“上海粗炒”
京饌的評論

京饌
線上訂購
香港排名第2,905 (共13,988家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
5 週前評論 透過行動裝置

常常經過觀塘apm的京饌, 但都沒有時間食到, 今次終於有機會相約朋友到這裏吃晚餐。 星期五的晚上沒有訂枱, 大概在門外等了十分鐘左右就可以入場。 場內環境燈光柔和, 但座位比較逼夾。介紹一下當晚吃的菜式有:上海肉絲炒粗麵$108、 炸銀絲卷$25、 南翔小籠包$56、 蔥爆牛肉配薄餅$138。

⭕上海肉絲炒粗麵~ 粗麵口感煙韌,椰菜炒至軟身,豬肉絲軟腍, 整體香味俱全。

⭕南翔小籠包~ 包裏湯汁非常豐富, 皮薄好味。

⭕蔥爆牛肉配薄餅~京蔥爆得香口,牛肉也很腍,沒配薄餅而吃或用上薄餅包著吃, 兩者口味都很好。

⭕炸銀絲卷~酥脆口感,外酥內嫩,沾點煉奶, 熱辣辣的超好吃!

整體食物質素唔錯, 見到有片皮鴨, 下次一定要食啊!

京饌
地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)3樓1號舖

造訪日期: 2020年7月
感謝 Victoriay_eatwithvic

2020年1月7日

設計很古雅,食物質素同服務態度都唔錯,價錢偏貴,份量適中,中規中舉,以這個價錢,應該要再好些,甜品質素有待改善

造訪日期: 2019年10月
感謝 KitmanW4
2019年9月29日

晚市跟朋友去食,餐廳好大,所以人流多都坐得尚算舒適。

味道平心而論是不錯的,如果食填鴨,最多要3、4人一齊去食先叫,因為無半隻叫,只有全隻可以揀。

小食推薦食海哲頭,湯很鮮味,食完填鴨飲一碗很下火。

3人去食,埋單每人300

感謝 Endgame1989
2019年4月24日 透過行動裝置

餐廳:京饌 (觀塘)
地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)3樓1號舖

這間主打京菜的餐廳以爆、烤、涮、溜、炸、燒、炒、扒、煨、燜、醬等的方法去烹調菜式,口味除了講究酥脆鮮嫩之後,清鮮爽口以及做到色、香、味、形、器等五面俱全也是餐廳的核心目標。

平時久不久也會在京饌吃晚飯,不過他們最近推出了期間限定的寧波菜式,所以也急不及待與家人一試他們的新菜單。

鰻魚鱉 $88
以鮮鰻魚配上寧波特有的菜,鮮鰻魚口感與平時食開的鰻魚差別很大,想不到原來鰻魚也可以那麼鮮味,也有這種食法,畢竟平時只是食燒鰻魚或烤鰻魚,鮮鰻魚有點兒像鹹魚的味道,但沒有醃製和鹹味,反而鮮香卻凸顯了出來,寧波菜有一點像茼蒿的味道,這道涼菜確實不錯,很有寧波特色。

南翔小龍包 $52
一籠小籠包有四隻,小籠包的皮厚薄適中,咬開有大量肉汁,清甜肉鮮,沾上醋汁更有一番風味。

老佛爺炒飯 $98
這個炒飯以鹹香為出色之處,配以鮮蝦、蔥花、炒蛋等材料,簡單得來又不失「老佛爺」的霸氣,鮮、濃、精的配合令整個飯頓時提升了貴格

翡翠鮮魚羹 $108
魚羹十分大窩,$108例牌的份量足夠6-8人飲用,所以兩個人飲都差不多每人3-4碗。鮮魚羹芡汁不會打得很濃很稠,食落口不會有太黏口的感覺,伴飯一流

造訪日期: 2019年4月
感謝 hinsonfoodhk
2019年1月5日 透過行動裝置

今晚同屋企人補做冬,幾日前打嚟預約boxing day五位都仲有位
原來五位所以打算叫個六人套餐,但係細佬臨時嚟唔到,變左四個人食六人餐份量,相對好多
個鴨乾係幾香酒味,鴨乾表面幾平滑,但係本身麻麻嗰個鴨乾質地所以覺得一般
雞絲粉皮味道正正常常
蔥油海蜇幾爽口,有啲芝麻係面幾香
麻辣鳳尾魚既辣度接受到,好香脆,幾好食
花旗參螺頭燉烏雞好足料,用上新鮮花旗參,好香花旗參味,味道甘甘地帶啲清甜
雞頭米炒河蝦仁嘅蝦幾細粒,不過都爽口, 西芹炒得岩岩好,無渣
北京填鴨唔會太肥,不過表皮唔係好夠脆,包住黎食果塊皮都幾薄,山渣就咁食都好食,唔酸
糖醋大黃魚外觀好靚,個汁酸酸甜甜夠開胃,外皮香脆,裏面嘅魚肉質滑身,幾好
京蔥爆黑豚肉味道唔會過鹹, 京蔥有啲辣,有一舊食落去好似食左舊wasabi咁, 豚肉啱啱好唔會韌
上湯浸豆苗清清地,豆苗好靚無渣,好食
食到最後因為太飽所以個水餃叫staff畀咗生嘅我哋打包
糖水原本係紫薯西米露但係賣曬,所以就轉咗酒釀丸子畀我哋,酒釀丸子嘅酒味唔係好犀利,但係就有淡淡既桂花清香味,唔錯
員工服務都ok,不過個環境太嘈吵
呢間北京菜可以一試

造訪日期: 2018年12月
感謝 vikolau730

查看過京饌的旅客也查看過

去過京饌嗎? 請分享你的經驗!