“火焰龍蝦”
The Point的評論

The Point
香港排名第59 (共15,381家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣

作為龍蝦愛好者想試呢間好耐
今次就試吓個二人餐先

龍蝦湯 好重龍蝦味,不過略為咸咗少少

龍蝦紅菜頭沙律 凍龍蝦配合鮮甜開胃嘅沙律,
飲完濃味龍蝦湯食返啲清清地嘅沙律感覺幾好

龍蝦芝士焗通粉 滿滿龍蝦汁配上芝士係最佳組合,上枱非常熱,啖啖芝士拉絲夠哂惹味

原隻火焰釀龍蝦Pizza 今日嘅重頭戲,上枱時侍應會用火燒個Pizza,啱晒打卡。
Pizza食落香脆,龍蝦份量充足yummy 仲有啲蘑菇釀係龍蝦頭入面

二人餐以外叫多個棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 味道有點淡,咸少少較好

加埋個甜品作完美句號

感謝 Meatmeathill

一早訂左台同朋友黎食, 一黎到就可以入座.

餐廳環境非常寬落, 坐得好舒服.

番左一日工, 坐低叫左杯紅酒放鬆下先.

飲左一陣, 傾下計, 叫左個龍蝦套廳, 幾道菜都係圍繞龍蝦.
龍蝦湯 - 好香濃既龍蝦味, 配上數種香料, 十分濃郁美味, 入面仲有啖啖龍蝦肉.

龍蝦香草意大利飯 - 意大利飯煮得剛剛好, 不太軟不太硬, 恰到好處, 飯吸收了整隻龍蝦的汁, 非常美味. 龍蝦更用上原隻, 十分足料.

另外值得一讚係餐廳員工十分有禮, 整體中上, 可以再來一試

感謝 sam7so

這間The Point位於荃灣如心廣場一樓,店舖環境都算唔錯,地方坐落都好寬鬆!
意大利風乾火腿水牛芝士意式三文治配薯條
去嘅意式三文治賣相都幾特別,食到入口口感都好煙韌,尤其是去嘅風乾火腿味道恰恰好完全唔覺得咸,D水牛芝士超厚又唔會好咸配埋D三文治食都幾好食!
黑松露野菌卡邦拿扁意粉
呢碟扁意粉好香黑松露味,食到入口去嘅意粉口感都幾好,尤其是去嘅獻汁味道又唔會好咸,去嗰獻汁包住D野菌食到入口好好味!
香蒜辣椒白酒煮大蜆
呢碟大蜆好香嘅白酒味道,
食到入口聞到好香蒜椒味,又唔會好辣味道恰恰好,蜆肉都好嫰滑好正!
提拉米蘇阿法奇朵
呢杯甜品賣相都好吸引,同埋味道都好特別,去嘅配料都唔錯,有意大利芝士,鬆餅,咖啡酒,雲呢拿雪糕,意大利濃縮咖啡,食入口聞到好香芝士嘅味道,又食到滑滑嘅雪糕同埋鬆餅,再感覺到濃郁咖啡味,真係好特別!
朱古力布朗尼
用咗布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕而製,賣相都幾好,而去嘅布朗尼餅口感都好鬆軟,味道帶有朱古力嘅甜味,加埋D雲呢拿雪糕食十分之好食,而去嘅烤香蕉食入口帶點脆口味道都好特別,香蕉上面放咗D合桃,而去嘅合桃食到入口相當之脆口又帶點甜,令到合桃更加好食!
STRAWBERRY ICE CREAM FLOAT
呢杯STRAWBERRY賣相都幾好,飲入口味道好香士多啤梨味,味道恰恰好又唔會好甜!
Hazelnut Chocolate
呢杯榛子朱古力好香朱古力味,味道十分之濃郁,味道恰恰好又唔會好甜!
*價錢一般,食物質素都唔錯*

感謝 keke09080908
3 週前評論 透過行動裝置

隨著多家購物和飲食名店進駐荃灣西站,這裡已成為地標熱點,美食款式應有盡有,The point是大家熱門選擇,餐廳位於如心廣場二期,環境舒適,座位闊落,店員也很有禮貌。
先來個是日餐湯野菌湯,製作認真,野菌磨成糊狀混合忌廉更顯香滑。
再來煙三文魚配薄片櫻桃蘿蔔頭盤,兩者味道十分配合,令煙三文魚更為油香美味,最啱我這個煙三文魚愛好者口味。
主菜我選擇了香煎鰽魚配番茄醬珍珠粉,配搭很有新鮮感,鰽魚外皮煎得香脆,肉質嫰滑,番茄乾連同番茄醬汁很清新,能提升鰽魚肉質鲜味,珍珠粉賣相很得意,口感特别軟熟,有點像熟薏米,多吃也不覺飽滯,清新食物也能成為很好嘅美食。

感謝 wpeat
3 週前評論 透過行動裝置

荃灣西站各國美食林立,加上有大型超級市場,已成為購物飲食勝地,The Point 近年分店越開越多,難得是依然保持食物好質素。這間分店位於如心廣場,地方清潔寬敞。
香濃野菌湯
入口幼滑忌廉湯,野菌磨蓉份外香濃,很美味。
挪威煙三文魚
這是個人喜愛嘅頭盤,煙三文魚充滿油香,咸度適中,很醒胃。
紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
和牛勒肉夠腍而牛味濃厚,蜆殼粉軟滑藏著美味牛肉醬汁,紅酒味完全蓋過和牛膻味,幼滑惹味。
香煎虎蝦牛油果意大利香草醬意粉
青綠色意大利粉賣相頗特别,香草味散發著清香,入口充滿牛油果幼滑果香,虎蝦夠大隻,煎得香口,肉質爽脆,真正色香味俱全,好味道!

感謝 lwmeat

去過The Point嗎? 請分享你的經驗!