“Nice food, good price”
彌敦左岸的評論

彌敦左岸
香港排名第931 (共15,446家餐廳)
價位: US$19 - US$51
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月3日 透過行動裝置

約朋友到尖東的酒吧happy hour,這間彌敦左岸感覺開陽,而且食物選擇多。
入到去的氣氛好好,有種酒吧的感覺,但又帶點浪漫溫馨,不會太hardcore。可以見到除了情侶,也有一家大細來吃晚餐的,絕對冇問題。
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨
$138 是細份的,我以為真的很細份,結果有一整排豬肋骨,而且又有薯條及沙律,超級豐富的,一個人沒有可能吃得完,絕對不細份!豬肋骨切開有6塊,適合happy share,肉質嫩滑,好意咬得開方便吃用,煙熏味特別。
Hand-pulled pizza
煙三文魚芝士Pizza $168
我以為Pizza是一開四的那種細size,但原來超大!餅底很香脆,芝士超多cheesy好食,在酒吧這種價錢吃到這種質素,真的令人驚喜。
米蘭式燴牛仔膝·蕃紅花意大利飯 $228
這個飯絕對可以當牛扒吃,牛肉份量很多,牛味香濃,有少少筋口感好好,意大利飯也燴得很出色。
我和朋友都想過一個輕鬆的晚上,所以點了沒有酒精的mocktail。除了賣相靚,味道也調和得很清新自然。
又有情調,食物價錢又抵,絕對可以再encore。

造訪日期: 2021年5月
感謝 celavie001

2021年6月1日

記得上次黎已經係3年前,餐廳無咩點變過,上次好欣賞既低温慢煮三文魚‧香芒木瓜藜麥沙律同低温慢煮豬件都仲有。因為疫情既關係明顯少左人,但都見到有唔少人黎慶祝生日。

因為好肚餓既關係同2 個都係芝士控,我地放棄左望落好抵食既黑海龍,轉戰芝士盛宴。

墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片(配忌廉‧牛油果醬‧蕃茄莎莎)
芝士控既第一擊,粟米片配芝士已經好好味,芝士多到可以拉絲。酸忌廉‧牛油果醬‧蕃茄莎莎可以中和芝士粟米片既油膩感,加埋肚餓真係食唔停。

藍芝士野菌比薩
真係芝士控既第二擊,本身我朋友都怕藍芝士味太濃,但真係比巴馬臣果D 更香,無太強既芝士味,同菠菜係PERFECT MATCH,真係足料到不得了,一次過食左三件,比必勝客好食百倍,但價錢一樣,非常大份。

烤黑松露菌醬海鱸魚柳‧貓耳粉
今晚係炭水化合物夜,為左平衡下,叫左海鱸魚柳,相對清淡。第一次食貓耳粉,比較厚身有口感,配埋個黑松露菌醬汁,唔咸但好濃郁既味道,令本身只有口感既貓耳粉更加好味。

爆漿芝士蛋糕‧自家制開心果雪糕
真係芝士控既第三擊,爆漿芝士蛋糕唔洗講都好芝士,係好食,creamy 又cheesy, 但一食都覺得到頂,好彩配個勁好食既開心果雪糕,第二個胃出左黎。唔知點形容,就是CHEESE得起。

Ginger & Tonic
好鍾意呢一個mocktail 好清新,食咁多油膩食物,去油膩感一流,但飲到最後就有少少淡

Meh spring
呢一杯係打卡一流既Mocktail, 好靚,但個人覺得偏甜,配辣既食物會好好。

可惜餐廳開到10pm,咁舒適既環境想再坐耐d。聽聞下個月會開夜少少,好期待。

造訪日期: 2021年5月
感謝 focalpear
2021年5月18日 透過行動裝置

星期五收工度度餐廳都多人, 難得揀間都多位既酒吧~

雖然係酒吧但都多小食揀; 疫情關係煲live band , 但暗黑的氣氛依舊不錯

Whisky Sour @$ 108
第一口飲落口的確係好酸好酸!! (//∇//)成個酒杯邊都係酸粒, 不過之後連帶入口既whisky就覺幾開胃

Margarita @$108
朋友點的, 味道較清新

Baked Potato Skins Full @$88

唔係太肚餓就點左小食, 但薯皮比想像中飽好多!
幾香脆而好少有薯仔連皮咁食(^ー^); 加埋點啲忌廉醬食落口唔會太溜~

Iberico Ham Pizza @$168
Pizza泥講最鐘意 prama ham pizza~ 薄餅底薄批得泥唔會太硬身, 加埋prama ham 咁食每碟食落口既size都岩岩好~

整體泥講, 呢間酒吧好適合放工泥吹個水但野食又唔差(*´꒳`*)

造訪日期: 2021年3月
感謝 Catherineee_tsang
2020年1月9日

尖沙咀一向都多酒吧,但原來有間樓上bar係有live band聽☺️餐廳有兩層,下層主要比客人睇波傾計,上層主要係聽live band,今次去live band 9點開始,我都聽到11點多
------
1. 墨西哥辣牛肉芝士焗粟米脆片3.8/5
2. 西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza 4.2/5
3. 烤黑松露菌醬海鱸魚柳手工貝殼粉 4/5

酸忌廉醬、蕃茄莎莎、牛油梨醬一次過放哂上粟米脆片到,中間部分好多都已經唔脆芝士偏向右邊的脆片才有,如果醬可以分開上會較好,但味道是不錯的,配酒一流

兩件海鱸魚柳煎得很好,皮脆肉鮮嫩,沒腥味之餘仲要冇骨但油比較多,可以見到碟底都滲出好多牛油而貝殼粉口感幾好,煙煙韌韌,幾特別

薄餅真心推介我覺得邊位做得最好,帶脆之餘批心軟綿,而且唔似美式咁厚實,我同朋友每人食左3-4件,都唔會有飽飽滯滯既感覺,菠蘿甜ham帶咸,兩者中和得恰到好處,下次去都要再叫

⭐️餐廳有點歌環節,大家可以問服務員攞紙寫低想聽咩歌,佢地就會交比表演者☺️

造訪日期: 2019年12月
感謝 Corgiwithfood
2019年8月4日 透過行動裝置

我哋上咗一樓地方頗大,環境唔錯,有美式餐廳feel.

羅宋湯味道適中材料份量也豐足,麵包塗上蒜蓉牛油外脆內軟味道很好

龍蝦湯,送上來時已聞到濃烈嘅龍蝦味,內裏竟有龍蝦肉,絕不欺場呢

西班牙黑毛豬扒肉質彈牙,有肉香,order7成熟,剛剛好,配了肉汁和芥辣,兩種味道都很配,配菜有薯仔,粟米,紅蘿蔔和法國長腰豆,都做得恰到好處,有點精嘅效果

Yellow Punch內有芒果肉,味道清甜,較輕怡的飮品

Argue很多層次的一杯雞尾酒,粉紅的顏色,樣子討好,入口時初感香甜,但隨後便感受到其濃烈酒精,最後更帶出一陣芳香

造訪日期: 2019年8月
感謝 wtifwtif

去過彌敦左岸嗎? 請分享你的經驗!