“估唔到主菜甜品也出色”
The Oyster House的評論

The Oyster House
訂位
香港排名第7 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年5月30日 透過行動裝置

今日好得閒一於落灣仔接朋友放工,跟住去飲嘢食飯,灣仔區我不太熟,所以由朋友發板揀地方,佢話想食蠔,於是就帶我去你家情調優雅的餐廳

點了兩隻美國蠔和法國蠔,店員介紹先係美國蠔,望落比較肥美厚身, 入口蠔味濃郁,法國蠔,雖然入口比較淡,但很濃海水味,但回甘味濃,蠔味在口裏久久不散,兩者色澤非常新鮮,可以安心進食

呢個炸薯片好食,淺啡色的是薯片,紫色的是番薯片,兩者都炸到脆卜卜,好食到食不停好

蠔湯一入口一股濃郁蠔味充滿在口腔內,就好像用了一斤蠔煮出來的效果,喜歡吃濃味蠔的人就最啱

主菜點了燒春雞,除咗蠔出色之外,估不到主菜也做得很出色,春雞肉質非常嫩滑,一點也不嚡不韌,醃得味道剛剛好,底部薯蓉也非常美味

最後來一個甜品,店員推介香蕉批,非常吸引,拍完照,忍不住立即嘗一口,內裏夾著片片香蕉加上出色酥脆的批底,果然冇介紹錯,非常美味

感謝 SisiSiu

2020年5月29日 透過行動裝置

兩個birthday girl 約出來食好野!
揾到這家餐廳,燈光柔和,氣氛好好,入座率都有八九成,相信係質素超好所以有很多人幫襯。
我們要了兩款蠔,兩款都很鮮!Tomo 蠔味濃,而Irish Rock 海水味較濃。

蟹肉牛油果醬黑魚子:擺碟有心意,滿滿的蟹肉加上魚子一齊食,魚子在口腔的口感,真的很回味!別忘了牛油果,跟他們也很夾。
自製香辣雞翼:真係有點辣,但接受到的,仲好野味!
黑松露野菌忌廉湯:黑松露好香,仲有一粒松露浮面,真材實料!
鮮蠔濃湯:好有蠔味,而且有隻蠔俾你食
燒法國春雞:雞很嫩,而且入味,最鐘意它無骨,下面仲有薯蓉,超正!
香蕉拖肥批:外表已經吸引,香蕉配上慕絲同脆脆,為整餐飯劃上完美句號。

西餐廳來説,這家成為了我最喜愛的餐廳頭三位了。

感謝 kongcnine
2020年5月24日 透過行動裝置

最近疫情比較穩定,我和友人趁機會到外面餐廳進食晚餐。這間餐廳平時人流頗多,這晚應政府要求所有位置都砌起了隔離板。餐廳主打吃生蠔,我們簡單點了四隻淺嚐一下便好。點了兩款,一款是法國生蠔 ,鹹味比較重,另一款yellowstone味道較淡但爽口。炸蟹餅非常多蟹肉,厚厚的一塊,外層略嫌比較多粉,但係下鮮味十足 ,過足口癮。這間餐廳的餐湯一直是我的最愛,必點黑松露蘑菇湯和蠔湯。蘑菇湯香濃,黑松露味十分突出,湯的味道偏淡。蠔湯汁比較鹹,裏面會有一隻大大隻的蠔,各有特色,我都很喜愛。點了一盤炸薯片作為前菜,有芋頭片,薯片和香葉片。軟殼蟹番茄醬意粉,軟殼蟹很大隻,配上蕃茄意粉,香濃鮮甜又啖啖肉,十分好吃。燒春雞配薯蓉雜菜,雞肉分量很足,燒得香脆,但肉仍能保持嫩滑,功夫不錯。薯蓉香滑好味,配有少少雜菜更開胃,最後甜品是terimisu,有少少酒精,但能中和這一餐吃了的肉類,是不錯的選擇。

造訪日期: 2020年4月
感謝 eatingdog
2020年5月23日 透過行動裝置

入到餐廳,燈光柔和,好有情調的氣氛,枱與枱之間有間板,令人食得安心,

見到Menu,有一版全是蠔及海鮮併盤,生蠔都有好多款,少食日本蠔,叫隻日本Tomo ,一心以為日本蠔會細隻啲,點知上枱都好大隻,食落仲好creamy添,有驚喜。

另一款叫了法國蠔,通常都好穩陣,今日精選是法國生蠔~Krystale$55/隻,海水味較濃,肉質爽口。

到頭盤,羽衣甘藍藜麥沙律,真係一份健康之選的沙律。

太愛食蠔喇,當然要點蠔湯,好creamy,簡直係有質感的湯,用了蠔肉打製而成,好鮮蠔香味。

再叫了黑松露蘑菇湯,好滑,蘑菇粒粒,飲之餘又有嚼口。

頭盤點了焗帶子,帶子好彈牙,夠大粒,原來夾了木魚更帶出帶子的海鮮味,而且好多汁。

見到有加拿大豬鞍$199,好正,厚切,中間肉質梗熟,肉質又淋,外皮煎至香脆,加了羅勒香草味,好夾,配菜有露荀。

今晚好好胃口,叫埋甜品先,叫了Banoffee Pie,
份量好大塊,有忌廉,新鮮香蕉 底層還有
拖肥同餅底,好多層次,不同好感,好特別。

感謝 Winnie0515
2020年5月20日 透過行動裝置

餐廳名叫The Oyster House,當然餐廳主打係食生蠔啦,我們先品嚐兩款生蠔,上枱時,同樣好大隻,一款是Choice of today,法國生蠔,品種叫Krystale$55/隻,鹹味比較重,口感爽口,好Crispy;另一隻係日本Tomo ,都好大隻夠creamy
海水味濃,吞左後還有after taste,味道清甜。果然係主打,口感好滑,味道又夠鮮。

之後點了一份羽衣甘藍藜麥沙律,一份充滿superfood的沙律,加了柚子沙律醋,好開胃,藜麥又夠健康,還有一大塊南瓜好爽甜,食材十分新鮮。

到餐湯。點了兩款,見到有蠔湯,當然要點啦,唔係間間餐廳都這款湯,而且這主打蠔店。相信必定好食,蠔湯上枱,已聞到陣陣蠔香,飲了非常濃郁的蠔鮮味,相信用了幾隻蠔攪拌而成,好足料,而且還有一隻熟蠔,超好飲。

另一款湯係黑松露蘑菇湯,食到有粒粒蘑菇蓉,也是用鮮蘑菇打製而成,湯味香濃,有陣陣黑松露香沒口,口感好滑。

點了焗帶子,面鋪了木魚絲令帶子更清甜,帶出帶子鮮甜味,有4隻,還有靈芝菇和牛油香味。

主菜點了加拿大自然豬鞍$199,切落已感覺到肉質好淋,應該用了慢煮方法再煎香,切大塊好厚身,豬鞍連埋一條骨,肉質好嫩,唔會鞋口,而且保留肉汁,好鮮甜的豬肉香味,加上面鋪了basil ,一點點香草味,伴菜還有有口感的薯蓉和蔬菜,真係一道有份量的菜色。

甜品點了香蕉拖肥批,好獨特的甜品,側邊見到新鮮香蕉,面層有cream,中間係香蕉,底部係拖肥醬及餅底,口感好多層次,有香蕉令味道又唔算好甜,唔算溜喎。

店員友善,服務非常週到,而且滿面笑容,成晚食得好自在又舒服。

感謝 chingmic

查看過The Oyster House的旅客也查看過

去過The Oyster House嗎? 請分享你的經驗!