“好美味二人龍蝦🦞套餐”
The Point的評論

The Point
香港排名第39 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年3月24日 透過行動裝置

朋友約我喺荃灣食飯,佢話想食好味嘅西餐又要坐得舒服,咁我提議嚟呢間餐廳食龍蝦餐,朋友舉腳贊成,我哋就嚟咗呢度食晚飯

叫咗$428嘅 Lobster Set For Two, Starter有「龍蝦湯(兩客)」同埋「龍蝦紅菜頭沙律」;仲有一個Pizza,係「原隻火焰焗釀龍蝦比薩」;Main Course 我哋揀咗「原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉」,要加$98

-「龍蝦湯」幾creamy幾好飲
-「龍蝦紅菜頭沙律」有兩件龍蝦肉,配沙律菜簡單好食
-「焗釀龍蝦比薩」焗得好香口,上枱嘅時候店員哥哥仲加酒點火,燒咗一陣,幾吸睛;龍蝦頭裏邊釀咗芝士同小蝦仁,pizza裏邊亦有啲龍蝦肉同小蝦仁
-「原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉」嘅龍蝦肉已經拆晒落意粉度,幾乎啖啖意粉都有啲龍蝦肉,非常鮮美,呢個意粉仲加咗大量蕃茄嚟煮,充滿umami,非常好食

朋友好開心我帶咗佢嚟呢度食,佢食得開心又滿意

1  感謝 BergmanChan

2021年3月15日 透過行動裝置

與女友到荃灣西多個商場購物消消閒,商場內多家食店都各有風味,論西餐對這家「The Point 亅印像很好!
多次光顧都保持水準!
今天重臨午餐,點了 一份二人火焰龙蝦套餐 428元
包 含有~沙律,龍蝦湯×2,9寸pizza x1,釀龍蝦芝士通粉×1。
可加38元加配甜品。
飲品半價 ( 瓶裝餐飲酒 除外)

龍蝦湯很濃郁,鮮味!

紅菜頭沙律~
蔬菜新鮮,清甜,蝦肉,味道清新!

釀火焰龍蝦pizza~
肉有小蝦肉,蔬菜粒,味道調味得宜!

龍蝦芝士焗通粉~
芝士醬汁未用力的粉口感煙韌,好味!

在窗旁卡位下享用了这份豐富又好味的午餐真的很滿足!

1  感謝 richwong827824
2021年3月3日 透過行動裝置

今天好友生日邀請出來午餐慶祝! 他愛吃pizza,選了在荃灣西如心廣場二期的"The point pizza+ pasta"希望他會喜歡!
我喜歡這裏的園林環境,坐落很寬敞開揚舒服,食物製作又有水準!
點了一份人氣二人龍蝦pizza+意粉套餐 $ 428
有餐湯,沙律,意粉和pizza也可+錢 配 飲品和甜品

龍蝦湯~
呈橙紅色的濃稠適中味道濃沃鮮甜,又夠熱!很好!

紅菜頭沙律~
賣相很有霸氣!頂層 整個龍蝦頭,下層有鮮甜蝦肉和兩片顏色鮮豔的紅菜頭爽口中大清甜,配料中有 的蔬菜粒很清爽頂層配上食用花和橙皮絲點綴,真是一個剛柔並重的沙律!

原隻火焰局養龍蝦 9''pizza
職員淋上酒再點火,即時出現一道火焰,很有效果!
熱辣辣的pizza 面層的龍蝦內釀了鮮菇,蝦粒和蔬菜粒味道鮮味,
批底香脆芝士和蝦肉都香濃和爽脆!好友也大讚好味!

龍蝦芝士焗通粉~
芝士醬汁填滿了通粉,每口都有醬汁蟹肉的滋味!

朱古力布朗尼烤香蕉 $ 38
煎pan熱辣辣的與朱古力布朗尼上雪糕形成冰火交融口感,熱熱的香蕉又香又甜!

1  感謝 jadeAujade
2020年11月21日 透過行動裝置

當天太太突然想吃義大利餐,我們立即便回想起這家味道很不錯的The Point

位置:荃灣如心廣場2期2樓,有連接天橋直達西鐵站及巴士總站,非常便利(5/5)
環境:餐廳寛闊而舒適(4/5)
服務:店員沒給壓力,下單時很有禮貌(4/5)
食物:食材新鮮,用料十足(5/5)

經典套餐 $398
看到覺得挺優惠,便點了一份

龍蝦湯 +$18/位
選配了龍蝦湯,主因之前一試難忘這次同樣沒讓人失望,龍蝦湯很香很濃郁亦有不少龍蝦肉,喝過後感覺滿足❤️

煙三文魚露筍刁草忌廉汁天使面
忌廉汁很滑奶油味重,天使面很幼滑且份量多,煙三文魚熏的香又厚,露筍新鮮,整體很合本人口味

卡邦拿薄餅
一上臺立即被那鮮溫泉蛋吸引,配合滿滿的義大利風乾火腿以及用水牛芝士、巴馬臣芝士及忌廉芝士醬布滿的薄餅,味道豐富及多汁,熱食是真的十分美味

荔枝冰茶
跟餐配的飲品,果味香很可口

墨魚汁海鮮義大利飯 $138
加點了一份義大利飯,墨魚汁顏色很美,只可惜米飯不是完熟至於海鮮份量足,有大頭蝦、青口、魷魚圈及蚬,款款都很鮮味,即時感覺化算

巧克力布朗尼 $68
太太最愛的甜品,布朗尼巧克力味濃郁,再配上香草霜淇淋,一熱一冷再加上烤香蕉及本人最愛的合桃,讓人享受到四重口感

這已是我們第七次光顧,絕對是高質而價格合理的餐廳我們已做了會員,肯定會再次回頭呢

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 momohing
2020年11月20日 透過行動裝置

對美食有要求的先生,慣常到如心廣場二期的The Point 食意大利披薩,鐘情其意粉和披薩也用進口的意大利麵粉製作,用料講究。
這日,工作了一天,飢腸轆轆的我們,點了一個經典套餐,包括有頭盤,意粉,披薩和 特色飲品,加18 元,便可把頭盤升級為龍蝦湯,非常超值, 我們當然不會錯過。
龍蝦湯 ~
龍蝦,作為餐廳主打的頭牌 菜式,質素自然相當的高, 龍蝦湯用上大量的龍蝦殼先焗製出香味,再經長時間熬煮而成, 入口綿密, 龍蝦香氣十足,令人食指大動。
CARBONARA PIZZA ~
披薩即點即烤,新鮮熱辣,面層鋪滿了三款不同芝士, 滋味十足,豐富的芝士在嘴巴內蕩漾著,加上意大利風乾火腿鹹香惹味, 沾上流心蛋汁同食, 更是美味無窮。
煙三文魚露芛刁草忌廉汁天使麵 ~
煙三文魚被廚師捲成了一朵 玫瑰花,十分有心思, 也加入三文魚塊同煮,使得整體份外鮮味, 生和熟的三文魚也可一次品嚐得到,天使麵充分吸收忌廉汁的精華,非常美味。

造訪日期: 2020年11月
4  感謝 jessie_xxo

去過The Point嗎? 請分享你的經驗!