“世外桃園”
龍華酒店的評論

龍華酒店
線上訂購
香港排名第1,071 (共13,941家餐廳)
價位: US$20 - US$25
菜系: 中式料理
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2020年5月31日 透過行動裝置

這間特色餐廳,相信是很多香港人的回憶,這次漫遊了餐廳外邊新興建的地方,原來別具一番風味,庭院的草木長得很茂盛,連昆蟲也特別大隻,沿藉小徑向前行,是一間一間特色屋仔,侍應解說全都是新興建的,有咖啡館、有湯館、有DIY工作坊,假日可能會有活動及開放的。逢星期六下午,在小草地也有免費歌唱舞台,有主持及歌手表演,旁邊有幾台搖搖鞦韆,邊唱風邊聽歌可是假日一大樂事。晚了更可在餐廳吃出名的乳鴿皇及各款即炒小菜,侍應們的招呼像是街坊朋友般親切,真的風味無比。

感謝 Hitormiyu

2020年5月29日 透過行動裝置

叱吒一時的着名乳鴿酒家,已經很多年没有幫襯,今次一班好友專乘到訪。但出名的炸乳鴿質素大不如前,肉質粗及無味,很失望。而雞粥尚可,炒米粉也不錯。

感謝 clui888
2020年5月29日

今日來沙田探朋友,之後兩支公一齊去食晏。山長水遠入嚟,梗係去食「沙田三寶」啦!第一時間想起屹立於下禾輋村的老字號食肆「龍華酒店」。

「龍華酒店」為香港現存最古老園林式酒家,早年仍有翻新店內設施及研發新菜式,將愈見稀有的本土情懷延續。很喜歡這裡的裝潢,懷舊而經典的紅燈籠長廊、古色古香的四方樓、會開屏的孔雀,再加上寬敞舒服的園林雅座, 置身其中,著實令人身心歡暢。

這裡的招牌三寶,乳鴿、雞粥和豆腐花,是來此必吃之物,當然不可以錯過,另外再加咗碟乾炒牛河。

一人一隻龍華脆皮燒乳鴿 ($98@),兩隻乳鴿的件頭都頗大,外型結實飽滿,色澤金黃兼具油光,賣相十分討好,而且雖然花了少許時間拍照,但吃時仍有點燙口。外皮炸得甚香脆,肉味濃郁且具層次,無論任何部位的肉均嫩滑多汁,可見火喉控制得宜,細嚐下更帶陣陣滷水滋味,真的令人百吃不厭。

沙田滑雞粥 ($118),雞粥熱辣辣上檯、勁大窩,雞件下得甚慷慨,而且調味適中,入口皮滑肉嫩,微微鹹香,雞味十足。粥底亦很有水準,綿密細滑,加上雞的肉汁精華都落在粥中,入口鮮甜甘美,食落有米香。

特式乾炒牛河 ($128) 牛河以圓碟上,盛得滿滿的,感覺真材實料。河粉細薄微焦,醬油平均地沾在河粉上,且送來時香噴噴,保持住鑊氣,賣相靚仔。牛肉分量十足,差不多佔半;厚身大片,牛味濃郁,吃來也多汁,頗有驚喜。配料爽脆,特別要讚洋蔥,炒得甘甜。

原味豆腐花 ($68) 這裡的豆腐花,口味有好多選擇,除了我點的原味外,還有香芒、黑芝麻、荔枝同薑汁。據說為酒店磨製豆腐的供應商,五十年來也沒有改變過,難怪桶豆腐花咁滑溜,食落有黃豆味,加進淡淡香的桂花糖水,再配以滑嘟嘟的豆腐花吃,食完真係超滿足!

雖然這天是平日,加上中午時段到訪,但入座後不久,店內已經坐滿食客,可見有一定實力。

感謝 mjqueen7e
2020年5月27日

龍華酒店是香港絕無僅有的花園式食店, 以燒乳鴿馳名中外, 幾年前差啲因為牌照及消防條例問題而搞到執笠, 幸好最終都可以解決到才能保存食店至今, 我都唔知幾多年冇嚟食了, 難得今天放假便相約同學仔來懷舊一番。 從門前的紅牆入口已充滿懷舊氣息, 進入食店前再來大紅燈籠高高掛長廊, 好有時光倒流七十年嘅感覺, 走過80多年歷史真的不簡單。

溫馨浪漫二人餐
**龍華紅燒乳鴿 ~ 炸得色澤金黃, 乳鴿皮脆卜卜, 鴿肉卻非常juicy, 呢啲咪就叫皮脆肉嫩囉, 鴿肉肉質嫩滑唔嚡, 乳鴿本身己用鹵水浸過, 入口有陣陣嘅鹵水鹹香, 我同朋友都覺得夠味, 唔需要再額外點豉油或者椒鹽食, 龍華必食item果然冇令我哋失望。
**頭抽豉油煎龍蝦 ~ 龍蝦啖啖肉, 欖菜炒真係好鬼香, 略嫌搶咗啲龍蝦味, 用欖菜撈黎食, 很惹味。
**懷舊鮑魚蒸豆腐 ~ 每只想豆腐都放上一隻鮑魚, 有睇頭, 鮑魚爽口, 配軟滑充滿黃豆既豆腐, 只簡單讚少許豉油+油+蔥花調味, 美味!
**亞洲風味串燒雞 ~ 雞串即燒即上臺, 熱辣辣, 掃上香甜嘅鰻魚汁燒既雞肉, 淋滑juicy, 甜甜地又香口!
**香港特色雲吞麵 ~ 幼麵是爽口的, 佢個湯真係有啲大地魚同埋蝦殼嘅鮮甜味道, 之不過個雲吞唔係我哋食開嘅鮮蝦雲吞, 而係用新豬肉剁成嘅水餃取替, 新鮮豬肉肉汁比較豐富同埋有肉香, 水餃皮薄薄的, 味道不錯。
**原味手造豆腐花 ~ 佢哋自家制嘅豆腐花, 原木桶雪凍上, 冰凍嘅豆花滑溜非常, 豆味比坊間既較濃, 豆花本身已經有甜味, 但都忍唔住加了少許桂花糖漿伴食, 佢个桂花糖漿實在做得出色, 食到陣陣的桂花香。

感謝 Exploration811208
2020年5月25日 透過行動裝置

嚟到沙田食乳鴿, 又點可以唔來龍華酒店。
相傳金庸同黃先生, 當年作曲作 金庸著作, 都係呢度上 的常客, 山外青山樓外樓 如此江山美色先可以拎到如此 靈感。

龍華酒店 沿著山路梯級上, 沿途有大紅燈籠高高掛。
好鬼古色古香, 有一種世外桃源的感覺。

我哋先嚟隻乳鴿, 乳鴿原隻上 夠曬原汁原味。
店員會提供膠手套, 好似食家鄉雞咁原隻食先做 豐味。

乳鴿皮脆 肉質嫩滑, 咬落肉汁仲好juicy即叫即整。

其次要 讚就係菠蘿咕嚕肉, 和個菠蘿切片, 新鮮菠蘿好好味。 咕嚕肉爽脆炸得好鬆化。

鄉郊景色心曠神怡 叫多幾味餸 享受完美的一晚。

感謝 interbati19

去過龍華酒店嗎? 請分享你的經驗!