“Decent lunch”
The Point的評論

The Point
香港排名第93 (共14,645家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

今日突如其來好想食pizza,所以就黎到如心廣場嘅the point,好好享受一下我嘅悠閒午餐
holiday set 其實都幾抵食,有一款前菜,可以揀湯或者小食肉丸或者三文魚,之後就有款主食,飯、意粉、pizza一應俱全,最後仲有個甜品送添,跟餐仲有個菠蘿梳打,不過我就貪心啲,加錢upgrade咗個餐飲
是日餐湯係蘑菇湯,奶白色嘅蘑菇湯入邊有勁多蘑菇,幾乎係每一啖都食到粒粒蘑菇,非常足料,橙色呢杯就係我加咗$14要嘅西柚汁,酸酸甜甜,非常開胃另外再加$24要咗個黑松露芝士焗薯條薯條上面有唔少沙律醬、芝士醬、少少辣嘅粉,仲有黑松露醬添
終於到咗我期待已久嘅Pizza啦,上面凸起嘅部份就係炸到好脆嘅軟殼蟹Pizza仲有好多芝士,輕輕一拉已經做到拉芝既效果
意粉有咬口仲可以吸收晒蒜蓉、蜆肉嘅鮮味同辣味意粉嘅
蜆肉大大粒,非常肥美
另外仲叫咗個墨魚汁海鮮飯,海鮮就有魷魚、青口、蜆肉、魚柳、大蝦
如果想晏晝嘆番杯martini,the point 一定幫到你
最後我嘅朱古力泡芙為我呢餐畫上圓滿句號

感謝 cofi_foodie

2020年10月22日 透過行動裝置

每次經過這間餐廳 都想試 ,今天終於約了 好姊妹, 吃個飯 ,聊聊天。

我們都很餓呀 ,決定點兩個 pasta 和一個pizza。 餐牌裏有很多選擇 ,幾經掙扎後,選擇了以下的菜式:

▶️lobster mac 龍蝦芝士焗通粉
龍蝦肉不算多, 但很新鮮。 通粉上加了芝士去焗, 香得不得了。 很快便清盤了。

▶️quattro formaggi pizza 9" 四式芝士比薩
超濃厚的芝士pizza, 四種芝士在口內 混和 、迸發。,其中藍芝士味道最搶。 愛芝士之人的恩物。

▶️lobster bisque 龍蝦湯
未有喝得出很重的龍蝦味道, 稍為有點失色。

▶️linguine vongole 白酒大蜆 扁意粉
這個意粉 ,配料微辣的湯汁,吃得好開胃。

▶️banana heaven pizza. 香蕉 披薩
披薩餅底上面鋪有香蕉、雪糕、棉花糖等等,甜而不漏,好正。

吃得好滿足,已經約定下次再聚!

感謝 hungrylababy
2020年10月20日 透過行動裝置

放工了 ,肚子很餓 ,和家人 走到了 如心廣場的 the point 吃晚飯。

️Lobster bisque $78
首先點了個龍蝦湯 ,看樣子不錯,也有兩塊龍蝦肉 。不過龍蝦味不算很濃郁, 但整體上都是好喝的。

️Quattro formaggi pizza 9吋 $108
我是起好芝士的人, 這個四式芝士pizza 正好滿足我對芝士的熱愛。 他的芝士是超多, 每一口都是濃厚的芝士香味, 餅底也很鬆軟, 直頭想encore點多一份。

️Linguine vongole $126
這個 大蜆扁意粉也令我很驚喜, 因為比較濕潤, 而且香香辣辣 ,很開胃。 蜆肉也很大隻,而且新鮮。

️Lobster mac $154
被圖片吸引了, 點了這個 龍蝦 芝士通心粉 。通心粉很好吃,而龍蝦肉主要在蟹鉗內 ,要自己用鉗 扑開 蟹鉗取出嚟 ,吃得比較論盡。

️Banana heaven pizza $72
餐牌內有數款甜點,最後被棉花糖吸引了。 結果也沒有失望 ,香蕉pizza 不太甜 ,作為飯後甜品剛剛好。

店內侍應的服務也很好, 今次我和家人都吃得很開心。

感謝 ynaffii
2020年10月5日

好耐冇出街食飯, 就BOOK左呢間試下. 由於BOOK左位, 一去到就可以入座, 座位都幾寬敞下, 坐落幾舒服. 坐低叫左個頭盤食下先, antipasto platter, 有芝士, 西班牙火腿, 沙樂美腸等等, 每樣都有D. 每樣味道都唔錯. 之後叫左個pizza, 明太子軟殼蟹pizza, 好香, 夠多明太子, 軟殼蟹份量都多, 啖啖肉. 食完pizza, 再食呢個意大利飯, 鱸魚煎得好香, 飯粒好飽滿, 好汁好開胃. 最後叫左杯Bailey's Chocolate, 杯野係微暖, 有淡淡既酒味, 加上香濃朱古力, 作為晚餐一個很好的結尾.

造訪日期: 2020年9月
感謝 Sukiso616
2020年9月25日

好耐冇見朋友, 咁就聚下, 屋企附近有間西餐廳門面幾靚, 咁就入去試下.

返左一日工, 坐低叫杯酒飲下放鬆下先. 叫左杯White Sangria.

Sangria 係西班牙著名的水果酒, 水果再切片或切小塊。可以是柑橘類水果如檸檬,也可以是桃子、李子或櫻桃等核果類水果,另外也會有人用鳳梨、草莓及藍莓等水果。不過比例通常是二杯水果對上一瓶葡萄酒。
飲完酒, 叫左幾款食物

三文魚凱撒沙律 - 不單只有煙三文魚, 仲有三文魚子, 成碟高貴左, D沙律菜都十分新鮮

軟殼蟹pizza - 見好多人都叫pizza, 同埋價錢算幾平, 一百蚊左右就有一個. 即焗, 熱辣辣, 芝士做到拉絲效果.
軟殼蟹有一整隻!

造訪日期: 2020年9月
感謝 sam7so

去過The Point嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣