變嘅係泰味一樣濃厚,職員、裝潢、歌曲都係充滿住泰國特色同風格

香芒軟殼蟹米紙卷 $88
薄薄嘅米紙卷包住軟殼蟹、米粉、生菜、蘿蔔絲同芒果,芒果份量唔多,所以芒果味唔算太出,但隱約都食到芒果嘅甜香,軟殼蟹成為左主角中嘅主角,咬落香脆味道突出,頭尾幾舊仲可以清晰見到軟殼蟹腳嘅蹤跡,好吸引呀

巴東牛展 $88
巴東牛嘅起源係因為以前嘅人無雪櫃,所以用椰奶同香料煮熱去增加保存時間,成功嘅巴東特色係要搗碎香料同加入椰奶後用慢火煮腍主菜(例如呢個牛展),直至香料滲入牛展,同埋椰奶收乾為止。而我食嘅呢碟牛展軟腍入味,巴東汁游走係牛展之間,香而唔太辣,好有東南亞風味

參峇炒羊角豆 $85
參峇醬係東南亞菜入面扮演左重要嘅角色,由海鮮、肉類到蔬菜都少不了佢嘅蹤影,而羊角豆大家又知唔知係咩呢?其實就係我地成日講嘅秋葵。用參峇醬炒完嘅秋葵惹味香濃,少少辣之餘又有番茄仔為成碟菜加添左顏色同更清新開胃,唔錯唔錯

造訪日期: 2020年7月
感謝 hinsonfoodhk

2020年6月26日 透過行動裝置

泰式明爐魚,好好味魚肉鮮嫩,湯底酸甜醒胃
燒烤拼盤有燒生蠔,好肥美勁juicy ,燒帶子好彈牙,燒鱔脆皮架,燒菠蘿燒過嘅菠蘿特別甜呀,燒大蝦真係大到不得了,隻蝦有成塊面咁大而且重係爆膏架,啲海鮮真係超級新鮮,㕑師燒烤嘅功夫一流,超給讚呀
泰國椰青,炎炎夏天消暑清熱一流
泰式海南雞飯 ,雞肉好滑
蒜蓉炒貴妃苗,小清新
青檸梳打,青香青檸好開胃
印度酥餅,香酥而不會油膩

感謝 wingchengmakeup
2020年6月14日 透過行動裝置

新泰東南亞餐廳
呢間係小編同朋友都鐘意
坐舒服同有泰國風味既餐廳
幾個女仔早兩日happy gathering 又黎呢度‍♀️
泰式生蝦刺身
總括黎講 每一道水準都一致
仲有好多卡位同埋望住尖沙咀街景
而且冇限時嘅朋友吹水傾偈傾足一晚都好舒服
人均消費:$180
推介指數:(8/10)
Encore 指數:(8/10)
店名:新泰東南亞餐廳

晚市時段無限時 可以同朋友暢談一番
泰式青咖喱雞
青咖喱汁係呢道菜嘅靈魂
個汁甜甜地帶少少辣
好啱送白飯、薄餅、蒜蓉包
入面嘅配菜都煮得好好味
醬汁都好清新 做前菜岩晒
芒果糯米飯
芒果夠晒甜 配搭糯米同紫米
飯粒煙煙靭靭 作為飯後甜品超正
當日仲食咗無骨海南雞、炒貴妃苗、生菜包等等 味道都唔錯 未算必點就唔多介紹啦

感謝 kwanicolelai
2020年6月13日 透過行動裝置

朋友思鄉病發作,因為佢係超中意去泰國的,所以今晚一於搵一間泰國菜餐廳減低佢思鄉之痛。
這間餐廳好有東南亞風味,門口招牌位置已經感覺得到。
餐牌上有多款不同菜式可以選擇,令人眼花撩亂。
泰式青咖哩雞,講到泰國食物怎可以唔食青咖哩。這裡的青咖哩不會太稀,又不會太辣,味道剛剛好。雞肉嫩滑,咖哩內還有南瓜、豆角、泰式茄子,感覺不會吃得太多肉而且有點健康。
印度酥餅,食咖哩一定會點蒜蓉包或者薄餅,這裡的酥餅很酥脆,而且份量都幾多,酥餅點上咖哩,令口感豐富。
參峇炒羊角豆,羊角豆即是秋葵,很少會食到炒秋葵,醬汁甜甜地,帶有少少辣,秋葵本身口感特別,再用上泰式的醬汁炒成,味道更惹味又創新。
椰青沙冰,很香椰奶味,而且有滿滿的沙冰,椰香沙冰內還有椰子肉,消暑又解渴。

感謝 eatmoreeatbetter

查看過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)的旅客也查看過

去過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)嗎? 請分享你的經驗!