“心血來潮”

新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)
香港排名第1,168 (共13,941家餐廳)
價位: US$9 - US$39
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 尖沙咀
描述: 賞盡東南亞美食
2020年6月2日 透過行動裝置

新泰東南亞餐廳
炎炎夏日,最適合食泰國菜,泰菜酸酸甜甜夠開胃。令我懷念早前在尖沙咀北京道有間抵食環境不錯的泰國餐廳,心癮發作了一於即興約朋友再去食
青木瓜沙律$68
口感清爽,木瓜香脆,酱汁酸甜,做前菜好開胃,其實有一樣原因,聽講常吃青木瓜可以増胸
泰式生蝦$98
生蝦雖然不算大隻,但食落幾新鮮、肉質鮮甜又有彈性。
肉碎生菜包(豬)$72
有時有些食物,用手抓着吃比用餐具吃來的盡興,好似這味生菜包咁,用泰式香料抄,抄得香濃惹味,肉碎夾生菜一齊食,真是唔覺唔覺吃多了。
日本南瓜焗海鮮飯$118
我本身比較少吃抗拒食南瓜, 朋友想吃所以點左,無可否認
,賣相真的不錯,令我立即有興趣想試一囗,我其實都係外貌協會會長嚟㗎南瓜飯個汁夠creamy,食落有淡淡的椰漿味飯是用炒飯底,都幾香,喜歡吃南瓜的朋友可以一試

造訪日期: 2020年6月
感謝 angelchiubb

2020年5月31日 透過行動裝置

泰式燒雞
即叫即燒,熱辣辣送到,雞皮香脆,雞肉鮮嫩多汁,食落仲有泰式香草醃料味,好岩食呢到係半隻雞,齊雞髀雞翼雞胸,值回票價

泰式串燒
豬、雞、牛各2串

泰式生蝦
6隻生蝦上面都上面都有辣椒片同蒜蓉片,點買泰式辣汁~呢款好味

感謝 auyin06
2020年5月31日 透過行動裝置

原隻燒魷魚$88,雖然話係燒魷魚,但係燒烤味唔濃,食落口仍然濕潤,醬汁偏甜,我就好鍾意點泰式海鮮汁,用蒜蓉辣椒混合而成,同魷魚好夾

蒜蓉包$32
蒜蓉包搽咗好多牛油,麵包食落好脆,焗得好香

印式薄餅$32
屬於酥餅個款

感謝 liveforeateatforlive
2020年5月22日 透過行動裝置

一段時間無食泰國野.
朋友講起都幾想食.
發現尖沙咀都幾多選擇.
而哩間見到有幾間分店裝修都幾靚.
所以就即刻同朋友一齊去試吓
食物方面:
⚪️燒西冷牛扒
份量都幾多有成14件幾抵食.
肉質都幾嫩滑多汁.唔會好乾同埋過熟☺️
⚪️麵包焗咖哩軟殼蟹
賣相真係好吸引好靚.好大碟
部分麵包係焗脆過的.排哂係碟邊.
食晒焗脆嘅麵包之後可以切開成個麵包一齊食
用麵包點咖哩配埋啖啖肉既軟殼蟹好正
咖喱好惹味.椰香味好重.
但係一啲都唔辣驚辣既朋友都可以食
⚪️泰式炒雜菜
有椰菜花.芥蘭.紅蘿蔔.草菇.粟米芯
用左蒜蓉炒.好香.炒得岩岩好.菜吾會太淋
⚪️芒果糯米飯
芒果配熱辣辣既黑白糯米
椰汁好香甜.芒果都好甜無渣
⚪️蕃石榴沙冰.
沙冰係用純正番石榴去整冇加糖水.
好清甜解渴
⚪️綠豆沙冰
感覺好似綠豆沙咁但係唔會好甜.
有驚喜第一次飲綠豆沙冰
整體方面:
成間舖頭裝修都好泰式.門口都好靚.
餐廳食物質素好好.種類都好多.
而且價錢都好合理.正
無論拍拖約朋友食飯聚會都好適合.推介

感謝 caroltsang328
2020年5月22日 透過行動裝置

好耐冇食泰國野,所以今日同朋友試吓呢間~
佢個門口都幾靚~
叫左個炒雜菜,有椰菜花,西蘭花,草菇,粟米芯等,都幾多種類,同埋用左蒜蓉炒,幾好食。
麵包焗咖哩軟殼蟹,差唔多枱枱都叫,真係幾好食! 麵包焗脆左再點咖哩,咖哩唔辣,但味道都幾香,軟殼蟹啖啖肉,正呀。
燒西冷牛扒,分量咁多都係$118,抵食! 而且肉質都幾軟淋,推介。
飲品叫左杯蕃石榴沙冰同綠豆沙冰~ 兩杯都好好飲,而且我鐘意佢唔會好甜!
芒果糯米飯熱辣辣,有黑白兩款糯米,椰汁香,芒果甜,好味呀~

感謝 cara1210

查看過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)的旅客也查看過

去過新泰東南亞餐廳 (太子集團中心)嗎? 請分享你的經驗!