“性價比高”
The Oyster House的評論

The Oyster House
香港排名第10 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

一間有情調得來帶少少懷舊感覺的餐廳

我和朋友先叫了個uni prawn ($178),看價錢可能會覺得有點昂貴,但點了絕不後悔。濃郁的海膽味,配上啖啖肉而鮮甜的蝦刺身,實在太令人滿足!

接着點了一個鵝肝多士($119),麵包看得很趣,鵝肝肥美,夠香,以煮過的車厘子作伴碟,fresh得來減低油膩感。

黑松露野菌忌廉湯,中規中矩。

接着要推介這個炭燒加拿大天然豬鞍,五成熟,口感又爽又Juicy!配搭芥末更惹味!很欣賞他的薯蓉,仍然咬到薯仔粒,很香。

最後要分享這個比較少地方能夠吃到的香蕉拖肥批,餅底夠脆夠香!,cream不會太甜,塊焦糖燒到脆卜卜,很特別的一個甜品,但會比較飽肚!

造訪日期: 2021年5月
感謝 TsoiY18

2021年5月6日 透過行動裝置

海鮮拼盆相當出色,餐廳名字叫The Oyster House,當然先試一試生蠔,法國蠔十分新鮮,不算很肥美,但甜美夾口,海水味不會太重,剛剛好。果然沒叫錯名字。磯煮鮑魚調味適中,能帶出鮮味,有驚喜。干貝和螺肉也很鮮甜。青口還好,味道沒什麼特別,可能其他海鮮太出色而顯得比較普通。重點是價格,如果星期一到二只要$99,性格比太高了吧。我一個人可以吃兩盆。

Oyster Bisque
拿蠔來煮湯是個很大膽的做法,如果用的蠔品質不好,或者調味拿捏不夠準確,很容易失敗,所以我特別欣賞這個湯,每一口都像在吃蠔,而且一點腥味都沒有,愛蠔的我表示十分滿足。

Oyster Ozetto
很上去很像意太利煮飯是不是?可是這是意粉,並不是飯,一般意大利飯煮久了有糊糊的感覺,用了意粉不但能吸收蠔味又不會糊掉,還是很有口感,要是喜歡有濃濃的蠔味必定要試。

造訪日期: 2021年5月
感謝 rurubibi
2021年4月27日 透過行動裝置

星期日又係出街食好啲啲嘅時候。今日決定去灣仔食生蠔。間餐廳叫做 The Oyster House,一聽個名都知係食生蠔㗎啦。咁通常食生蠔當前頭盤,之後都係食西餐。
生蠔今晚試咗三款,分別係日本嘅Tomo,另外兩隻法國:Lambert,但另外一隻係Today Special,唔記得咗個名
三隻中反而日本蠔鹹味最重,但鹹完之後很快就有甜味出,After taste亦長久,裙邊又爽脆,好食。另外Lambert就金屬味最重,還有淡淡的青瓜味,海水味亦濃。最後的Today Special就介乎兩者之間,鹹甜味都平衡,但餘韻就不是太長。
第二道頭盤就點咗烤日本帶子配野菌木魚絲,帶子是用刺身級,所以沒有烤到全熟,裡面仍然帶生,令口感不會太死實,而木魚絲及野菌又出奇地合襯,起了特別的化學作用。
再嚟就飲返兩個湯暖吓胃先,分別點咗黑松露野菌忌廉湯及鮮蠔濃湯。通常黑松露湯味道都好濃郁,但今次反而比鮮蠔濃湯搶過風頭,因為蠔味實在太出眾,喜歡食蠔嘅朋友實愛死
主菜就點咗廣島蠔·脆巴馬火腿米型意粉。呢個意粉口感好特別,根本就係米粒嘅口感,但係用意粉造成。而用嚟煮嘅汁同鮮蠔濃湯一樣濃郁,但仲更加杰身,裏面又有廣島蠔,再加上炸脆嘅巴馬火腿口感鹹鹹鮮鮮,非常好食
另外一個主菜就叫咗炭烤美國豬鞍,由於豬隻使用放牧及食天然飼料長大,所以豬肉可以唔煮到全熟,裏面仲帶有少少淡粉紅色,咁就令到肉質更加Juice,唔會乾乾柴柴。雖然厚度有成一吋多,但火候控制得好,食到炭香之餘亦食到豬肉本身嘅鮮甜味。
最後甜品就揀咗Tiramisu,是 home made的,雖然都已經很飽,但又三扒兩撥將佢KO咗,可想而知個蛋糕幾好食

感謝 JoeSio0408
2021年4月27日 透過行動裝置

今日同朋友去灣仔覓食,見到oyster house幾鍾意,決定入去試試。

先黎個湯暖暖胃。黑松露野菌忌廉湯。相當濃郁,掛在湯匙上,每一啖都充滿蘑菇香味,有黑松露吊出鮮味,但又唔太搶鏡。

炸雞翼。伴碟配菜好靚,雞翼炸成金橙色,色彩繽紛,灑上少少檸檬汁,既惹味又唔會令人覺得油膩。

鮮海膽米型意粉。在一片金黃色海洋中,雪亮帶子鶴立雞群,作為亮眼點綴。米型意粉充份地吸滿海膽汁,粒粒飽滿,入口滋味無窮,令人齒頰留香。

Seafood platter,上菜時已經覺得份量驚人。有法國黃金螺兩隻、生蠔兩隻、日本磯煮鮑魚兩隻、北海道帶子兩隻、紐西蘭青口四隻。肉質新鮮彈牙,份量十足,令人過足口癮,滋味!

今次oyster house尚算滿意,坐得舒適,食物水準幾高,同朋友都食得盡興,下次會繼續!

感謝 iloveeatingtoo
2021年4月25日 透過行動裝置

灣仔一向係美食之都,今次去試意大利菜,叫the oyster house,距離地鐵站幾近,尚算就腳。

鮮蠔濃湯。顏色鮮豔,橙色令人色欲大增,而且非常濃郁海鮮味,每一匙羹都好厚好漲,入口啖啖香濃蠔味。

Kale & pumpkin salad。羽衣甘藍口感厚實爽脆,好適合做沙律。南瓜微微烤熟,質感變軟,配上羽衣甘藍別有一番風味,無論顏色同味道都配搭得好出色。

Seafood platter,呢個係店鋪重頭戲,有法國黃金螺兩隻、生蠔兩隻、日本磯煮鮑魚兩隻、北海道帶子兩隻、紐西蘭青口四隻。淨係上碟已經令人食指大動,海水味撲鼻,所有海鮮都鮮甜,黃金螺同青口都特別彈牙,帶子鮮甜軟綿,生蠔每一口都盈滿海水,好味道!

炭燒加拿大天然豬鞍。豬鞍厚身,所以燒得外脆內嫩,切開會發現肉汁鎖緊於其中,豬肉中有淡淡炭香,刺激味蕾。

今次the oyster house 之行可以話有驚喜。無論環境同食物都超越期待值,坐位夠闊,而且食物水準唔錯,下次會同朋友黎試飲酒!

感謝 loveeatingsomuch

查看過The Oyster House的旅客也查看過

去過The Oyster House嗎? 請分享你的經驗!