“必推野菌意粉!但排隊有待改善🤧”
窩子的評論

窩子
香港排名第1,335 (共15,289家餐廳)
周圍地區: 新蒲崗

自己都幾鐘意食窩夫 所以就去試試佢啦
佢1200開門 諗住1215去到應該都唔使排好耐啦
點知!我排到1305先入到去 排足50分鐘
真係覺得自己好有耐性
為左佢個窩夫而黎 好彩都冇令我失望!

蛋沙律窩夫三文治 $88
原本我係想試甜窩夫既 不過lunch都未食又好似冇理由食甜品先
佢呢到好左係有咸窩夫選擇
不過夾埋窩夫食就幾好味

味道: 3.6/5
賣相: 3.8/5

野菌松露油忌廉意粉 $88
呢個真係必食推介!
尤其係鐘意食松露同蘑菇既一定要試
未食已經聞到好香既松露味
食落口梗加不得了! 係好creamy既忌廉但同時有好重既松露味
我自己就好鐘意
意粉既軟硬度適中 好掛汁
不過食到最後都係有少少漏始終都係忌廉意粉
但真係好好食既!

味道: 4.3/5
賣相: 3.8/5

P.S. 呢到既食物質素唔錯!不過入座既安排就有待改善啦
有人去到係店出面排隊 但原來係拎飛排隊既 店員又冇適當既指示 排隊好混亂
希望可以改善呢樣就好啦!

造訪日期: 2021年4月
感謝 foodiesdeviljan

2021年3月5日 透過行動裝置

窩子

Lunch唔知食咩好,咁啱經過呢間Cafe,就入左去食喇
睇menu見到樣樣都好想食,不過最後點左三個餐。

野菌松露油忌廉扁意粉
意粉好香松露味,而且又有好多菌類,健康又好味

是拉差醬蒜香蕃茄意粉配浸煮口水雞扒
鐘意食辣嘅朋友一定要試試,醬汁配得幾好,有微微嘅蕃茄酸味,夠哂開胃,一食停唔到口,加上雞扒又嫩又多汁,呢個係一個好推介

八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯
經過慢煮嘅豬軟骨,食落一啲都唔會嚡口,跟餐仲有一碟小沙律,白飯上仲有隻蛋 添

除左飯之外,其實佢仲有pizza 同窩夫,款式都多架

新蒲崗仁愛街36號地下

#hkblogger#hkfoodie#hongkong#hongkongfood#eeeeeats#foodphotography#foodporn#foodshare#lunch#lunchtime#foodshare

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 graceXsum
2020年5月12日

前幾天約了朋友食飯,他番工是在新蒲崗附近,所以寧願就他放工直接去食。這間窩子餐廳,朋友表示想試好耐,因為薄餅底是酥皮,不知道與平時的麵包底哪種會較好食
——————————
日式海鮮大阪燒薄餅 $128
這裏薄餅的特色是酥皮底☺️ 朋友想食點特別口味,就叫了海鮮大阪燒。一上菜,見到個份量有點嚇親,柴魚碎多到遮住下面食材原來有魷魚、蜆肉、蝦仔,再配上燒汁、沙律醬和紫菜碎,味道似食緊大阪燒,但多了一些酥皮香,很滿足可改善的地方就是中間的酥皮有些似未熟透,粉粉的質感,還有食得好輪盡
野菌松露油忌廉扁意粉 $79
除了薄餅,這裏的意粉都幾吸引!野菌松露油忌廉扁意粉,很香松露味,食落Creamy,但不會有油膩的感覺扁意粉煮得剛好,不軟也不硬,所以都做到掛汁的效果☺️
曲奇忌廉配特濃朱古力雪糕法式千層酥 $69
最意想不到的是這個甜品,很高性價比 賣相值得一讚 法式千層酥,口感酥脆,中間的吉士醬很香滑;朱古力雪糕不是平價貨式,整體這個配搭豐富美味,邪惡但必食

造訪日期: 2020年4月
感謝 haru d
2020年3月13日 透過行動裝置

餐廳:窩子 (新蒲崗)
地址:新蒲崗仁愛街36號地下

窩子自2015年開店以黎一直都想帶比食客有「家」的感覺,餐廳係新蒲崗將咖啡、熱食同甜品帶比附近嘅街坊、遠處黎嘅客人‍,係呢個昏暗嘅時代陪伴左香港人經歷唔少高山低谷

係窩子入面你仲可以透過唔同嘅海報同裝飾去反思一下咩係民主☀️,食野之餘仲可以上一堂公民課;餐廳嘅櫈五花八門,木櫈、膠櫈、連梳化櫈都有,非常趣致又帶有一點「家」嘅味道

八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯($93)
慢煮左8個鐘後非常入味軟腍,仲要超大舊豬軟骨,兩個人食呢個份量就岩岩好,仲有一碟健康配菜

慢煮三文魚意大利飯($98)
窩子嘅菜式真係用足料,接近手掌咁大嘅三文魚新鮮嫩滑,配埋檸檬汁一齊食就更好味,加上creamy嘅意大利飯真係無得頂

焦糖香蕉配蜜糖脆脆雪糕法式千層酥 $69
鬆脆嘅法式千層酥配上蜜糖同吉士,加上曲奇cream、雲呢拿雪糕同焦糖香蕉嘅配搭,淨係見到都想食

最後黎多杯飲得又睇得嘅榛子鮮奶咖啡($46)同黑糖焙茶鮮奶($39),想黎食就記得早啲黎喇因為7點幾果陣有成二三十人係出面排隊,一陣被誤以為非法集會就唔好啦

造訪日期: 2020年3月

新蒲崗仁愛街36號地下

星期二
全日休息

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

造訪日期: 2020年3月
感謝 teatea0901

查看過窩子的旅客也查看過

去過窩子嗎? 請分享你的經驗!