“銅鑼灣抵食扒房”
The Grill Room的評論

The Grill Room
使用外送服務
香港排名第140 (共15,375家餐廳)
價位: US$10 - US$13
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

朋友生日,又知佢鍾意鋸扒,就揀咗銅鑼灣The Grill Room同佢慶生。
呢間餐廳的牛扒一向抵食,安格斯肉眼扒16安士,都只係$338。另外再叫咗香草燒羊架配烤蔬菜半份,共有四支羊架都係$268。加多個忌廉牛油蒜香雜菌做前菜。再加多一支紅酒就啱啱好。侍應介紹咗一支意大利紅酒,酸度較高,配合肉味濃的食品較為合適
前菜先上,蒜香雜菌裏面混有黑松露一同炒,香味濃郁,配合多士食亦都不覺太油膩
跟住牛扒先上,size十分大件。切開裏面剛剛好是我們要求的Medium,邊位又煎得焦香脆口,肉汁豐富,配以紅酒簡直是Perfect Match
羊架我哋就要求煎得熟一點,更能帶出羊本身獨有的肉香和騷味,而旁邊的烤蔬菜份量亦十分慷慨,加讚。
紅酒雖然酸度高,但配合紅肉就能將酒嘅 Full Body特性更加帶出,酒肉從來都是絕配
雖然說是慶生,但根本已經沒有剩餘的位置食蛋糕或甜品,唯有下次再試啦

造訪日期: 2021年5月
感謝 JoeSio0408

2021年5月6日

The Grill Room 環境幾grand, 食物質素又唔錯,所以今次再黎食下銅鑼灣分店

香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉

呢道菜很驚喜,原來牛面肉係很腍,好嫩而且份量不少,整整一大塊牛面肉,個人覺得比牛扒更好食意粉都好夠味唔乾,鮮茄醬意粉酸酸甜甜很開胃

燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉

牛扒點了五成熟,切開都有做到粉紅色澤,但比起牛面肉有些微比下去了,還好配了黑松露薯蓉,呢個做得很滑身,易入口

黑松露薯條

薯條份量都頗多,薯條新鮮炸起,均勻灑上黑松露調味,味道香濃

朱古力布朗尼配法式馬卡龍

甜品擺碟十分精美,朱古力布朗尼十分重朱古力味,都幾飽肚,上面還配上雪糕和馬卡龍,馬卡龍外脆內軟,勁出色,必叫

最後埋單人均$316,如果想食好d同朋友慶祝,呢度都係唔錯既選擇☺️☺️☺️

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 Krystal030
2021年5月5日 透過行動裝置

今日收工同朋友來銅鑼灣行街街,佢話The Grill Room呢間餐廳環境好食物更好於是我哋就上咗去食啦
北海道刺身帶子沙律~賣相相當精美,薄切左的新鮮又清甜的北海道刺身帶子鋪滿整個沙律底部再加上三文魚子,真係雙重得益(眠睛和胃口)
香草鮮茄紅洒燴牛面肉扁意粉~鮮茄遇上意粉令我胃口大開牛面肉份量足夠而且非常腍滑,扁意粉又有韌勁
燒安格斯西冷扒配黑松露薯蓉~件西冷超有水準色澤亮麗,表面有一格格整齊的網紋,切開中間呈粉紅色而且冇血水扒邊有小小的肥肉,令到整件扒口感更豐富,充滿油香黑松露薯蓉十分香滑和creamy
是日湯~係非常濃郁的蘑菇湯

造訪日期: 2021年5月
感謝 Ann_nn_Lam
2021年4月6日

平時返工太辛苦,星期六想食好啲,今次揀咗銅鑼灣L Square嘅The Grill Room食扒

佢哋嘅服務好貼心,去到嘅時候會提供口罩袋,餐廳入面有高枱或者窗邊座位,方便打卡。

今次叫咗炭燒美國安格斯肉眼扒同埋鐵板汁烤吞拿魚扒,Bruch set 加$20左右有前菜同埋嘢飲,非常抵食。

前菜可以揀湯或者沙律,我同朋友各揀咗⼀款,分別有雜菌忌廉湯同埋巴拿馬火腿沙律。

沙律嘅賣相一絕,亦都非常知足料,就算同朋友share食都唔會唔夠Parma Ham。

鐵板汁烤吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花 - 銅鑼灣的The Grill Room鐵板汁烤吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花

先來嘅有烤吞拿魚扒,廚師手藝非常之好,做到外面熟咗,帶少少香口,但係入面都仲keep到係生,維持到吞拿魚嘅鮮味同口感。鐵板汁帶少少蒜味,配合椰菜花食非常惹味。

炭燒美國安格斯肉眼扒配薯條 - 銅鑼灣的The Grill Room炭燒美國安格斯肉眼扒配薯條

再嚟就係安格斯牛扒,當日叫咗七成熟,肉質仍然都維持粉嫩得來大有少少炭燒嘅焦香同煙熏味,肉眼扒嘅肉汁亦都非常之充足。

薯條亦都做得非常之好,炸到金黃色之餘咬落去仲非常之脆。

飲品方面,當日嗌左Whiskey Lemonade,清新得來保留到Whiskey嘅香味,亦都非常易入口,適合weekend朝早飲,價錢亦都拍得住Happy Hour咁平。

最衰朋友唔飲酒,如果唔係就可以試吓呢個優惠~

造訪日期: 2020年11月
感謝 KaiserW27
2021年3月18日 透過行動裝置

餐廳位於通利琴行樓上,近地鐵站,十分易找。

忌廉牛油蒜香雜菌 | $48
之前食過一次,再食仍然覺得很美味,價錢又化算。雜菌味道濃郁,牛油忌廉味好香。先嚐一匙,再把它配上鬆軟的麵包一起吃,不知不覺間已把整碗雜菌消化掉。

燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 | $338
安格斯牛扒也是必食之選,牛扒的格仔紋清晰,肉質軟腍,肉汁豐富。嚐夠了原汁原味,可以點些薄荷醬,亦有另一番味道。薯蓉滑溜,有黑松露味。

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子 | $198
帶子上下煎封,中間半熟爽甜,意粉中帶有香草,每一條意粉都掛滿了龍蝦汁,聞起來也覺得香。

Nuts bout tella shake | $78
奶昔上有一層厚厚的忌廉,溶化後與奶昔化成一體,插着繽紛樂作裝飾,看得又吃得,榛子味不會太甜。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 siuling1223

查看過The Grill Room的旅客也查看過

去過The Grill Room嗎? 請分享你的經驗!