“西班牙燒乳豬必試!😋”
ROJO Hong Kong的評論

ROJO Hong Kong
訂位
香港排名第1,005 (共13,988家餐廳)
周圍地區: 北角
周圍地區: 北角

天后炮台山一帶有好多隱世食肆,
而「ROJO」就係其中一間主打西班牙菜嘅餐廳,
之前一直都好想試,
咁啱見到佢係openrice做緊訂座優惠,
就帶小妹黎撐枱腳~❤️

日本可樂餅食得多,西班牙風嘅可樂餅就第一次試!味道都唔錯喎!
Croquetas de Spinach 炸菠菜芝士可樂餅($68)
即叫即炸,外皮炸得超酥脆!☺️
薯香充實,「芝」味十足!
加上菠菜嘅點綴,減少左薯餅帶來嘅膩感,味道清香。

Tortilla 西班牙薯仔軟臘肉腸蛋餅($82)
Tortilla 係傳統西班牙小食,
蛋餅以蛋和薯仔為主,
再加入洋蔥、軟臘肉腸增添口味,
口感幾有層次,
食嘅時候蘸上蛋黃醬和茄汁一齊食,酸中帶甜,幾得意呀!

推薦❗️ ROJO Sucking Pig 西班牙燒乳豬 ($268)
乳豬好厚肉,份量十足!
肉質嫩滑,肉香味美,
平時食西班牙乳豬,多數都配話梅醬,
而「ROJO」style係配青蘋果蓉,味道更清香,欣賞欣賞!

Mango Cosmopolitan(HH $58 NH $68)
加左mango puree嘅Cosmopolitan,
比正常嘅Cosmopolitan更香甜,
因為配搭埋橙皮香味嘅triple sec liqueur,味道唔會話真係好芒果,可以一試嘅~

Long Island Ice Tea(HH $80 NH $90)
傳統長島冰茶嘅口味,
有五款烈酒,酒量係最多嘅~啱晒gentleman飲~
唔洗$100一杯算係幾抵!

造訪日期: 2020年6月
感謝 foodie_talk

2020年6月8日 透過行動裝置

這是我第三次去這間餐廳,今次是吃下午茶。
跟一個朋友在餐廳外坐,因為喜歡街外休閒清靜的氣氛。其實餐廳內也不錯,有柔和的燈光和舒適的環境。
由於開了車沒有喝酒,叫了芝士和西班牙火腿多士,兩樣都好入味好滿意。那些火腿入味又油香充足,再加上了些黑松露醬,麵包焗得脆脆的,真係好味。

造訪日期: 2020年5月
感謝 HKWaterFish
2020年5月14日 透過行動裝置

由於在港島工作 ,又好耐冇食過西班牙的菜式, 今日有空閒便去位於天后這間高級餐廳一試, 我和友人分別叫了兩碟餐前小 和一款煮主食 。先講一講這兩款餐前小食,一個是西班牙臘肉腸, 腸片切得比較薄身, 這裏可以看得出廚師的刀是十分幼細, 由於比較薄身和體積不大,所以每次食落去都不會感覺太鹹, 作為餐前小食一流,其次第二樣我們叫了一碟 酥皮烤羊肉腸 ,這款肉腸食落去感覺味道不會太單一, 因為有咖哩醬汁可以點,混合來一起吃 不錯,感覺有點辣而有不太辛辣,而羊肉亦都不會太騷,可以接受,而且賣相精緻。 最後想講一講的是個主食,西班牙乳豬,乳豬總共有四件 ,外層的皮燒得脆卜卜,而又不會過熟,中間肉位肥瘦亦都均勻 , 一咬下去肉汁的香味好濃,歡迎各位食家可以一試。

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodiehalohalo
2020年4月28日

一對老夫老妻要充分知道對方心入面諗咩,
單憑一個默契去解決所有問題,首先你要好熟識
對方所有既脾性,而且識得欣賞佢既優點之外,
仲要包容佢既缺點。就等同廚師同食材亦都需要
時間去磨合,廚師要知道每一樣食材既特性同特質,
自然煮出黎既野食特別有靈魂。而今晚係天后
呢間西班牙菜「ROJO」,就完全體會到咩叫
做融為一體,以傳統西班牙風格帶出熱情火辣辣既
特色主題,完美呈現文化色彩!
P L A T A · P R I N C I P A L -
▪ Seafood Paella - $228
▫ 要食正宗西班牙菜,第一樣必嗌一定係
「西班牙海鮮飯」,其實等同你去港式茶記咁,
你要試佢夠唔夠地道,都一定係會嗌奶茶同埋蛋撻。
而呢間既Paella就夠哂水準啦,我揀左最原始口味,
以大量既青口、蜆、八爪魚、魚柳一齊上,
成個飯底鮮味十足,青口鮮甜無比;啖啖蜆肉,
好有口感;八爪魚食落煙韌爽彈,配埋煙紅椒粉
令飯粒更加層次更加惹味,相當聰明既做法。
T A P A S · T O · S T A R T -
▪ Jamon Serrano (24months) - $98
▫ 西砌牙風乾火腿一向係好受歡既Cold Tapas,
今次我試左佢地既「西班牙白毛豬風乾乾腿」,
白毛豬比黑毛豬味道淡身少少,但入口鹹香依然
非常十富,以性價比取勝。同樣油份十恰到好處,
食完唔會太濃太膩,鍾意淡身少少既朋友就岩哂啦。
T A P A S · T O · B I T E -
▪ Tuffle Jamon Bikini - $98
▫ 人氣高企既Hot Tapas「黑松露芝士風乾火腿
比堅尼」亦係我今次不二之選,外形睇落真係好似
著左三角泳褲,夠哂火辣辣。其實佢係出自西班牙
好經典既三文治款式之一,以麥包夾住松露菌、
風乾火腿、帕爾馬芝士一齊食,咬開中間
仲有拉絲既效果,松露香味圍繞整個味蕾,
層次非常分明。
P O S T R E -
▪ Churros - $68
▫ 必點既甜品點少得「西班牙肉桂油條」呀,
每日新鮮即叫即炸,油條做到外脆內軟,
食落口感特別突出,再點上朱古力醬,
滋味無窮,呢個一定要食!
ROJO
天后炮台山木星街3號地下B舖

造訪日期: 2020年4月
感謝 lankiman6330
2020年4月21日

喜歡食Tapas, 一定諗起西班牙菜 經過天后,遇上型格西班牙餐廳,門面裝修看似高格調酒吧,入內已經被滿滿酒樽牆設計吸引著我,夠環保不失型格! 原來曾經被選為必別吃食店大獎

Tapas of the Day $68 : Draught beer + cheese ball 價錢抵呀,Cheese ball 炸得香口,一口即食,熱辣辣

Strawberry Mojito 好特別味道,平時飲開Mojito 用上薄荷同檸檬, 這杯加入士多啤梨, 清新口味,還有士多啤梨果肉食

黎食西班牙菜,一定要食西班牙黑毛豬Ham啦, 夠香濃,脂肪分佈平均,食落不太乾

炸魷魚- 炸粉不太厚, 魷魚亦很新鮮

蕃茄銀魚柳多士! 這個是經理推介的, 第一次食這款多士,很特別,銀魚醃製過,類似食鹹魚但又不太鹹,配上番茄多士,口感一流, 絕配!

我最喜愛西班牙海鮮飯! 足夠二人份量,海鮮夠新鮮,米飯滲入醬汁,令米飯好濃味,亦有飯焦既味道,香口

藍青口很新鮮

Churros 甜品 Churros 炸得有點早,不太熟透, 雖然有點失手,但雪糕和朱古力醬汁加回不少分, 希望下次做得更好

整體每樣菜都好味香口,尤其是西班牙海鮮飯和特別的蕃茄銀魚柳多士我最為喜歡,亦很驚喜

造訪日期: 2020年4月
感謝 wanwan113

去過ROJO Hong Kong嗎? 請分享你的經驗!