“貼錢買難受”
ROJO Hong Kong的評論

ROJO Hong Kong
香港排名第840 (共15,541家餐廳)
周圍地區: 北角
周圍地區: 北角
2021年3月26日 透過行動裝置

今晚本來想去食附近另一間餐廳但係full booking而要轉plan見OpenRice 咁多好評就決定碰一碰運氣結果衰咗
我哋無booking, 餐廳經理( I guess)好似極度為難咁安排我地入座。我一邊登記佢就一邊係隔離不停自言自語咁講佢幾點有booking,乜乜剩剩..唔緊要!經理好不容易諗到安排我哋入座一張對正洗碗碟位(無門,得半布簾)嘅枱,都唔緊要!
我哋2個人order左2杯drinks, 1個appetiser, 2個main。食物同飲品都好快上枱,味道都正常。但係令我係OpenRice留下第一個負評嘅問題就係 - 我哋一路食一路就有餐廳職員問我哋食完未,好似好想收走晒所有野咁。佢哋係隻碟仲有食物都會問你係咪唔要?有一刻係個職員行埋嚟叫我食埋粒蕃茄,因為佢要收走我隻碟。最後,碟薯條都仲有一半,又係有職員走埋嚟問係咪食完。我嬲嬲地就叫佢收啦收啦收晒所有野佢啦
我哋呢餐飯唔係話食左好多錢,人均消費都接近$400,話多唔多,但係成餐飯就好似光速餐咁,最後只係食左45分鐘就好似比人趕走咁
第一,如果你係無訂枱就唔接嘅,可以一開頭就講。我哋唔expect係要係咁短時間內要完成個晚餐
第二,你唔夠碟用不如買多幾隻?唔使不停咁問我食完未,好似未食完係我錯咁
第三,你淨係做熟客生意咪擺個牌係門口囉,唔使做到好似我欠x左你咁嘅

食物唔係特別好食,服務又咁差,簡直貼錢買難受

2  感謝 nettafan

2021年3月21日 透過行動裝置

今天是媽媽的生日,因為限聚令的原因,不能去吃晚市堂食了,我們唯有到一間舒服的餐廳,吃一頓豐富的午餐。
我們點了一個西班牙海鮮飯,店員一送上,海鮮飯的香氣,立刻撲過來,海鮮鋪上整個飯,飯粒有點煙韌,有蜆肉,魷魚,大蝦彈牙,不少客人都點海鮮飯,分享來吃。
爆谷雞粒配七彩沙律醬,雖然說是爆谷雞,但份量不少,而且也挺大塊的雞塊,七彩沙律醬,有點七味粉,香濃的沙律醬,加上微辣,吃得很過癮。
飲品我們都點了virgin mojito,有清香的青檸,薄荷葉,沒有酒精成份, 十分清新解膩。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Roseecho
2021年3月20日 透過行動裝置

這間西班牙菜餐館好有氣氛,門口有少量室外座位非常Chill,食物也很正宗,跟我在西班牙當地吃過的很相似

北海道刺身帶子,熱情果醬,柚子,三文魚籽,青檸啫喱:名字很長卻形容得很全面帶子刺身跟柚子匹配,青檸啫喱清爽少酸。

西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅非常美味,蛋餅切開後有流心效果,蛋汁慢慢湧出餅上的辣椒醬減少了臘肉腸的油膩感,吃完也不會覺得濟口。

西班牙燒乳豬,青蘋果茸,燒新薯脆皮嫩口,乳豬的肉香豬味特別濃,而甜甜的青蘋果茸卻能完美中和,配菜是輕輕燒過半生熟的,整體美味且有驚喜。

士多啤梨薄荷茶少酸解暑,有點像Mojito飲品餐廳侍應細心友善,非常滿意整晚的用餐體驗。

1  感謝 Hitormiyu
2021年3月16日 透過行動裝置

Octopus Carpaccio | $88
八爪魚薄片配酸青瓜,飛魚籽,柚子汁
有很多片八爪魚,沙律菜及八爪魚都沾了柚子汁,味道清新。

Tortilla | $82
西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅
蛋餅內有薯仔薄片,薯仔煮得軟熟,但不會太淋,吃起來有些口感,蛋餅中間夾著洋蔥、拉絲芝士。蛋餅上有辣醬及沙律醬,少少辣不會太膩,要趁熱食。

Ink Seafood Paella | $228
西班牙墨魚汁海鮮,雜海鮮,豬腩肉
墨魚汁飯的味道十分香濃,蝦肉新鮮,彈牙鮮甜,墨魚筒不會韌,青口有酒香味,所有海鮮都十分鮮甜,加上腩肉吊味,份量十足。

Churros | $68
西班牙肉桂油條,朱古力醬,雪糕
油條本身沒什麼味道,外加了肉桂粉,朱古力醬味道偏近黑朱古力,加上冰凍的雪糕,吃起來不會太甜。

Chocolate Colada | Happy hour $52
朱古力沙冰夠冰凍,星期日都有happy hour。

餐廳的服務很好,除了上枱時會幫忙切蛋餅,有店員亦很有衛生意識,給飲管時會以紙巾包裹給我們,避免手部直接接觸飲管。

1  感謝 siuling1223
2021年3月14日

上個星期去左清風街食晏,食完喺附近周圍行下。經過木星街,見到呢間西班牙餐廳,環境望落唔錯,有人話想試下,所以即刻訂左檯呢個星期嚟食晚餐。

店內地方不大,以黑色為主調,進門右手邊是一列吧檯位,而左手邊的用餐區就以二人及四人檯為主。

先睇下餐牌,食物同飲品各有一份,項目選擇都幾豐富。今晚唔想動腦筋,就一於交由另一半發辦。

先嚟一客爆谷雞粒配七味沙律醬 Chicken Popcorn ($78),雞粒即點即炸,上桌時仍熱辣辣,入口外香脆內 Juicy,肉質夠晒嫩滑,沾上加左七味粉嘅沙律醬吃,口感一流。

每次食西班牙菜都一定會點吃蛋餅,呢度嘅西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅 Tortilla ($82) 味道亦唔錯。件蛋餅好厚身,材料以蛋和薯仔為主,再加入洋蔥同軟臘肉腸,餡料比例啱啱好,連埋面頭的蛋黃醬同茄汁一齊食,酸甜中又帶點蛋香,好有特色。

主食點左西班牙燒乳豬 ROJO Suckling Pig ($268),乳豬味道亦調較得很好,件件都皮脆肉嫩,而且脂肪不多,肉味香甜,肉汁又夠豐富,以自家製嘅青蘋果茸伴吃,更可減低油膩感。伴吃的菜蔬,分量亦不少,有清爽的意大利青瓜、粉腍的烤薯仔、鮮甜的娃娃菜,顏色繽紛,讓人吃得開心。

壓尾出場的西班牙肉桂油條 Churros ($68) 亦很得人歡心,油條外面撒上了一層薄薄的肉桂糖,咬下非常脆口,中心很鬆化,還有一點點濕潤,沾上甜度適中的朱古力醬,再配埋冰凍的雪糕一起吃,簡直係完美嘅配搭!

1  感謝 mjqueen7e

去過ROJO Hong Kong嗎? 請分享你的經驗!