“惹味汁燒豬仔髀(兩隻”
串酒里的評論

串酒里
香港排名第315 (共14,147家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年9月8日 透過行動裝置

惹味汁燒豬仔髀(兩隻)$59
必食之選
燒到夠香,又juicy
而且仲啖啖肉

黑松露蒜蓉燒扇貝(三隻)$98
車打芝士燒日本廣島蠔(三隻)$88
燒扇貝真係放咗超多蒜蓉
完全掩蓋左其他味道
廣島蠔配上車打芝士,味道都唔錯

黑松露沙律醬薯條$49
薯條即叫即炸,非常脆口

蒜蓉燒原條茄子$49
茄子非常大條
而且好厚身

川式脆燒雞軟骨$28
燒得幾香口,唔錯

麻吉燒$22
魚肉包著麻糬,口感煙靭

串酒里 (尖沙咀)
尖沙咀山林道6號B舖 (漢國中心對面)

造訪日期: 2020年9月
感謝 eatplayhk

2020年6月17日 透過行動裝置

好似好耐冇見過呢個好,今晚終於可以同佢出嚟食個飯,所以揀咗呢間居酒屋,貪佢可以慢慢食慢慢傾。

第一樣野我哋試咗佢個自家製脆雞棒棒,初頭我仲以為係炸雞,原來係類似雞肉春卷,外脆內軟。

然之後仲有個餐廳必食推介嘅黃金魷魚,每一舊魷魚都沾滿晒蛋黃,成件事好邪惡,但係食落又好香口。

我唔之後仲有一個Double辣椒牛丸,點解係Double呢,因為佢除咗出邊有辣椒醬辣椒粉之外,牛丸本身都包咗啲辣椒,佢啲牛丸好彈牙,而且近得好過癮。

跟住仲有呢個芝麻明太子雞翼,佢啲餡真係包到成隻雞翼脹卜卜。

另外我哋仲帶咗呢個辣雞肉串,佢啲雞肉都幾滑,唔會話燒到乾爭爭。

食得雞肉串又點少得雞腎,佢嗰調味好夠,但係就燒到乾咗少少。

然之後仲有燒羊架,佢個羊架唔會太騷,而且好香孜然粉味,但係如果唔係燒得全熟會仲好食。

然後我哋就嗌左兩隻味道嘅燒生蠔,分別係辣椒同埋泰式辣汁,唔知點解個辣椒會帶有甜味,同埋生蠔真係燒得過熟。

然之後仲有一個泰式冬陰功燒扇貝,佢個冬陰功味真係好夠。

另外食串燒一定唔少得燒茄子,佢呢度嘅燒茄子都算大份㗎。

最後仲有一個牛油蒜蓉焗時蔬,佢哋今晚用咗西蘭花,啲蒜蓉味都好香㗎。

我哋兩個人眼闊肚窄,嗌得太多,因為佢都好大份,所以絕對係搞到捧住個肚走。

感謝 malkayiu
2020年6月14日

黃色經濟圈有越來越多既餐廳,如果想食串燒呢間都係個錯既選擇。

首先餐廳係好有日本居酒屋既特色,木系既裝修配上昏暗既燈光,比人一種好舒適既感覺。講到係黃店,當然唔少得有香港特色元素。個人覺得最特別既係佢既啤酒,手工啤酒加上香港既粗口文化,打卡呃下like都要啦。

另外,串燒款式都幾多,過百款任你選擇。最basic既串燒基本上都有齊,仲有d特別口味例如冬陰功咁,個人幾欣賞佢個麻辣雞翼夠曬麻辣,果種麻辣味係滲入雞肉入面。

感謝 cmc0120
2020年6月11日 透過行動裝置

山林道中小巷的串燒小店

餐廳位於山林道,行入小巷中,就會見到呢間串燒店。入到去餐廳環境座位都算多,而且坐得幾舒服,店員招呼非常之有禮貌。

串燒種類好多有:肉類、海鮮、小食及蔬菜類等等。

海鮮揀咗蒜蓉燒扇貝及醬燒日本廣島蠔。每樣一客都有三隻。蒜蓉燒扇貝面上有勁多蒜蓉,調味夠晒,扇貝亦都幾大隻,唔錯。
燒蠔食落幾Juicy!蠔唔算好大隻,但係夠厚肉。

燒玉子賣相幾靚,玉子充滿蛋香,面上有少少醬汁幾惹味。

黑松露薯條,鍾意食黑松露嘅朋友就一定要叫。因為沙律醬充滿黑松露香,薯條又夠脆好食。

燒雞軟骨我食串燒都會叫,因為有咬口又夠脆。

麻辣香燒雞翼一客有兩隻。呢隻麻辣真係幾辣,我同朋友都要立即飲返可樂解解辣。辣味夠香。

燒雞泡魚乾面上甜甜地,燒得剛剛好,用嚟送酒就更加正。

叫咗啲蜜糖粟米唔會太甜,有少少蜜糖吊味,粟米本身又已經幾清甜。

麻吉燒當做甜品,入邊有啲麻薯軟綿綿,好食。

造訪日期: 2020年6月
感謝 starrychow
2020年6月7日 透過行動裝置

放工鬆一鬆,來到尖嘴串酒里食串燒,入到去,環境設計別緻,木檯櫈個柔和燈光。
鍾意啤酒的朋友可以留意下尼度的手工啤,每款都富有本地特色的字,關於特色粗口文化。

蒜蓉牛油焗西蘭花先到,菜綠牛油味香,個人好鍾意,營養味道兼備。

札幌芝麻香燒餃子雞翼
芝麻令雞翼不單調,咬下去後真系好滋味,裡面有好餡料,微辣不亁。

鹽燒厚切牛舌
厚度夠,咬下有點彈性,口感佳,胡椒鹽粉香噴噴的。

燒玉子
燒得好靚,外層滑,似葡撻面,擺入口微甜,味道不錯,網上多人提及它有道理。

黑松露蒜蓉燒扇貝三隻
哇,滿滿蒜蓉下是大大粒扇貝,熱哄哄,貝肉爽口,蒜蓉好香,食完香味仍停留於口鼻

蒜蓉燒原條茄子
茄子好大條喔,茄肉燒得香而不焦,茄子肉和蒜蓉混合一起食特別美味。茄子肉滑而香。

感謝 Bon_vivant6

去過串酒里嗎? 請分享你的經驗!