“午市嚟食好抵食”
Cambo的評論

Cambo
香港排名第74 (共15,533家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年7月2日 透過行動裝置

尖沙咀Cambo平日午市套餐價錢經濟實惠,以佢嘅地段同埋餐廳質素嚟講其實絕對係超值。

泰式酸辣醃豬頸肉沙律($78)酸酸辣辣,再加埋新鮮嘅洋蔥絲、蘿蔔絲等新鮮蔬菜一齊食,非常清新。

冬陰大蝦湯粉($69)總共有三隻大蝦,而且蝦身已經去咗殼,方便我呢個懶人,配合小辣嘅冬陰功湯底,真係越食越開胃!

串燒沙嗲配泰式炒飯($72)呢個套餐真心正!串燒沙嗲分別係豬、牛、雞各一串,每串都仍保持住原有嘅肉汁唔會太乾身,燒得又夠香口,而且肉嘅厚度適中,口感一流。而我更加欣賞嘅就係呢碗泰式炒飯,帶點微辣嘅炒飯就咁食都已經非常出色,配埋串燒就更加冇得彈。

我最鍾意食青咖喱,所以仲揀咗泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包($98)。青咖喱用一個小火爐烘住保持溫度,包你食嘅時候仲係咁新鮮,入面仲有青豆、茄子等配菜,用嚟點法包真係食到舔舔脷。而且佢嘅軟殼蟹係分開上碟,食嘅時候先點青咖喱汁,完全唔會影響軟殼蟹嘅質素,而且仲有咖喱嘅最佳伴侶,即係薯仔,飽肚又滿足。

跟餐嘅檸檬茶超大杯又夠凍,食完辣野飲番啖凍檸茶真係無懈可擊!

1  感謝 hungc726

2021年6月30日 透過行動裝置

行過The One,想食泰國菜,見到呢間幾乾淨又光猛嘅餐廳,午市套餐價錢都合理,就同朋友入去試吓啦。

串燒沙嗲配泰式炒飯$72
炒飯好香,做得夠乾身,串燒燒得OK,肉質唔會太乾,沙嗲醬汁好好味,正炒飯份量一碗,剛剛好唔會太飽。

泰式鴨肉湯粉$65
湯底都幾特別,有泰式風味,因為有唔同嘅香料味,鴨肉湯粉唔會油膩,湯粉份量又多,質感彈牙爽口,有啲驚喜。

冬陰功大蝦湯粉$69
冬陰功湯底味道唔算太辣,用料足,大蝦都真係幾大隻,質素都OK,呢個湯粉夠濃味,好食。

炒椰菜苗$68
分量唔算多,不過炒得幾好食。

泰式椰青糕$36
味道比較淡,夏日甜品都算OK

即磨咖啡幾香

椰汁綠豆冰套餐加$8抵飲

感謝 Lin L
2021年6月29日 透過行動裝置

上次食The one ‘ Le Viet 時已經想試,今日又在尖沙咀開會,所以就叫同事一齊去食 Cambo ขุนทอง (The ONE) 泰國菜,單邊全部是窗,所以光缐充足,坐位又夠寛躺,三五知己聚下都不錯!

午市套餐$65起,連熱飲一杯,或加$8轉特飲,尖沙咀來講也算不錯了!

泰式鴨肉湯河粉,湯底濃郁鮮甜,鴨肉嫩滑入味,而且配菜有鴨血,爽滑

今日青咖喱軟殼蟹配髮包特價$98,必試!軟殼蟹炸得很香脆惹味,配上香濃味道清新的青咖喱,更可口法包烘得外脆內軟,沾滿青咖喱食一流!

凍奶茶,甜度適中

泰式刺生蝦$99,有八隻刺生蝦,肉質肥美新鮮且爽甜!

感謝 Relax67416553985
2021年6月29日 透過行動裝置

{抵食午市套餐✨}
#kong_girl_foodie出街食
#Cambo
呢間已經食過幾次,因為佢嘅午市套餐好抵!
而且係The one,好方便!
❣️無骨海南雞飯 $69
都有七件雞左右,油飯幾香!連雞翼都冇骨非常細心!
❣️泰式鴨肉湯河 $65
份量超級多,我朋友完全食唔晒
有好多鴨肉,個湯仲要超級濃郁!
❣️+$5轉特飲
我哋都叫咗龍眼冰,有成八粒左右,幾甜吓,不過個人就非常鍾意!
總結
呢間地理位置又唔錯,坐得舒服,而且都係$70左右嘅午市套餐,非常抵食
❣️食完俾分時間❣️
食物: 8/10
環境: 8/10
服務: 8/10
打卡: 8/10
推介: 8/10
Cambo ขุนทอง
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #foodie #hk #food #hongkong #hkig #尖沙咀美食 #尖沙咀

造訪日期: 2021年6月
感謝 winglam00000
2021年6月26日 透過行動裝置

[Cambo]

泰菜againThe One的Cambo,裝修、環境都俾人好舒服好cozy嘅感覺,同朋友想食吓泰式小食傾吓偈,呢度一個好選擇

#泰式生蝦刺身
加滿蒜蓉、辣椒嘅生蝦賣相吸引,蝦肉鮮甜彈牙,醬汁唔會過酸,鍾意蒜味嘅朋友可以加入蒜蓉一齊食更加惹味!

#生菜包
豬肉炒得香口,食落有肉汁,味道都幾辣幾刺激,睇落細細碟其實份量都好多,用嚟撈飯又係正嘅

#海南雞飯
海南雞雞肉嫩滑,可能因為係lunch set所以雞肉份量偏少,個人覺得切細件少少口能會更好

#焦糖燉蛋
脆卜卜嘅焦糖底下,滑嘟嘟嘅燉蛋為呢餐飯加分不少,估唔到個甜品係咁高質,正呀

#椰汁西米糕
經典嘅泰式甜品,一份有四件,以芋頭粒同西米做底,口感唔錯,椰汁香濃唔太甜,呢個味道清新嘅甜品好適合夏天!

#eatisfun #hkfoodie #blogger #bloggerforfood #goodfood #thai #cuisine #hotnspicy #eatattst #k11 #tst

Cambo
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖

感謝 eatisfun23

去過Cambo嗎? 請分享你的經驗!