“滑滑麻辣火焰雞煲”
米走雞 太子的評論

米走雞 太子
香港排名第444 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年3月21日 透過行動裝置

滑滑麻辣火焰雞煲

自從香港政府恢復餐廳晚市有堂食後,都冇出街打過邊爐,今日突然好想食下雞㷛打邊爐,就諗到曾經在太子行街時見到有間『米走雞』雞㷛火煱餐廳,就去試下啦。。。。

火焰麻辣雞煲
雞煲一上枱,待應就將雞煲醬加入雞煲到之後點火,就係名付其實嘅『火焰麻辣雞煲』,雞肉都幾大件,雞肉好滑,味道辣辣地之中帶少少甜味

鮮牛肉餃 (半份)
通常平時食開都係豬肉做餡料嘅水餃,見到牛肉餃咁特別架要叫來試吓,牛肉味濃

手打五寶丸拼盤 (半份)
内有豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸、蝦丸、鯪魚球,而咁多丸當中我最like就係墨魚丸,勁彈牙

脆鯇片
脆鯇魚片好爽口,又冇泥味好鮮甜

造訪日期: 2021年3月
感謝 Dingdingdonstory

2020年11月23日

很久沒有吃芝士雞煲了,這次來到位於太子的米走雞,再次品嘗這裡的招牌芝士雞煲。

芝士雞煲,芝士可以揀要幾多份量,我們揀選了普通份量的芝士。雞的份量都幾多,而且啖啖肉,唔算好多骨。每一舊都有滿滿的芝士,咸香美味。吃完雞就可以請店員加湯,可揀雞湯或芝士湯,這次就揀選了芝士湯。

澳洲牛舌,牛舌厚薄適中,加入芝士湯,就像吃芝士牛舌一樣,牛味濃郁,芝士味香濃。

竹笙墨魚滑,竹笙釀墨魚滑,內層爽口,裡面彈牙,口感豐富。

秀珍菇,秀珍菇吸了芝士咸香,想不到原來這麼好吃。

午餐肉每次打邊爐必點,加進芝士湯,味道更惹味。

竹蔗茅根,一渣都幾多,飲落不會好甜,清涼又解渴。

2  感謝 EricaaaL

煮滾左芝士溶曬就食得
芝士味勁香濃

食完雞再加清湯或芝士湯
就可以打邊爐啦

特級雪花肥牛(半份)
雖然這本份但係份量超多

呢間雞煲已經幫襯左5次以上
食過咁多次都keep到個質素

感謝 nkcfung
2020年11月3日 透過行動裝置

早排上網搵到米走雞 有一個創新雞煲好多人推介早幾日就約咗個 friend 一齊去試下佢嘅黃金芝士雞煲
黃金芝士雞煲(小)雖然只係揀咗普通份量嘅芝士碎,但一打開個煲蓋,係勁澎湃嘅芝士芝士味好香濃雞肉係用咗雞脾肉肉質大件又滑拉絲芝士加雞肉味道幾夾底下仲有中芹、莞茜、洋蔥食完就可以麻煩職員加芝士湯落去打邊爐啦
五香鮮牛肉牛肉嫩滑,牛味重
鮮蝦雲吞(半份)蝦肉爽口豬肉質感唔錯但就鹹咗啲
鮮炸響鈴(半份)響鈴好大條,浸咗落啲湯到半脆半腍但芝士味唔濃
蟹粉丸(半份)一咬落去就爆曬啲湯汁同蟹粉就爆出尼配埋彈牙嘅外皮就啱晒
紅薯粉質感QQ,掛汁力強不過配辣嘅湯底應該好味啲
醬料有麻醬、葱花、莞茜辣椒炸蒜、蒜蓉可以先調配適合自己口味嘅醬汁
七喜、Zero打邊爐唔少得

2  感謝 0907kinki
2020年10月29日 透過行動裝置

好耐無食過雞煲啦!!!
呢間米走雞個名好搞笑,位置喺太子唔錯,雞煲分為2大類別:1️⃣黃金芝士雞煲2️⃣火焰雞煲,仲有得揀大煲或者細煲,大雞煲為4人份量,細雞煲為2-3人份量‍♀️
依家先發現原來雞煲都有芝士雞煲見到咁特別,忍住唔食辣雞煲試吓呢隻芝士味。
⭐️店員將個煲放上枱時,一開始睇落去似韓式芝士炸雞咁等滾咗之後就可以起動啦表面放滿滿芝士輕鬆拉絲雞肉夠哂嫩滑同彈牙,感覺好特別
煲裡面配料都幾豐富咖!有大大塊洋蔥、中芹同芫茜,洋蔥仲好似食極都食唔哂咁
食到咁上下,店員會問您想要雞湯定喺指定湯底,雞湯就咁加水落雞煲度,指定湯底要加錢另上一煲湯底,我見有沙爹湯底、蕃茄湯底、花膠湯底等等...
打邊爐時間可以選配料,最好嘅喺有得選半份,啱哂我想咩都試啲嘅人我揀咗以下幾款:
竹蔗茅根(壺)$68
鮮製五併餃 $108 一次過有5款餃:
韭菜餃,餃子入面全韭菜好入味勁爽口,最鐘意呢款
鳳城水餃,鮮蝦&木耳同想像中味道一樣
波菜豬肉,豬肉較濃味
鮮牛肉,好似牛肉球咁
鮮蝦雲吞,鮮蝦版雲吞
每款餃子都好大粒好足料!
蘿白(半) $20 一開始就要放落去,粗度唔錯都幾大條,份量都唔少,煲到最後吸哂味正丫!
雜菇併盤 $44 有金菇、雞髀菇、秀珍菇、鮮冬菇
☕️醬湯費$16 另收加一
⭐️食完個煲都飽飽哋,細食嘅話淨食雞煲都幾開心不過一場嚟到無理由收口咖嘛知道夜晚食雞煲,晏就就開始留肚啦

造訪日期: 2020年10月
感謝 CC m

查看過米走雞 太子的旅客也查看過

去過米走雞 太子嗎? 請分享你的經驗!