“好味麻辣雞煲🤤 米走雞呀真係🐔✨✨”
米走雞 太子的評論

米走雞 太子
香港排名第398 (共15,739家餐廳)
周圍地區: 旺角

米走雞呀真係✨✨

造訪日期: 2022年6月
感謝 cc_nomorehangry

2022年5月11日

辣雞煲就吃得多,如果加上邪惡芝士的雞煲,
不知道大家又有沒有吃過呢?
米走雞 Running Chicken 是一間芝士雞煲專門店
除了芝士雞煲,還可以加湯吃火鍋。
整個用餐環境頗舒適,而且有梳化位。
用餐時間基本上是2小時,若沒有人等位則可以繼續坐。
現在的話只要在晚上7點前結帳離座會有88折。

雖說是芝士雞煲專門店,
如果想吃辣也是有火焰麻辣雞煲,還有五種辣度可選。
或者直接吃火鍋亦可以,火鍋配料都有不少。
火鍋醬料每位$18,都是一般的醬料,像是芫茜、蒜蓉、豉油之類。
飲品我們點了一壺 竹蔗茅根 ($78) 清熱解渴,不甜。

黃金芝士雞煲 ($208/2-3人用) 芝士碎的份量可自選,選了激量!
濃厚芝士覆蓋在每件雞,雞肉十分嫩滑。
雖然不是無骨,但也沒吃到有碎骨。
可以拉絲的芝士,芝士味很香很濃郁,另外還有洋蔥等配料。

店員推介 - 鮮炸響鈴 ($56/全份) 說是每天早上才炸。
可以加少許湯後放在芝士內翻滾,
讓響鈴的外層吸收了芝士後吃,內裡則保留香脆。
這吃法比起吃火鍋時完全吸收湯後吃更惹味和有層次感!

之後就可加湯吃火鍋,有芝士湯或者雞湯。
我們選前者,不過芝士味沒芝士雞煲濃。
五香鮮牛肉 ($98) & 蟹子鮮蝦滑 ($108) - 鮮嫩的牛肉配芝士不錯;後
者蝦滑與我想像中不一樣,基本是吃到一隻隻的蝦,
而且有隻我還吃到了蝦尾。不過就真的頗鮮美,蝦亦很彈牙!

最後芝士當然要配 出前一丁 ($20) 有配一包味精,可自行選擇加不加。
芝士湯底後期因為一直在煮,所以都好夠味。

Total:$684 (已計加一服務費)

造訪日期: 2022年5月
感謝 linglingdolly
2022年5月6日

之前喺觀塘食到舔舔脷既火焰雞煲,原來太子都有,朋友想試吓,當然奉陪啦
呢度雖然無觀塘環境咁大
但都好舒適 服務好

火焰雞煲(小)$198
嚟到嘅時候會同你點火,呢個時候記得準備你個相機 / 電話
佢另外會有個醬汁,不過建議大家試咗味唔夠先加,如果唔係會比較鹹

竹笙墨魚滑(半份)$53
我嚟襯都必叫的,竹笙吸哂雞煲精華,超好味

哈哈蝦中寶(半份)$68
啖啖都係蝦,好爽口

鴨肝M5和牛丸(半份)$58
和牛味非常濃郁,推介

(全部都有半份及一份選擇
2人世界都可試唔同款,好貼心)

造訪日期: 2022年5月
感謝 Stay50508406016
2021年11月23日

撞岩秋風起,食雞煲一流啦,不過香港人365日都係火鍋日既
呢度最出名芝麻雞煲同麻辣火焰雞煲,芝士味濃,麻辣惹味,各有特色

先由店員幫你點火炒雞,焗一焗就食得,半隻或一隻雞

2個人食半隻已經七分飽,雞肉多又啖啖肉骨細肉多嫩滑無比
索曬麻辣醬汁雞肉仍然咁鮮嫩美味,真係食雞都食飽!
第2樣必食就係配埋牛肚或者牛柏葉,爽脆口感加麻辣好好食呢~!

食完雞煲自然就加雞湯食火鍋,先黎一份炸豆皮響鈴!索曬湯汁又脆好食
再黎生菜同手工雲吞,雲吞大隻飽滿,入面蝦肉爽甜,皮又夠薄身,半份都有4隻~
最抵係食物可以半份起,一個人食都得,雞煲真係最出色,一定要食
飲品亦唔貴,2個人食飽都係500蚊左右!

#米走雞 (太子藍馬之城) #麻辣火鍋 #雞煲 #外賣 #堂食 #火鍋 #打邊爐
旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓

造訪日期: 2021年11月
1  感謝 alex lam 林
2021年11月9日 透過行動裝置

約左個老朋友食飯, 網上見到有人推介 @runningchicken_hk
✨芝士雞煲好正, 就黎長沙灣呢間試一下

因為我地兩個芝士控, 一黎就毫無疑問叫半份芝士雞煲, 落單既時候, 落單紙上有細心remark 可以加埋芝士碎, 但佢寫明芝士碎有少少酸, 我地就叫左少量芝士碎 , 一黎個雞煲, 員工好細心提醒千其唔可以攪動, 我地就乘乖咁等食啦 … ( 焗左分零鐘 ) 一開蓋係超級香芝士味, 食落芝士味都好濃, 同埋食落啲雞肉仲好嫰滑, 一啲都唔「鞋」, 唯一係佢個芝士碎原來食落都唔係真係太酸, 芝士控既我覺得下次可以要中量都ok ( 可以不用相信個溫馨提示, 縱使其實有提示係超窩心服務 ) , 雞煲所有配料都索曬芝士味, 連最難好食既芫茜都變得好食左, 真係不得了~

之後就當然要落埋湯打邊爐, 所有材料食好新鮮, 特別推介個響鈴好似係佢地自家製, 因為好香脆, 完全唔油益味, 我地兩個人都食曬成份響鈴(6條) 配埋啲芝士湯真係好好味, 我覺得都係必食推介

呢間高質芝士雞煲, 鍾意雞煲既大家都推介去試試
--------

#芝士雞煲 #芝士控 #雞煲 #火鍋 #邊爐 #閨蜜 #食好西 #響鈴 #food #foodie #love #friends #hotpot #cheese

造訪日期: 2021年11月
感謝 cineatkp

查看過米走雞 太子的旅客也查看過

去過米走雞 太子嗎? 請分享你的經驗!