“「熱の気特約:炊豕店の衝擊?」”
炊豕店的評論

炊豕店
香港排名第1,666 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 香港島
周圍地區: 香港島
2021年5月25日

哼!我從來唔怕熱氣!就算冒住爆哂瘡
生哂飛滋既威脅,我都唔會向熱氣低頭!
人稱炸物博士既我,正如保錡話齋,
一字記之曰:快!吞!轟!今次二訪
「炊 豕 店」你就知我咩料啦,人生既野
今日唔知聽日事,食左先講囉…吹呀!
人 氣 推 介 -
▪ 蔥 油 滑 蛋 豬 扒 飯 - $64(+$10)
▫ 黎呢到首當其衝建議試試「蔥油滑蛋·豬扒飯」,
豬扒的確炸得好有料到,食落外層脆卜卜,
每一啖肉都夠哂腍滑;再加埋面頭既蔥油、
豉油,份外滿足,加$10蚊仲有一隻滑蛋
連埋,夾埋一齊食就更滿足啦!
▪ 咖 喱 汁 秘 製 豬 扒 飯 - $64
▫ 要直上人間天堂一定要嗌埋「咖喱汁·秘製
豬扒飯」,唔同既係今次唔係蔥油上,而係
用咖喱汁instead。豬扒一樣食落爽脆無比,
肥瘦均勻,但換左咖喱汁黎講,相對無咁漏,
而多左一份濃香感,亦唔錯。
炊 豕 店
銅 鑼 灣 加 路 連 山 道 11 號 地 下

造訪日期: 2021年5月
感謝 lankiman6330

2020年3月22日

路經幾次已經想試,今日晚上大約六點半左右嚟到,啱啱好有位可以入座,坐低左冇幾耐,見到門外已開始陸續多人,需要等位入座。

沖繩豬軟骨 - 豬軟骨約有4件,炆到超腍,配有爽脆蓮藕片及白蘿白,飯量十足,唔怪得聽到隔離枱嘅男士會嗌少飯啦~

話梅花雕豬手- 約有4件豬手,膠質豐富,撈粗份量足,好夠飽

炸芝麻雞翼 - 走辣,但仍然食到有微辣,塊皮炸到卜卜脆,加埋芝麻&炸蒜,香口惹味。

比起其他飲品,果汁似乎較健康,唔甜,推介

店內座位有限,大部分人食完就走,大約大半個鐘內就食飽飽,出現到門口有超過十人排緊隊,而環顧四周就只有呢間小店排長龍,證明佢向同區嘅性價比算高,先會保持到一定人氣。

造訪日期: 2019年10月
感謝 jy0v0
2020年2月4日 透過行動裝置

之前看到有報導介紹這間豬扒店,我常常會經過,一直都好想去試
所以專登約朋友一起去試,幸好我地好早去,所以冇咩人排隊,之前常常見到有人龍出現
一坐低我已經知道自己想食咩!必點(蔥油炸豬扒飯),另外朋友點了(秘製炸豬扒飯咖啡汁)
我地兩個都加了煎蛋!

食物來到,我嘩了一聲,好大份炸豬扒!同埋
真係有好多好多蔥呀!本人非常愛食蔥的!好滿足,我原本驚食唔哂所以點了少飯,後來後悔了,豬扒都炸得非常好食!煎蛋煎到燶邊!大愛呀!

朋友的咖啡汁版本都很好食,只是我非常愛食蔥,所以當然覺得自己個份正啲啦!

其實我地仲想試埋炸芝麻雞亦,但太飽,下次一定會再來食,到時再試

造訪日期: 2020年2月
感謝 nnlsmc
2020年1月2日

每次經過都會見到有人排隊,咁岩做完運動6點幾就同朋友一齊去食,排隊個陣已經諗好要叫蔥油豬扒飯,呢到既熱門菜式,有時會sold out哂!
------
菜式
1. 蔥油豬扒飯 4.8/5

我地總共叫左4碗,朋友有加埋蛋,蔥油多到差不多可以蓋住塊豬扒,而且豬扒亦係新鮮炸好,炸粉薄豬扒厚,好滿足,飯量亦很多,一碗我都食唔哂

$60食到一碗高質既豬扒飯,係一間會再想去多次既餐廳,但平時放午飯或者晚餐真係太多人,6點幾去都等左10-15分鐘左右,入面空間和座位不多,如果約朋友聊天打發時間就未必適合

造訪日期: 2019年9月
感謝 Corgiwithfood
2019年11月26日 透過行動裝置

豬扒飯上台時十分吸睛,因為飯很大碗,炸豬扒厚切密布飯碗,加上濃郁的蔥蓉鋪面,香氣滿溢,是等不及馬上咬一口炸豬扒,一咬落去香脆得吱吱作響的外表,肉嫩而不韌,是豬肉慨最高境界,另外咖喱豬扒飯因為咖喱汁是另上的,所以吃起來更加香脆,吃了一大半時才發現蔥油豬扒飯是有汁才底下,再看看才發現,原來台上有一瓶頭抽也是可以拌飯吃的,對於沒有太大飯癮的我,也想一口接一口把白飯吃光

感謝 KaManfoodiee

去過炊豕店嗎? 請分享你的經驗!