“工厦中的綠洲”
I's Land Cafe的評論

I's Land Cafe
訂位
香港排名第17 (共583家咖啡和茶)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區

2019年9月11日 星期三 終於過左一個星期既一半,工作真係好辛苦,所以收左工當然要同女朋友去食返餐好既

呢間餐廳I’s Land Cafe雖然係工厦裡面,不過地點都算容易搵,搭lift一出就見到

裡面好有置身森林既感覺,燈光同裝飾都做得唔錯

見到餐牌有二人餐揀,即刻諗都無諗就叫左,費事晒時間諗食乜

野茄燕麥雜菜沙律 有幾款唔同既生果係上面,而最特別係放埋燕麥,同菜一齊食口感除左豐富左,感覺仲好似健康d咁

是日餐湯 係粟米甘荀湯,好濃又足料,仲要好大碗添,飲完已經開始有少少飽

蒜蓉包焗得好脆,仲好貼心每人有兩塊,怕食得一塊唔夠喉

香脆美國粗薯條 每條薯條都有一定既粗度,而且份量都算多,配有兩個醬汁,分別係茄汁同白松露醬汁,個人覺得茄汁較好,因為食落去酸酸地,會感覺薯條無咁油膩

德國鹹豬手 到主菜登場,睇落個豬手好似唔太大件,不過原來切開有好多肉,仲要係外皮脆肉質腍,加埋配有既三款醬汁,食落去更滋味。當中我最鍾意嘅係黑椒汁,因為有少少辣,刺激得來又唔會太over,聽講仲話係呢間I’s Land Cafe既招牌菜添

白松露忌廉帶子手工扭繩粉 完全未見過呢一種意粉,感覺到係人手製造,因為每一條嘅粗幼都唔同,食落去幾有口感,仲好入味,條條都食到白松露味

焦糖燉蛋 最後仲有甜品,好有蛋味,上面既焦糖燒得好脆,食完之後真係勁飽

埋單都係$400有找,性價比幾高!!!

造訪日期: 2019年9月
感謝 Edmondchanwc

2019年9月5日

I's Land Cafe餐廳以大自然花園為裝飾主題,空間寬敞,環境有情調,正好可以舒舒服服地傾計。

I's Land Cafe晚上有套餐提供,簡單可以一人一個Set Dinner,亦有Secret Garden二人套餐,性價比十分之高。

忌廉湯
忌廉湯口感細緻綿密,有著濃郁的忌廉香甜味道,味濃上口帶有層次感,可以配上香脆的蒜蓉包同吃。

野茄燕麥雜菜沙律
新鮮的沙律菜上有各式生果,配上黑醋汁入口微酸微甜,口感豐富,味道清新可喜,輕怡開胃。

水牛城雞翼
前菜點了水牛城雞翼,特製醬汁包裹著雞翼,味道酸辣分明,雞翼本身炸得香脆可口,惹味非常。

烤蘆筍黑松露意大利飯配全素煙燻芝士
意大利飯用上真正的意大利米,故此飯粒較有嚼勁,外層煙韌帶點彈牙,飯粒中間就半生熟用,乾濕合度,加上黑松露的獨特香氣,濃郁滋味,加入全素煙燻芝士,增添食趣,尤其精采。

德國鹹豬手伴招牌三色汁
德國豬手預先斬件拆肉,方便食進,一咬外層焦香酥脆而內裡嫩滑,肉香濃厚,、口感豐美,配上三種不同的特色蘸醬,每一口都有不同的滋味。

焦糖燉蛋
是日甜品是焦糖燉蛋,上層的焦糖烤得香脆,而下面的燉蛋味道香濃柔美,甜而不膩。

餐飲
餐飲可以選擇是日果汁,今天的是橙汁,一喝就知道是鮮搾的,純粹天然果香,比一般的人工糖醋美妙得多。

造訪日期: 2019年9月
感謝 Hung C
2019年8月12日 透過行動裝置

又再來這文青好地方,有很多旅遊和各種書籍, 敬贈大家:

白日莫閑過,青春不再來

一面看書,一面找美食 ~ 燒美國頂級肉眼扒拌香煎鵝肝,5成熟 嘩! 牛扒大大塊,牛味濃郁,上面蓋住外皮煎得香脆,咬落軟綿的質感,整口都是芬芳的鵝油香!

哈哈,用上10隻指頭,不用刀義,直接吃上這個並盆,BBQ 豬仔骨 4條, 我很喜歡這濃烈醬汁,肉骨分離,有一種很野性的吃法!

不要給手指停下來,再拾起水牛城雞翼,小口咬下去 (扮斯文嘛), 層次很不同,外有一層炸粉的,厚度剛剛好,藉助這漿粉,吸了超多水牛城的精華,害我把10隻指頭都舔得乾乾凈凈了!

還有意式芝士餅 2片、炸蝦 2隻、魷魚串 2條 和 雜果沙律 真系超豐富超滿足!

感謝 Trip806658
2019年8月9日 透過行動裝置

星期六同朋友在Apm睇完戲,順便在附近搵地方食午餐。搵到呢間位於駱駝漆的樓上cafe,有lunch set,價錢很抵,便過來食下。

餐廳入面環境好大而寬敞,座位舒適,好適合同一班朋友上來食飯聊天。裝修很有田園風格,還有幾隻木馬給小朋友玩同影相。

午餐餐牌的套餐有多款選擇,包有餐包 湯同主菜等。

芝麻餐包,暖暖的,鬆軟香甜,芝麻味香濃。

薯仔蓉湯,熱騰騰,質感稠厚香濃,入口滑溜可口。

主菜,我同朋友都揀咗紐西蘭西冷牛扒,$108, 牛扒份量很大,五成熟,嫩滑多汁,質感彈牙有咬口,牛肉味香濃,配上燒汁食味道好夾。

薯條粗身,即炸香脆,香氣散發,配上新鮮沙律菜同菠蘿,味道清新鮮甜。

甜品日式檸檬蛋糕配士多啤梨同藍莓粒,檸檬味道酸甜清新,蛋糕質感鬆軟滑溜。

造訪日期: 2019年8月
感謝 EllaTam
2019年7月29日

朋友生日又想坐得舒服D,同事就介紹咗I’s Land Cafe呢間餐廳比我,佢比相我睇時已經覺得好靚了,所以就再無考慮其他地方,就約朋友喺駱駝漆大廈到等。

一打開升降機門行出去就見到佢地嘅門口,裝修設計好園林嘅感覺,好靚呢!

由於我同朋友都收8點,去到已經8點半,所以上到嚟都唔使等位,職員就即刻安排咗枱比我地。

睇咗餐牌後,我地就決定點酥炸大虎蝦配茄茸汁扁意粉同埋經典德國豬手,是日餐湯就係甘筍茸忌廉湯配蒜蓉包,先上咗個餐湯同埋個蒜蓉包,甘筍茸都幾濃仲可以食到少少甘筍粒有D咬口好好味;蒜蓉包好香脆,好香蒜蓉味。

等咗一陣到個意粉上到,呢個酥炸大虎蝦配茄茸汁扁意粉嘅色彩好豐富,隻虎蝦幾大隻,好彈牙。

然後到個經典德國豬手,炸到好金黃色,睇到都流哂口水!而且伴菜當中嘅紫薯蓉都好特別,好好味!

最後到我心目中嘅主菜-流心雙層窩夫塔,因為一早上網睇咗呢個甜品呢到可以幫客人寫字上去,而我朋友又生日,所以埋位坐之前靜靜雞同店員安排咗,當送到嚟嘅時候朋友都好驚喜,睇到佢個表情都後,證明我嘅安排無白費。
而佢地嘅心太軟嘅朱古力味好香濃,而窩夫又好香脆,明明頭先食到飽,就因為太好味都忍唔到口呢!

埋單$502

造訪日期: 2019年7月
感謝 crazybabe_micmic

查看過I's Land Cafe的旅客也查看過

去過I's Land Cafe嗎? 請分享你的經驗!