“【♥ 窩子 ♥】鹹甜窩夫同樣出色”
窩子的評論

窩子
香港排名第849 (共16,263家餐廳)
周圍地區: 新蒲崗
周圍地區: 新蒲崗
2024年4月10日 透過行動裝置

朋友是窩夫控,日前她帶我到了新蒲崗「窩子」品嚐美食。

Cafe 走懷舊復古路線,綠色的牆身配上工業風吊燈,還有黑白花磚地板,以及大量兒時玩具裝飾,都給人玩味十足的感覺。

慢煮手撕豬腩窩夫三文治
豬腩肉以慢煮方式製作,再手撕成一絲絲幼條狀,入口啖啖肉,肉質嫩滑,沒有多餘脂肪,
吃時夾著窩夫、蕃茄片、芝士及生菜,口感豐富,非常滋味。

慢煮三文魚意大利飯
三文魚扒同樣是以慢煮烹調,魚皮微脆,內層魚肉鮮嫩多汁,配上口感creamy的白汁意大利飯,個一口都有滿滿忌廉香。

叁重朱古力配朱古力雪糕
私心推介!朱古力麻糬窩夫口感巨煙韌Q彈,加上香滑的朱古力雪糕、香脆的朱古力碎碎及朱古力蛋卷,朱古力迷必食。

焦糖鮮奶咖啡及榛子鮮奶咖啡
咖啡濃厚香醇,口感細滑,焦糖鮮奶咖啡入口充滿牛奶味及焦糖甜香,能中和咖啡本身的苦澀味;榛子鮮奶咖啡有味道細緻,榛子果香味突出,奶泡綿密。

造訪日期: 2024年4月
感謝 monbeebee
評論 (45)

2024年3月28日 透過行動裝置

窩子,位於新蒲崗仁愛街36號地舖。店內裝修充滿懷舊氣息,綠色牆身襯托地磚設計。 餐廳主打輕食, 有意粉、飯、薄餅、甜品和飲品。晚餐 ~ 香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯$152、 日式海鮮大阪燒酥皮薄餅$188、 意大利芝士忌廉$110。

▫️香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯🍛 ~ 中西合璧的菜式, 椰子雞湯配意大利飯, 味道獨特,帶子帶鮮味。

▫️日式海鮮大阪燒酥皮薄餅🍕 ~ 酥皮薄餅口感鬆化, 海鮮大阪燒味道豐富。

▫️意大利芝士忌廉🥞 ~ 蓬鬆質地的梳乎厘鬆餅, 配上香濃的咖啡醬,輕盈不膩。

整體而言,窩子是一間特色懷舊cafe。

🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。
🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵

窩子
地址: 新蒲崗仁愛街36號地舖

感謝 Victoriay_eatwithvic
2024年3月12日 透過行動裝置

🌟窩子🌟位於新蒲崗,係一家💛良心Cafe!主打嘅🧇窩夫有鹹有甜,同樣高質美味🥰!

🥗慢煮口水雞扒凱撒沙律 $129
雞肉經慢煮處理,特別嫩滑,川式麻辣勁惹味!沙律菜新鮮爽脆!

🧇慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $115
手撕豬腩肉香出眾,同窩夫出奇地夾!

🥞梳乎里鬆餅 - 椰漿陳皮紅豆冰 $98
梳乎里鬆餅蛋香勁出兼鬆軟可口!椰漿帶陳皮零食嘅味道,鹹鹹甘甘咁,充滿童年回憶!

🍰法式千層酥 - 曲奇忌廉配朱古力雪糕 $78
千層酥夠晒脆,配大量吉士醬、曲奇、忌廉、朱古力雪糕等,又甜又好味!

☕黑糖抹茶鮮奶 $44
奶泡好幼滑,甜味醇厚!

感謝 MoYungYauYee
2024年3月11日 透過行動裝置

・ 香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯🥥 ($152)
好特別嘅意大利飯,完美將中式椰子雞湯同西式意大利飯融合,中西合璧🤣 帶子粒粒飽滿,又足料,足足有5隻!意大利飯吸滿椰子雞湯汁,好濃郁嘅雞味,好香嘅椰子味💕

・ 蟹肉沙律窩夫三文治🧇 ($125)
好少食咸嘅窩夫🧇 估唔到出奇地夾! 蟹肉沙律好足料,好多蟹肉🦀 加上沙律醬,好香!窩夫有4件,每一件都烘到外脆內軟,熱辣辣,好加分😍 兩樣嘢加埋完美配搭,真係食過返尋味!

・ 士多啤梨配甜檸檬忌廉梳乎里鬆餅🥞 ($128)
梳乎厘鬆餅即叫即做,熱騰騰又十分鬆軟。配上綿密的甜檸檬忌廉和新鮮的士多啤梨更令鬆餅添上不同層次的味道和口感🍓 份量亦絕不吝嗇,足足有四大塊鬆餅,cp值很高😻

😋味道4.8/5
🏡環境4.6/5
🍽️服務4.7/5
🙆🏻‍♀️再去4.5/5
⭐️總體評分:18.6/20
💰總消費: $446/2人(有加一)

感謝 Foodandshokuji
2023年6月15日 透過行動裝置

新蒲崗真係好多高質cafe啊~呢間都成為左我嘅最愛之一。

[慢煮手撕豬腩窩夫三文治$115]
食得多甜嘅waffle,原來咸嘅waffle都好夾喎!窩夫外脆內軟,豬腩濕潤程度剛好,香濃醬汁加上一層烤芝士,再加蕃茄同沙律菜有豐富口感,但又唔會太膩,忍唔住一路食!

[是拉差蒜香蕃茄意粉配慢煮口水雞扒$146]
雞扒嫩滑,雞皮煎得少少脆,隱約滲出香草味道,茄汁同辣嘅比例不錯,辣勁之後先慢慢湧出,好惹味啊~係略嫌意粉份量偏少。

Lunch 加$30可以轉做餐,有餐湯同嘢飲。當日餐湯係紫菜肉丸湯,幾有新意,咖啡就有多種選擇,味道不過不失啦!一定會返去食佢嘅手撕豬腩waffle😋😋

味道:⭐⭐⭐⭐⭐️

環境:⭐⭐⭐⭐⭐️

服務:⭐⭐⭐⭐⭐

衛生:⭐⭐⭐⭐⭐

抵食:⭐⭐⭐⭐⭐️

評分: 8/10
人均消費:~$180

#新蒲崗美食 #新蒲崗必食 #新蒲崗Cafe #窩夫 #手撕豬 #香港cafe推介 #香港美食 #新蒲崗美食地圖 #口水雞扒 #紫菜肉丸湯 #cafehopping #hongkongcafe #sanpokong #sanpokongcafe

造訪日期: 2023年6月
感謝 Phyllis C

查看過窩子的旅客也查看過

去過窩子嗎? 請分享你的經驗!