“Thai food”
Cambo的評論

Cambo
香港排名第67 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月5日

金寶可以話係我食過咁多間商場泰菜黎講最高質個幾間, 次次食都KEEP到水準。

有4款特價菜式, 今次揀左泰式明爐大蜆鍋, 店員捧住個爐過黎點火, 一放低已經聞到好香酸酸辣辣既味道。砂鍋內除左大蜆外, 仲有好多配料好似芹菜, 香矛, 檸檬葉等等, 好有增添泰式風味! 最正係有粉絲底, D粉絲索哂酸辣湯汁, 勁入味!!

泰式炒椰菜苗份量足, 主要加左蒜同辣椒去炒, 都幾惹味!

鴨肉湯河
係依隻啡色湯底啦!!見到就好掛住泰國街頭既船河!! 湯底味道濃郁帶少少甜, 因為湯既質感夠厚身, 河粉索湯力又強, 啖啖都好好味! 鴨肉口感唔柴, 仲有就係旁邊既通菜, 如果你同我一樣咁中意食街頭河粉既話, 都知道通菜都係泰國街頭粉麵既精髓之一, 依碗河粉真係好有泰國味道, 正~

芒果糯米飯
情意結, 食泰菜點少得芒果糯米飯作結! 雖然從未係香港食過好味過當地食既芒果糯米飯, 但依度既都係水準之作, 糯米飯岩岩蒸起熱辣辣又煙韌, 椰漿味道岩岩好. 芒果甜, 飲埋杯椰汁冰, 滿足哂!

造訪日期: 2021年5月
感謝 balllaww

2021年6月4日 透過行動裝置

嗌左兩個Cambo Set。兩個Cambo set都跟餐湯同飲品。

泰式去骨海南雞飯($69)
雞肉嫩滑,點埋醬汁食更滋味!個飯勁大碗,同雞嘅份量成正比。

串燒沙爹(雞、牛、豬)配泰式炒飯($72)
可以一次過試晒三款串燒(雞、牛、豬),真係一次過滿足你三個願望呀!
泰式炒飯好少餐廳食得到,加咗啲醬料炒嘅飯為飯添上色水,味道特別~

餐飲同朋友分別嗌左凍檸檬茶同熱檸檬茶,最正嘅係凍檸茶唔使加錢!

泰式酸辣鳳爪($65)加咗好多配菜例如芹蒜同生洋蔥,配埋酸辣醬,入口又香又辣,十分開胃!

豬手豬脾煲($113)
呢個煲真係不得了!
用火煲住,熱到冒煙,隨時都可以食到熱辣辣嘅豬手同豬脾
豬手同豬脾皮夠軟腍,啖啖肉
旁邊仲有啲酸汁可以點。
配鹹酸菜、鹵蛋同蔬菜,好豐富呀!

感謝 chingbee0808
2021年6月4日 透過行動裝置

除日本菜外,我至愛必然是惹味泰菜,有好味泰菜自然要帶阿女一齊去嘆下。

環境值一百分,平日仲有午餐,價位相宜,加錢有埋特飲,化算!

午餐咁抵點返個去骨海南雞飯先,雞肉嫩滑仲去埋骨,小朋友食就好方便嘞! 點埋個醬清清地,好啱食。

我就要惹味D!
冬陰大蝦湯粉,愛食冬陰功必選,湯粉足料,有成4-5隻大蝦去殼响湯內,食落沾滿了冬陰功辣味,辣度唔算太辣,好正。

除咗午餐外,嚟到泰國菜緊係要點返個馳名生菜包才對!豬肉夠辣,配埋生菜包一齊食,份量足夠,唔錯!

食飽再來第二個胃試埋個甜品 香芒糯米飯,芒果鮮甜好味,兩款糯米飯上枱仲係熱的又夠煙韌,配埋個椰漿堅係正,食哂真係好飽好濟,但真係好滿足

總結:下次想食泰菜會再encore

造訪日期: 2021年4月
感謝 poorrabbit
2021年6月4日 透過行動裝置

沒有旅行嘅日子,又好掛住泰國。 最好就係正宗嘅泰國餐廳, 滿足自己嘅心靈。 選擇了我和朋友都很喜歡的cambo

難得約到晏晝出嚟, 當然要選擇超抵食嘅lunch set。 套餐選擇都唔少, 今次冇嗌到好好味嘅海南雞飯 ,朋友想試試唔同嘅嘢食。

泰式青咖哩牛腩煲
非常用心的設計, 青咖哩煲 用明火暖住, 咁就可以keep住咖哩嘅溫度,同埋牛腩嘅鬆軟 牛筋好淋滑 ,仲有好多蔬菜配料, 青咖哩汁唔算辣, 要嚟撈飯食真係一流。

泰式豬頸肉炒河粉
份量十足, 豬頸肉好香口, 炭火燒烤豬頸肉 香口又不肥膩, 河粉非常彈牙煙靭靭, 新鮮河粉製作果然係特別好食。

小食拼盤
炸蝦餅+炸魚餅+炸春捲+香葉包雞
每次來必點的食物, 幾款特色泰國小食集於一身, 最鍾意就係食炸蝦餅, 外層酥脆蝦肉彈牙有鮮味。 炸春捲金黃香脆, 裏面嘅蔬菜 新鮮多汁。

泰式串燒
泰式串燒揀咗豬肉同埋牛肉, cp值非常高, 大約一百蚊已經有6串, 串燒 質素不錯 ,微微焦香又能保持肉汁。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Chingyee0708
2021年6月3日

今日去開尖沙嘴The One,記得呢間餐廳好正,就再同朋友食多次啦
串燒沙爹配泰式炒飯 $72
串燒同泰式炒飯自己一向都好鍾意❤️,呢個set就可以滿足曬我嘅願望。串燒有齊豬牛雞,點埋沙爹醬就啱曬,而個炒飯好有泰式香矛味,好有特色
冬蔭大蝦湯粉 $69
而冬蔭功湯底都好高質,酸酸辣辣好惹味,而且加埋幾隻大蝦更加吸引
炸蝦餅4件 $72
炸蝦餅一直都係我嘅必叫小食,再配上泰式辣醬就好搭配
泰式炒通菜 $65
蔬菜方面就當然要食泰式風味,辣辣地食得更加惹味
焦糖燉蛋 $38
香脆嘅焦糖再配埋好濃郁嘅燉蛋,食完仲想再食多件
飲品: 凍檸檬茶x2(Set)

感謝 10percentjj

去過Cambo嗎? 請分享你的經驗!