“惹味泰菜”
Cambo的評論

Cambo
香港排名第68 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月4日 透過行動裝置

除日本菜外,我至愛必然是惹味泰菜,有好味泰菜自然要帶阿女一齊去嘆下。

環境值一百分,平日仲有午餐,價位相宜,加錢有埋特飲,化算!

午餐咁抵點返個去骨海南雞飯先,雞肉嫩滑仲去埋骨,小朋友食就好方便嘞! 點埋個醬清清地,好啱食。

我就要惹味D!
冬陰大蝦湯粉,愛食冬陰功必選,湯粉足料,有成4-5隻大蝦去殼响湯內,食落沾滿了冬陰功辣味,辣度唔算太辣,好正。

除咗午餐外,嚟到泰國菜緊係要點返個馳名生菜包才對!豬肉夠辣,配埋生菜包一齊食,份量足夠,唔錯!

食飽再來第二個胃試埋個甜品 香芒糯米飯,芒果鮮甜好味,兩款糯米飯上枱仲係熱的又夠煙韌,配埋個椰漿堅係正,食哂真係好飽好濟,但真係好滿足

總結:下次想食泰菜會再encore

造訪日期: 2021年4月
感謝 poorrabbit

2021年6月4日 透過行動裝置

沒有旅行嘅日子,又好掛住泰國。 最好就係正宗嘅泰國餐廳, 滿足自己嘅心靈。 選擇了我和朋友都很喜歡的cambo

難得約到晏晝出嚟, 當然要選擇超抵食嘅lunch set。 套餐選擇都唔少, 今次冇嗌到好好味嘅海南雞飯 ,朋友想試試唔同嘅嘢食。

泰式青咖哩牛腩煲
非常用心的設計, 青咖哩煲 用明火暖住, 咁就可以keep住咖哩嘅溫度,同埋牛腩嘅鬆軟 牛筋好淋滑 ,仲有好多蔬菜配料, 青咖哩汁唔算辣, 要嚟撈飯食真係一流。

泰式豬頸肉炒河粉
份量十足, 豬頸肉好香口, 炭火燒烤豬頸肉 香口又不肥膩, 河粉非常彈牙煙靭靭, 新鮮河粉製作果然係特別好食。

小食拼盤
炸蝦餅+炸魚餅+炸春捲+香葉包雞
每次來必點的食物, 幾款特色泰國小食集於一身, 最鍾意就係食炸蝦餅, 外層酥脆蝦肉彈牙有鮮味。 炸春捲金黃香脆, 裏面嘅蔬菜 新鮮多汁。

泰式串燒
泰式串燒揀咗豬肉同埋牛肉, cp值非常高, 大約一百蚊已經有6串, 串燒 質素不錯 ,微微焦香又能保持肉汁。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Chingyee0708
2021年6月3日

今日去開尖沙嘴The One,記得呢間餐廳好正,就再同朋友食多次啦
串燒沙爹配泰式炒飯 $72
串燒同泰式炒飯自己一向都好鍾意❤️,呢個set就可以滿足曬我嘅願望。串燒有齊豬牛雞,點埋沙爹醬就啱曬,而個炒飯好有泰式香矛味,好有特色
冬蔭大蝦湯粉 $69
而冬蔭功湯底都好高質,酸酸辣辣好惹味,而且加埋幾隻大蝦更加吸引
炸蝦餅4件 $72
炸蝦餅一直都係我嘅必叫小食,再配上泰式辣醬就好搭配
泰式炒通菜 $65
蔬菜方面就當然要食泰式風味,辣辣地食得更加惹味
焦糖燉蛋 $38
香脆嘅焦糖再配埋好濃郁嘅燉蛋,食完仲想再食多件
飲品: 凍檸檬茶x2(Set)

造訪日期: 2021年5月
感謝 10percentjj
2021年6月1日 透過行動裝置

今晚特地去左尖沙咀The one 食泰國菜,見到泰菜樣樣都想食,估唔到已接近9點,餐廳內外仍然坐滿人,可想而知有多受歡迎。餐廳10:00關門,於是快手點了幾樣野食。 小食串燒雞翼, 燒烤味重,醃得都入味,餸杯啤酒正。
香茅燒牛仔骨$98: 一上台香氣撲鼻,香茅肥好重,點上特製醬料增添牛仔骨的味道,肉質亦好潤滑,唔鞋口。
泰式炒飯$78,平時食菠蘿炒飯食得多,今日試泰式炒飯,微辣讓我又愛它了,飯炒得粒粒分別,內有菜心莖粒,增加口感,超級好味。
泰式豬頸肉濕炒河粉$82: 豬勁肉香口,醃上各式蔬菜有菜心莖、紅蘿蔔和椰菜,濕炒河更易入口。

造訪日期: 2021年4月
感謝 cmycmy917
2021年5月30日

今日來到尖沙咀The One睇到呢間餐廳,唸著好耐無食泰國菜,桌檯靠玻璃窗,視野開闊,唔會覺得逼。午餐啲套餐都抵食嘢,擇佐兩個餐。冬蔭大蝦湯粉:份量幾大,冬蔭功湯挺有水準嘢,湯色澤全紅,湯味馥鬱可口,辣度十足,酸味鮮美開胃。河粉同埋湯一起食真係正!泰式豬頸肉濕炒河:河粉唔碎且香韌,豬頸肉滑嫩,配上芡汁好爽滑。又點佐餐廳啲招牌:泰式青咖哩軟殼蟹配法包,炸得酥脆啲軟殼蟹,蘸點熱辣辣啲青咖哩汁,微辣香甜,好味!法包點汁都好惹味嘢!chicken feet salad:無骨鳳爪好彈牙,佢哋汁夠辣夠酸,好勁!飲品椰汁紅豆冰同龍眼冰真材實料,冰冰甜甜啲好爽!

造訪日期: 2021年5月
感謝 yuanzi0912

去過Cambo嗎? 請分享你的經驗!