“街坊飯堂”
金記冰室的評論

金記冰室
使用外送服務
香港排名第615 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年6月10日 透過行動裝置

今晚去吉之島食飯, 見到有間新開食店好多人等位, 我八卦去望下原來係金記冰室, 由於晚飯時間,我同屋企人等咗陣好快就有位,服務質素都很好,坐低之後用QR code 點咗兩個餐
無骨海南雞飯配羅宋湯
海南雞已去骨,肉質鮮嫩, 雞皮又不會太肥, 配埋薑蓉和甜醬油好惹味, 油飯帶有淡淡油香,唔覺得油膩。羅宋湯有微微嘅辣,好醒胃、好飲
凍檸檬菜蜜-甜度適中,唔錯
芝士蕃茄焗炸脾飯
焗飯滿佈茄醬和芝士賣相吸引,生炸雞脾炸得脆口又大隻,肉質嫩滑, 蕃茄醬濃郁,酸酸甜甜,滋味萬分
雪糕紅豆冰-紅豆冰甜度剛好,紅豆粒粒分明,綿綿起沙,仲要加埋雪糕食,正!
最後仲打包咗半隻海南雞

造訪日期: 2021年6月
感謝 KKMan123

2021年6月10日 透過行動裝置

元朗廣場開左間新的茶餐廳
一直無機會試
今日早放工,決定去試下

點了
鐵板西冷牛扒(7成熟)配黑椒汁薯菜 $102
牛扒很厚身很有咬口
而且牛肉味挺濃,
絕對不是很廉價的那種。
7成熟剛剛好,還帶一點肉汁。
份量大,仲配薯條西蘭花、粟米、老火湯
絕對夠飽!

加$10雪糕紅豆冰
超級大杯很驚喜!
不會太甜,紅豆很綿

而且大大隻
沙律份量也不小
正好中和炸物的油膩感

加$3 熱薑檸樂
薑味很濃,檸檬不會太苦澀
好喝

炸深海魚柳薯條$40
魚柳比想像細,只有半條
但挺滑
薯條大條和夠脆

送熱杏霜
熱杏霜不算太甜,挺滑

炸雞翼配迷你西多 $38
配牛油糖漿絕配

送熱檸水
正正常常檸檬唔苦的

午餐肉雞蛋即食麵 $32
麵煮得剛剛好,不會過熟,彈牙
午餐肉很厚,雞蛋可自選炒蛋太陽蛋
份量挺多

環境方面:
乾淨企理舒服好坐

餐牌食物種類很多,日日吃也能有不同的新鮮感。會再光顧

感謝 Sisifoodie
2021年6月8日

依家冰室食物選擇都算係幾多,而且午飯時間,都幾受歡迎,尤其是外賣。今次叫咗咖喱雞扒飯,可惜雞扒比較乾,要慢慢食咬多幾下。至於佢嘅咖喱汁都幾好味嘅,濃味。 例湯質素普通,熱飲方面比較鍾意佢哋嘅熱咖啡,整體都唔錯。

感謝 MSCHANCHAN321
2021年5月31日 透過行動裝置

新的港式(金記冰室)盡享能吃出舊有回憶經典食物風味外,符合港人貼地文化/實惠生活的需要,單純從店內簡約風情佈置、空間感分隔、座位間格氛圍營造之下品種食物平民化以小炒、飯麵、港點小吃、冷凍飲品無論速食或朋友傾談的必到地方 !

簡咗餐點自選二人小菜餐
滑嫩家常菜式把雞斬件中塊,「霸王雞」另以大量薑蔥絲和鼓油調味點綴好惹味

以半肥瘦叉燒「韭黃叉燒炒滑蛋」陣陣肉味油香兼拌飯良伴己很配,套餐配上特飲「咸檸七」的確好開胃

夠味又夠鑊氣必備以芽菜、河粉、牛肉等炒成「金牌乾炒牛河 」牛肉爆香色澤邪惡亦不太膩氣
「金記三文治」 分成四小塊一層層餡多食材好豐富好驚喜

感謝 mable01
2021年3月27日 透過行動裝置

平時晏晝食飯,都會去下金記冰室,因為價錢合理,分量十足。今晚亦都揀咗喺金記冰室買外賣返屋企,今晚首先買咗兩個晚市套餐,一個係越式鮮菠蘿炆滑雞,亦都係非常足料嫩滑嘅雞,同埋味道突出嘅菠蘿。另外亦都叫咗一個潮式黃花魚,係蒸魚嚟嘅。套餐可以轉特飲,所以就揀咗佢哋兩款清潤花果特飲,一個係桂花蘋果,一個係玫瑰火龍果。兩個都唔錯,特別推介桂花蘋果。之後再叫一個我次次去金記冰室都會食嘅咖喱牛舌意粉,厚厚嘅牛舌,加上唔會太辣嘅咖喱,送飯特別開胃。呢個餐就配左棉滑蛋白杏仁茶,好好滋潤一下。

造訪日期: 2021年3月
感謝 ClaudiaW0228

查看過金記冰室的旅客也查看過

去過金記冰室嗎? 請分享你的經驗!