“西班牙晚餐”
ROJO Hong Kong的評論

ROJO Hong Kong
香港排名第873 (共15,380家餐廳)
周圍地區: 北角
周圍地區: 北角
2021年5月4日 透過行動裝置

來到炮台山吃西班牙菜,坐位舒服,很適合和朋友聊天。

Seafood Paella 西班牙海鮮飯
有普通西班牙海鮮飯和墨魚汁西班牙海鮮飯俾你選擇,Paella 的中文就是pan的意思,傳統的 Seafood Paella 是用pan來煮的,所以通常上碟都會有個pan。材料有魷魚,蜆,青口,蝦,很多海鮮。飯入面仲加左豬腩肉,令到飯更加甘香。

Tortilla 西班牙薯仔軟蠟肉腸蛋餅
一個圓形又大的蛋餅上場,內有薯仔,蛋和芝士。

Croquetas de Spinach炸菠菜芝士可樂餅
外脆內軟,很濃郁的芝士配上菠菜,芝士不會過多,十分香口。

Apollo Chorizo 西班牙蛋薯仔臘肉腸
材料有煎蛋,臘肉腸舖係一粒粒的薯仔上面。

churros
西班牙傳統甜品Churro,配上香滑的雪糕和朱古力醬,很好味。

造訪日期: 2021年4月
感謝 fatfat_foodie

2021年4月20日 透過行動裝置

喺銅鑼灣行街冇乜心水餐廳,行至炮台山某小街發現一間西班牙餐廳。好似幾多人幫襯,一於試試佢!

48 months Jamon Iberico + Glass House Red $98
是日精選優惠係風乾火腿配紅酒。唔使$100就有哂兩樣嘢,呢個combo set係咪好抵呢?西班牙橡果飼黑毛豬風乾腿有厚厚嘅脂肪層,味道甘香油潤,冇麵包或者水果配搭都唔會太鹹。佳釀名為Mayor de Castilla Crianza,開頭覺得冇特別,飲落幾香莓果味嘅餘韻。

Octopus Carpaccio $88
八爪魚切成薄片,有一定厚底口感唔錯。淋上酸酸甜甜嘅柚子特別醒胃配搭清爽嘅青瓜片、脆卜卜嘅飛魚子、煙癮嘅油漬小蕃茄,口感豐富!

Croquetas de Spinach $68
可樂餅係源自法國嘅油炸小食,下酒一流。麵包糠外皮金黃鬆脆,唔會太厚。裏頭嘅菠菜芝士餡口感順滑,形成對比。如果有埋薯仔應該更好食。

Seafood Paella $228
薄薄一層米飯好入味,相信高湯有花心思熬製。飯粒保持硬身質感,唔會好似有啲餐廳為咗迎合香港人口味特地煮淋啲。各類海鮮到煮得啱啱好,好香白酒味,讚!

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jellylyt
2021年3月29日 透過行動裝置

兩年前去過西班牙後,真的非常喜歡,除了當地風土人情及古蹟以外,美食也是令我難忘的。今天就去到天后一間西班牙餐廳回味一下。

Croquetas de jamon $82
炸西班牙火腿可樂餅
未吃過西班牙菜的人會以為可樂餅即炸薯餅,其實不然。與傳統日式可樂餅不同,這個西班牙的Croquetas de jamon 不會用到薯仔,而是用牛奶和火腿煮成香滑餡料。外表炸至金黃香脆,口感比較流質,而且有小許咸香,同時又少了薯仔的飽足感,更令人忍不住多吃幾個!

Rojo salad $68
沙律相對其他西餐會比較細份,但是味道不減。除了菜以外,有紫椰菜、有機紅菜頭、洋蔥及青瓜,非常新鮮。

Octopus carpaccio
八爪魚薄片配酸青瓜、飛魚子、柚子汁 $88
另一個開胃小食,八爪魚薄片配酸青瓜,飛魚李,柚子汁。 白切八爪魚煮煮得剛剛熟,所以咬落非常脆口,配上酸青瓜,飛魚李,柚子汁,酸酸甜甜,是一款不錯的開胃菜。

Gambas $85
西班牙蒜蓉蝦、海鮮汁
再點了一款小食Gambas 西班牙蒜茸蝦配海鮮汁。醬汁充滿蒜茸香氣,整隻蝦都沾滿了濃濃醬汁,非常惹味。

Seafood paella $228
西班牙海鮮炒飯、雜海鮮、豬腩肉
令人非常期待的西班牙海鮮炒飯,大大個雙耳平底圓鍋上,鋪著滿滿的海鮮,下面盡是吸收了海鮮精華湯汁而且焦香脆口的半熟飯。西班牙海鮮飯鮮味濃郁,海鮮方面有蝦、青口、蜆、魷魚及豬腩肉,味道跟西班牙差不多啊。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Foodie_lilkim
2021年3月26日 透過行動裝置

今晚本來想去食附近另一間餐廳但係full booking而要轉plan見OpenRice 咁多好評就決定碰一碰運氣結果衰咗
我哋無booking, 餐廳經理( I guess)好似極度為難咁安排我地入座。我一邊登記佢就一邊係隔離不停自言自語咁講佢幾點有booking,乜乜剩剩..唔緊要!經理好不容易諗到安排我哋入座一張對正洗碗碟位(無門,得半布簾)嘅枱,都唔緊要!
我哋2個人order左2杯drinks, 1個appetiser, 2個main。食物同飲品都好快上枱,味道都正常。但係令我係OpenRice留下第一個負評嘅問題就係 - 我哋一路食一路就有餐廳職員問我哋食完未,好似好想收走晒所有野咁。佢哋係隻碟仲有食物都會問你係咪唔要?有一刻係個職員行埋嚟叫我食埋粒蕃茄,因為佢要收走我隻碟。最後,碟薯條都仲有一半,又係有職員走埋嚟問係咪食完。我嬲嬲地就叫佢收啦收啦收晒所有野佢啦
我哋呢餐飯唔係話食左好多錢,人均消費都接近$400,話多唔多,但係成餐飯就好似光速餐咁,最後只係食左45分鐘就好似比人趕走咁
第一,如果你係無訂枱就唔接嘅,可以一開頭就講。我哋唔expect係要係咁短時間內要完成個晚餐
第二,你唔夠碟用不如買多幾隻?唔使不停咁問我食完未,好似未食完係我錯咁
第三,你淨係做熟客生意咪擺個牌係門口囉,唔使做到好似我欠x左你咁嘅

食物唔係特別好食,服務又咁差,簡直貼錢買難受

造訪日期: 2021年3月
2  感謝 nettafan
2021年3月21日 透過行動裝置

今天是媽媽的生日,因為限聚令的原因,不能去吃晚市堂食了,我們唯有到一間舒服的餐廳,吃一頓豐富的午餐。
我們點了一個西班牙海鮮飯,店員一送上,海鮮飯的香氣,立刻撲過來,海鮮鋪上整個飯,飯粒有點煙韌,有蜆肉,魷魚,大蝦彈牙,不少客人都點海鮮飯,分享來吃。
爆谷雞粒配七彩沙律醬,雖然說是爆谷雞,但份量不少,而且也挺大塊的雞塊,七彩沙律醬,有點七味粉,香濃的沙律醬,加上微辣,吃得很過癮。
飲品我們都點了virgin mojito,有清香的青檸,薄荷葉,沒有酒精成份, 十分清新解膩。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Roseecho

去過ROJO Hong Kong嗎? 請分享你的經驗!