香港
收件匣
搜尋

“dina”

LAVA Bar & Restaurant
香港排名第3,140 (共13,928家餐廳)
價位: US$13 - US$38
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2019年9月14日

『法國蕃茄配水牛芝士』碟好特別,透明厚身,入面是空心,裝住凍水,非常精緻!『白酒煮法國藍青口』店主表示藍青口是時令食品,非常新鮮!

造訪日期: 2019年9月
感謝 152maw

2019年8月26日

蠻激動的。的皮一夾就脫落了,但是餡料裡面滿滿四顆以上的完整蝦仁還是提高分數,必點!服務不錯。總體很好。能做到這樣已經不錯了!會再來

感謝 Sunnyhk223
2019年8月5日 透過行動裝置

太子酒吧㗎呢度不嬲都好多嘢食,估唔到隱藏左一間廚師發板嘅餐廳, HK$388/per head,唔包野飲。

第一次食西餐廚師發板, 好surprised,休息娶到擺盤都睇得出廚師好有心思,重點係唔算好貴!

⭐️翡翠螺聖子海鮮併盤
野食放左係一個木盒上面,入面有色彩繽紛嘅沙石同同埋貝殼,好有沙灘、海洋feel。翡翠螺同聖子都好新鮮。聖子已經切好一粒粒,方便食用。

⭐️香煎鱈魚
鱈魚輕輕一煎,魚油好香,魚好滑,加上薯仔汁,更加係畫龍點睛。

⭐️慢煮牛腩手工包
個包同千層腐皮原來都係自己人手整,麵包十分軟熟。食緊個包嘅時候有好多層口感,首先係好軟熟嘅麵包,入邊包住慢煮左48個鐘,好淋好入味嘅牛腩,再加埋腐皮脆卜卜。

⭐️西班牙小羊胺
羊肉肉質嫩滑,冇乜羶味,擺盤好靚,側邊仲有分子整出嚟嘅橄欖汁。

⭐️分子蜂蜜海綿蛋糕
無論樣貌與質地都像真海綿,好軟綿綿,配料有木糠同埋果仁,再加埋雪糕一齊食,層次都好豐富。

另外我哋自己都叫咗兩杯野飲,尼到bar 冇理由唔飲嘢㗎!總括而言今次體驗好驚喜,LAVA 應該係我成條酒吧街最鍾意嘅餐廳,一定會再嚟!

造訪日期: 2019年8月
感謝 christyhohoho
2019年7月10日 透過行動裝置

廚師發板 $388
-Lava手工包配叉燒腐皮
外脆內軟既小食係自製日式叉燒配千層腐皮
肥膏比較多,不過配埋個麵包就啱啱好~

-法國雜蕃茄水牛芝士

-西班牙鬼爪螺
好特別的一款海鮮!好似搣蝦咁要搣走個外殼
份量唔係好多,過吓口癮

-西班牙黑毛豬
黑毛豬煮得啱啱好!肉質彈牙有火箭菜,菇做配菜

-羽衣甘藍八爪魚
唔知係咪因為廚師發板嘅關係,所以份量比較少,得兩三舊
整體係幾好味!

-inedit damm beer 西班牙的金星啤酒
充滿果香和花香,是容易入口的一款

感謝 kwkelly98
2019年7月9日

自制日式叉燒,手工包,千層府皮
呢個應該係fushion 菜,包係lava 自制,口感似中式既包,好軟熟,味淡,最岩配日式叉燒,再配埋脆卜卜既千層府皮,真係好豐富既口感,有軟,有脆,可算係呢度必點,一人食一個,份量岩岩好

法國菜苗沙律
呢個沙律最出色又最驚喜既係大廚自制既小蕃茄,味道有甜有酸,去左皮,好開胃,一碟沙律有淡味既菜苗、濃味既火腿,甜酸既蕃茄,又係味道豐富既一道菜

羅勒芝士手捲通粉
手捲通粉比一般機制通粉更有口感,再加埋羅勒醬同芝士,細細碟,唔會太漏

Lava bar 用鋼飲管,夠環保,抵讚

如果想飲酒直落食飯,呢度真係唔錯既選擇

感謝 DayTrip789679

去過LAVA Bar & Restaurant嗎? 請分享你的經驗!