“咪走雞啦喂”
米走雞 太子的評論

米走雞 太子
香港排名第441 (共15,541家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年3月24日

對上一次去米走雞是在觀塘多年前,這兩日天氣突然變冷而萌起吃火鍋雞煲的念頭!第一次來到太子的米走雞店!很方便又近地鐵站!

一如既往熟悉的餐牌,熟悉的食物!

他們家的醬料都很新鮮,而且有我最喜愛的麻醬,不是每家火鍋店都有麻醬供給選擇!

由於我和女友都十分喜愛辣,所以便叫了火焰麻辣雞煲!由於我們比晚到餐廳,所以比很多火鍋食物已被沽清,可見他們家十分旺場!

由於很久沒來過米走雞,不知道以前會否在雞煲上點火,但這個動作十分驚喜!在麻辣雞煲上錦上添花,娛樂打卡位十足!

麻辣雞煲我們點了小辣,在開始吃雞煲雞件時,已吃得津津有味感覺辣味十足,女友第吃一口便嘩了一聲,原來對這個“麻”讚不絕口!

當吃到差不多入味,而雞肉同時開始有點鹹的時候,我們便叫服務員為我們的雞煲加上高湯而轉為火鍋打邊爐!我們兩口子吃不到很多,而且雞煲的雞肉也份量十足,所以我們打邊爐的食物並沒有叫得很多!

打邊爐不能缺少的食物“響鈴“,這個響鈴香脆可口吃得出十分新鮮鮮炸的感覺,不油不膩,響鈴浸入雞煲火鍋,湯汁索盡響鈴愛吃起來十分過癮!

哈哈蝦中寶,在點單時見到這個名字十分吸引,上到檯面上亦不失禮,蝦膠上有蟹子豪氣萬分!當煮過火鍋後才發現原來蝦中真有寶,原來入面有很多蝦仁!

由於女友不喜歡吃韭菜,我們便點了菠菜豬肉餃,開頭我沒有很大期望,但原來煮過以後菠菜與豬肉味道鮮甜可口!

墨魚滑相信大家都吃得多,但又竹笙包墨魚滑估計很少人有吃過,墨魚滑配搭竹生後感覺亦很特別,味道也很不錯!

女友其實對竹笙情有獨鍾,所以除了竹笙墨魚滑外他亦特別點上一份竹笙,竹笙份量十足,其實我是第一次打邊爐放竹笙,原來竹笙吸入雞煲內的辣味也很野味!

當然打邊爐正常會下單的油麥菜,冰豆腐,和王老吉我們亦不放過!

最後埋單亦不算很貴每人不需300元!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Jay H

2021年3月21日 透過行動裝置

滑滑麻辣火焰雞煲

自從香港政府恢復餐廳晚市有堂食後,都冇出街打過邊爐,今日突然好想食下雞㷛打邊爐,就諗到曾經在太子行街時見到有間『米走雞』雞㷛火煱餐廳,就去試下啦。。。。

火焰麻辣雞煲
雞煲一上枱,待應就將雞煲醬加入雞煲到之後點火,就係名付其實嘅『火焰麻辣雞煲』,雞肉都幾大件,雞肉好滑,味道辣辣地之中帶少少甜味

鮮牛肉餃 (半份)
通常平時食開都係豬肉做餡料嘅水餃,見到牛肉餃咁特別架要叫來試吓,牛肉味濃

手打五寶丸拼盤 (半份)
内有豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸、蝦丸、鯪魚球,而咁多丸當中我最like就係墨魚丸,勁彈牙

脆鯇片
脆鯇魚片好爽口,又冇泥味好鮮甜

造訪日期: 2021年3月
感謝 Dingdingdonstory
2020年11月23日

很久沒有吃芝士雞煲了,這次來到位於太子的米走雞,再次品嘗這裡的招牌芝士雞煲。

芝士雞煲,芝士可以揀要幾多份量,我們揀選了普通份量的芝士。雞的份量都幾多,而且啖啖肉,唔算好多骨。每一舊都有滿滿的芝士,咸香美味。吃完雞就可以請店員加湯,可揀雞湯或芝士湯,這次就揀選了芝士湯。

澳洲牛舌,牛舌厚薄適中,加入芝士湯,就像吃芝士牛舌一樣,牛味濃郁,芝士味香濃。

竹笙墨魚滑,竹笙釀墨魚滑,內層爽口,裡面彈牙,口感豐富。

秀珍菇,秀珍菇吸了芝士咸香,想不到原來這麼好吃。

午餐肉每次打邊爐必點,加進芝士湯,味道更惹味。

竹蔗茅根,一渣都幾多,飲落不會好甜,清涼又解渴。

2  感謝 EricaaaL

煮滾左芝士溶曬就食得
芝士味勁香濃

食完雞再加清湯或芝士湯
就可以打邊爐啦

特級雪花肥牛(半份)
雖然這本份但係份量超多

呢間雞煲已經幫襯左5次以上
食過咁多次都keep到個質素

感謝 nkcfung
2020年11月3日 透過行動裝置

早排上網搵到米走雞 有一個創新雞煲好多人推介早幾日就約咗個 friend 一齊去試下佢嘅黃金芝士雞煲
黃金芝士雞煲(小)雖然只係揀咗普通份量嘅芝士碎,但一打開個煲蓋,係勁澎湃嘅芝士芝士味好香濃雞肉係用咗雞脾肉肉質大件又滑拉絲芝士加雞肉味道幾夾底下仲有中芹、莞茜、洋蔥食完就可以麻煩職員加芝士湯落去打邊爐啦
五香鮮牛肉牛肉嫩滑,牛味重
鮮蝦雲吞(半份)蝦肉爽口豬肉質感唔錯但就鹹咗啲
鮮炸響鈴(半份)響鈴好大條,浸咗落啲湯到半脆半腍但芝士味唔濃
蟹粉丸(半份)一咬落去就爆曬啲湯汁同蟹粉就爆出尼配埋彈牙嘅外皮就啱晒
紅薯粉質感QQ,掛汁力強不過配辣嘅湯底應該好味啲
醬料有麻醬、葱花、莞茜辣椒炸蒜、蒜蓉可以先調配適合自己口味嘅醬汁
七喜、Zero打邊爐唔少得

2  感謝 0907kinki

查看過米走雞 太子的旅客也查看過

去過米走雞 太子嗎? 請分享你的經驗!