“驅寒及消除疲勞的肉骨茶”
肉骨皇的評論

使用外送服務
香港排名第1,278 (共15,259家餐廳)
周圍地區: 大坑
周圍地區: 大坑
2021年2月28日 透過行動裝置

驅寒及消除疲勞的肉骨茶

喜歡養身的你,一定會喜歡肉骨茶。
一碗用肉骨熬煮驅寒的藥材湯加上一大碗的白飯,驅寒又可消除疲勞。

前排去開房處附近,發現這間「肉骨皇」,終於抽時間一試。店舖需小,但吃得舒適。老闆倒是彼貼心的。看著他都會貼心提剛到的客戶,泊車的位置容易被抄牌,提醒他們換個位置比較好。

一個人最好就吃精選午市套餐「招牌肉骨茶」配白飯$68

香噴噴的肉骨茶是由多種藥材煲成的湯。
伴隨小火爐上桌,熱騰騰的滾著吃,暖在心頭。
排骨軟稔又鮮美,喝了幾口肉骨茶,渾身是溫暖。肉骨茶不但美味,而且營養豐富,能提供所需的能量,並且能抗風寒,開胃又豐富的一餐。

一個人吃份量也滿多的,最後吃不完,餘下少量排骨,也不好意思打包,老闆非常貼心,主動幫我加了湯再幫我打包起來,讓我回家又可再品嘗一次。

另外也點了「亞囉螄蚶」$108
將螄蚶在鍋中輕輕灼熟,徹底煮熟後,仍然鮮味十足。

飲品點了「自制龍眼水」$33

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 Lovecathcath

2020年12月3日

大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
難得今日出左黎大坑,當然要試下呢區嘅特色小店,今次黎呢到食下星馬菜,叫左雜菜喇沙($88)、檳城炒貴刁($108)

雜菜喇沙:本身想食札肉喇沙,不過咁啱冇晒札肉,唯有改食雜菜喇沙,雜菜方面即係有菇菌類、豆卜、腐皮、薯仔等配料。先黎試飲一啖個湯底,真係好有驚喜喇沙湯底好濃郁椰香味,而且帶點微辣,非常開胃而雜菜都入晒香濃嘅喇沙味,尤其豆卜係最正,皆因索晒D湯,一食落去就勁香口至於麵底方面有油麵/米粉/摻摻可以選擇,今次揀左油麵,口感唔錯

檳城炒貴刁:睇MENU本身已經有標明係辣,貴刁炒得好香味道夠均勻,食落果然夠惹味,而且唔會痴埋一堆份量都幾大碟,配料有臘腸肉同蝦肉,唧D青檸汁上去調一調味,食落更加滋味

LUNCH TIME食估唔到個份量都咁大碗同大碟,食完都已經飽一飽見餐廳個名叫肉骨皇,遲下再有機會過黎大坑,一定要睇下呢到D肉骨茶係咪真係咁正先得

造訪日期: 2020年11月
感謝 foodiechow928
2020年10月22日 透過行動裝置

同朋友喺銅鑼灣度行街,朋友帶咗我去大坑搵野食,估唔到呢度有各式各樣嘅餐廳 仲見到一間星馬餐廳突然懷念以前常常飲的肉骨茶味道

肉骨茶湯$38
見佢有幾款嘅肉骨菜湯size,點左個肉骨茶湯一細碗一小碗嘅份量都好多,成碗系滿咖!同朋友share一半每人都有大半碗good,值得一讚嘅係,佢個湯係勁濃郁,好正宗嘅肉骨茶湯味,有種飲完一碗想再來一碗既感覺早知點招牌肉骨茶-細既都有一小煲嘻嘻下次再約朋友黎

柚子蝦沙律$108
撈勻啲沙律味道好香,泰式辣醬既配搭柚子蝦沙律 酸酸甜甜好開胃,蝦口感幾爽口,不錯

咖喱雞$108 +30麵包金枕頭
一見到個金枕頭咖喱雞,份量好足
金枕頭焗到好脆 中間好soft 不過金枕頭麵包再焗硬少少嘅話會更加perfect,入面雞肉嘅餡料多
兩個人食個包都好夠

造訪日期: 2020年10月
感謝 hmei216
2020年10月3日 透過行動裝置

連續放4日假期,於是周圍搵好野食,無意中發現,響大坑有間食肉骨茶,好多人介紹,於是去試試

餐廳雖然坐落響大坑,但價錢唔貴,招牌既肉骨茶都只係$118,兩人份量,只係肉骨茶已經夠飽

肉骨茶(細)1-2人份量 $118

上菜時,佢用好似火鍋既形式上菜,令到肉骨茶,可以長期keep住溫度,我響出面既餐廳係未試過
肉骨茶入面既材料都好豐富,有4大舊豬肉,有豬軟骨,豬骨都有,但每一舊都係啖啖肉,而且好入味,再加上佢既調味醬一齊食,成件事係好夾

仲有幾舊油炸鬼,冬菇,金菇,材料十足,最重要係藥材味濃,但又唔會蓋過肉既味道,做得相當出色

柚子蝦沙律 ($108)

蝦有6隻,隻隻都好大隻,蝦腸都整走左,好爽口,彈牙。而沙律同柚子上已經加泰式醬混埋左,個味道岩岩好,柚子唔會太酸,沙律唔會太甜同太辣,好開胃,食完沙律再食主菜,唔覺會食多左

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 ykjim
2020年9月27日 透過行動裝置

突然好想飲肉骨茶,男朋友就推薦我嚟咗依間度食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
招牌肉骨茶(細)|118
1-2人飲岩岩好
成個爐咁上,keep住個熱度
仲有秘製醬汁同埋油炸鬼
份量好足,好多肉&骨
點埋佢哋嘅甜醬油+蒜,超正
軟骨都煲到好容易咬得開,好重藥材味
豆卜、腐竹、金菇都係一啲索味嘅食材
索哂湯嘅精華超正
杞子味紅棗味都好出,飲完落口仲帶回甘
咖喱雞|108
+配麵包金枕頭|30
麵包好厚,外表好脆,但入面又好鬆軟
一meet個外表就酥脆到跌晒落嚟
但係佢又保持到煙unnn
入邊有茄子、雞、豆、薯仔
薯仔過特別香,雞好嫩滑
咖喱唔係偏甜,偏向東南亞風味,食到個人㷫烚烚
都幾多特色嘢食,仲有椰漿飯、巴東牛肉、獅蚶等等,我一定會再嚟食個包(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 位置有啲隱蔽但係真係好值得再嚟食

造訪日期: 2020年9月
感謝 snacklife_keepfit

去過肉骨皇嗎? 請分享你的經驗!