“#cassiegetst”
DK Cuppa Tea的評論

DK Cuppa Tea
訂位
香港排名第1,309 (共13,938家餐廳)
價位: US$5 - US$38
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環
2020年6月2日 透過行動裝置

#cassiegetfat
有無人同瘦編一樣鐘意high tea?下午茶絕對係週末打卡嘅好選擇。下午茶真係有種神奇魔力,食住三層架的小食和甜品,可以將成個星期壓抑的情緒拋諸腦後,特別係將自己打扮好,同閨密一同歎下茶、吃下蛋糕、影靚相,為下一個星期打打氣。
依家想食靚靚下午茶但又唔想去酒店同人迫,最近又有多幾單確診個案,就可以選擇DK Cuppa Tea 推出一系列主題「飄雪樂園」下午茶外賣服務,可以預訂自取,適合女士們在屋企慢慢享受,一家大細外賣自取去空曠嘅郊外靜靜品嚐!
「飄雪樂園」下午茶隨身行套裝 (兩位用/ 四位用)
・價格為: HK$348 - 兩位用
・價格為: HK$568 - 四位用
・包括: 精選素菜撻,百爵茶馬卡龍,百爵茶馬木馬曲奇,杯子蛋糕,脆米餅,特選朱古力,旋轉木馬朱古力,精選朱古力,花茶茶包
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️ (4.5)
回購評分▶️ (4)
➡️ DK Cuppa Tea (上環)
香港上環新街市街19號地下

造訪日期: 2020年6月
感謝 cwycassie

2020年3月14日

上環有一間Cafe超級夢幻令我男人心一字馬都少女心大爆發起來影咗好多張相☺️嘻嘻店門外有一對翼門牌裝飾都佈滿了花、香薰同蝴蝶裝飾進店後就聞到陣陣嘅香氣綠色草地配上獨角獸咕臣貓貓咕臣同花花咕臣仲有一幅色彩繽紛嘅油畫牆仿如進入愛麗斯夢境一樣,少女心大大爆發
夢幻之願下午茶 $199@1 .
坐下後店員先送上有機覆盆子藍莓黑加侖茶帶有淡淡莓香和同回甘味道,好Relax
店員介紹2種含有植物震動能量的液體所製成食用花藥
Fascination 提升女性魅力 更有自信‍♀️
Ageless Luster 保持青春正面年輕心境‍♀️
稀釋加落花茶之中,有着將負能量驅走,把身心回復到一個正面狀況的功效。我哋揀咗Ageless延緩衰老
夢幻之願下午茶以顏色Tiffany Blue作為主題配上旋轉木馬音樂盒、獨角獸裝飾,超級靚好適合同知己閏蜜嚟影相打卡放鬆。旋轉木馬音樂喺天空之城
鹹點三款:
鮑魚沙律新鮮清爽、鮑魚彈牙!
牛角包酥脆香口、輕食得嚟有飽肚感
英式豬肉腸卷外層脆卜卜嘅酥皮包住啖啖肉嘅豬肉腸
甜點三款:
伯爵茶杯子蛋糕 蛋糕鬆軟香口,伯爵茶味較淡
伯爵茶馬卡龍外脆內軟,好甜
蝶荳花玫瑰奶凍粉紫色勁靚,仲有隻金屬獨角獸裝飾,每口充滿著清幽玫瑰香氣,味道唔甜,好喜歡呢個奶凍
枱上有支刻有店名嘅筆同楓葉形狀剪紙原來喺比我哋寫自己想實現嘅願望,將自己嘅目標確確實實寫出嚟⭐️提醒自己想達成嘅目標,大步前進。寫好後可以掛喺店裡佈滿蝴蝶同楓葉嘅願望牆上面
其後我哋挑選magic card 願望香薰卡,估吓我抽到咩氣味將香薰油加落香薰機中,喺佈滿著香氣嘅環境下享受afternoon tea加上呢個花花草草嘅環境之下,如同仙子般身處於仙境
以優惠價$100或$150 即場製作10ml或30ml的香水首先將純水同精油加落香水盒中,加上溶解液,純水同精油混合一齊,等待一日左右就整成一支專屬氣味嘅香水啦更可以加$ 100升級獲得價值$ 399香薰頸鍊一條!香氣隨身隨心
❤️味道:
❣️回頭:‍♀️‍♀️‍♀️‍♀️‍♀️

造訪日期: 2020年3月
感謝 CC m
2020年3月6日

今日同男朋友黎DK Cuppa Tea食下午茶。
今次主題係夢幻之願,目的係帶你進入一個夢幻國度,無憂無慮,盡情玩樂。
下午茶以Tiffany Blue為主色,好靚。木馬音樂盒播住天空之城的音樂,令人放鬆心情。
首先會俾你抽一張魔法卡同你解讀,並以其配搭既精油放入香薰機一同享用下午茶。
下午茶有一壺紐西蘭有機覆盆子加藍莓黑加侖茶,加左花藥,酸酸地幾開胃。
鹹點同甜點各有三款。
鮑魚沙律作為開胃菜好合適,牛角包鬆化,英式豬肉腸卷香口。
伯爵茶杯子蛋糕甜度適中,伯爵茶馬卡龍細細粒好可愛,蝶豆花玫瑰奶凍入面有花瓣,食到後面似食緊豆腐花。
食完就到香水製作工作坊(加$150)環節,會根據你一開始抽到既魔法卡去製作自己既香水,保質期三個月。
最後每人會贈送一條香薰頸鏈或木珠,真係又食又拎呀。

造訪日期: 2020年3月
感謝 fefe623
2020年2月1日

夢幻之願 hkd$199/person
由餐盤到食物都用上全Tiffany blue色系對女仔黎講係一種浪漫既共鳴.先係送上特色花果茶,內裏加入覆盆子,藍莓同黑加侖.味道香甜入口帶微酸,隨後店主拎住3款全日本製既2款天然可食用花藥比我選擇加入花茶內,1.Fascination 2.Ageless Luster,選擇左後者既我可以幫助保持年輕既心境延緩衰老.無諗過飲花茶都可以達致治效,好特別.
除左花藥外,開始開動tea set前會送上一套魔法卡,係5張卡入面抽出一張後店內會根據所抽中既卡解釋當中寓意及其配搭既精油放入香薰機一邊做治療一邊享受tea set.

鹹食:鮑魚沙律,牛角包,香草sausage roll.
鮑魚雖然細細粒但入口都十分有味,配上微酸沙律汁十分開胃.
牛角包烘得好香脆,牛油味濃入口酥皮好鬆化,一層層,層次分明.
香草sausage roll,豬肉腸香草味道較重,配上香甜酥皮啱啱好中香豬肉腸既濃味.

甜食:伯爵茶cupcake,伯爵茶馬卡龍,蝶豆花布甸.
伯爵茶cupcake底伯爵茶味都幾濃,切開見到茶葉碎,牛油香而不膩,質感多札實得黎唔會過硬.平時好怕cupcake上既cream過甜又肥,但呢到唔會做得過甜cream又幾輕盈.
伯爵茶馬卡龍相對比cupcake甜,咬落好鬆脆.
碟豆花布甸里粉藍色好靚,加上一塊玫瑰花瓣食落好濃玫瑰香,布甸q彈又滑溜.
奶味同甜味多返少少成個布甸既味會更突出.

最後仲可以加每人$100自家製作10ml無添加酒精用純天然精沖用既香水,如果想要鹿頭150ml既黑色樽版加多$50就有!黑色鹿頭樣好吸引,感覺好高雅.

造訪日期: 2020年1月
感謝 Cantzipmyjeans
2020年1月3日

之前見到班女仔FD成日嚟呢度食Tea打卡,好夢幻好靚
今次終於有機會約到閨蜜一齊嚟爆發下少女心~

DK Cuppa Tea
呢個Tea Set有個名堂,叫「夢幻之願」
而賣相亦相當之夢幻,無論杯杯碟碟都係勁粉嫩粉藍,
配上各種蝴蝶﹑蝴蝶結﹑花等圖案
淨係個旋轉木馬已經正中晒我的少女情懷
食物都製造得好精緻,走健康路線

先食清新嘅鮑魚沙律,鮑魚好鮮美,配上醬汁酸酸甜甜非常開胃
再嚟食酥脆嘅小牛角包,淡淡的牛油香,
而微微咸香嘅豬肉腸卷可以點埋個醬更為香濃

食完鹹點就到我地精美嘅甜點
蝶豆花玫瑰奶凍,食落係清清地嘅花香,唔算甜好健康
之後到伯爵茶馬卡龍,顏色係超喜愛嘅Tiffany blue甜而不膩
最後到伯爵茶cup cake,creamy得嚟唔會膩,口感鬆軟
上面插住的可愛木馬棒原來都係糖嚟,睇得又食得

想讓夢幻延續,我地仲加錢學整一款屬於自己嘅魔法香水
一路食野,店員就開始講解,每人可以抽一張magic card,
店員就跟住講解卡中嘅含意,自身近況等。有少少類似占卜
然後就按住你張magic card去選擇屬於自己嘅花香調配香水同香薰
呢個時候仲可以用蝴蝶形狀嘅紙手寫低自己心中嘅願望,幫助自己認清目標⭐

之後仲介紹咗另一隻日本DTW花藥,調製好的花水滴少少落花茶一齊飲,
據聞堅持飲會提升內在魅力同美顏,心情亦會keep住越嚟越好架~

聽住夢幻嘅旋轉木馬音樂,再聞住好清香嘅香薰,一邊傾計一邊捧住杯覆盆子藍莓黑加侖花茶
頓時呢個禮拜嘅疲勞消失晒~慢慢relax享受住2個人的girl's talk時光

造訪日期: 2019年12月
感謝 Ayumilcy

去過DK Cuppa Tea嗎? 請分享你的經驗!