“抵食優質西餐”
The Point的評論

The Point
香港排名第99 (共14,128家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

好耐冇見朋友, 咁就聚下, 屋企附近有間西餐廳門面幾靚, 咁就入去試下.

返左一日工, 坐低叫杯酒飲下放鬆下先. 叫左杯White Sangria.

Sangria 係西班牙著名的水果酒, 水果再切片或切小塊。可以是柑橘類水果如檸檬,也可以是桃子、李子或櫻桃等核果類水果,另外也會有人用鳳梨、草莓及藍莓等水果。不過比例通常是二杯水果對上一瓶葡萄酒。
飲完酒, 叫左幾款食物

三文魚凱撒沙律 - 不單只有煙三文魚, 仲有三文魚子, 成碟高貴左, D沙律菜都十分新鮮

軟殼蟹pizza - 見好多人都叫pizza, 同埋價錢算幾平, 一百蚊左右就有一個. 即焗, 熱辣辣, 芝士做到拉絲效果.
軟殼蟹有一整隻!

造訪日期: 2020年9月
感謝 sam7so

2020年7月26日 透過行動裝置

剛剛和老婆行完 Donki,又係搵食時間, 發現到 如心廣場 2 期 The Ponit 西餐廳,門面高級,有大窗門街景卡座,不過由於沒有預先訂位,店員說只可以安排到另一些卡位,都算唔錯,每卡位會有些空間,方便聊天,情人節要預留(私隱度)!

我們點了 情人節套餐 2杯餐前雞尾酒,加上美妙音樂,營造出浪漫感覺

龍蝦湯 一碗具備了貴氣、口感、味美的龍蝦湯,一條條龍蝦肉絲,在熱湯內放上一塊心形多士麵包,增添了浪漫氣氛,更顯龍蝦湯的鮮甜。

頭盤 香煎鵝肝配無花果黑醋汁沙律 厚煎鵝肝配心形多士麵包, 無花果黑醋汁件新鮮沙律棻。真的胃口大開。

意大利雲吞配牛肝菌香腸汁 滋味粒粒牛肝菌製成了意大利雲吞,口感豐富, 菌香在口腔內散發。

主菜 火焰龍蝦披薩 11吋(加$38) 情人節玩出火 ,火焰龍蝦披薩,店員送到面前時,提醒我們要小心有小火之外,更提議我們相機先食,大家都準備好後,店員隨即在龍蝦燃點起了火,龍蝦香味煙燻至整個Pizza, 而且在Pizza上龍蝦內放滿了粒粒龍蝦肉,完美之作 。

甜品 流心朱古力蛋糕 - sweet sweet 日子當然唔少得的甜品,我選擇了老婆最愛的流心朱古力蛋糕,邊吃流露出甜美感覺.

溫馨浪漫嘅情人節

造訪日期: 2020年2月
感謝 KaLokC34
2020年7月23日 透過行動裝置

今晚同老公在荃灣逛街, 特別過來這邊新商場逛逛,意外地發現這裡有非常吸引的情人節套餐,一於提早慶祝情人節!

餐廳裝飾優雅,開揚舒服,加上侍應親切殷勤的服務, 令我們享受了一頓甜蜜溫馨的晚餐!

慶祝情人節當然少不了美酒,兩杯Sweet Sweet 特色雞尾酒好味易入喉, 上面還鋪有小小的玫瑰花瓣,在柔和的燈光下把酒談心 ,氣氛浪漫!

《香煎鵝肝配無花果黑醋汁沙律》~鵝肝入口即融,心型多士鬆化香口,新鮮無花果沾上酸甜黑醋汁特別醒胃,風味清新!

愛心《龍蝦湯》~ 充滿愛意心思, 看見已冧爆,龍蝦味濃,滋味滿分!

頭盤三選二

《刁草忌廉三文魚撻》~ 三文魚新鮮味美, 配上軟綿忌廉及鬆脆餅撻,口感豐富!

Main course 三選一

《紅酒燴原條牛肋骨》~ 單看賣相已經令人垂涎欲滴,肉香四溢的牛肋骨以慢火燴煮而成,把肉汁完美鎖起,讓人齒頰留香,皮香肉嫩,再沾上惹味紅酒燒汁,惹味非常 !

《心心相印草莓pizza》~Vanilla ice cream加鮮紅草莓粒, 感覺清新甜蜜,視覺和味蕾同得享受,用心之作!

值得一讚的是這裡親切友善的服務, 令人感到賓至如歸,超甜蜜的一晚,一定會再來!

造訪日期: 2020年2月
感謝 renbyau
2020年7月18日

今晚行過見到這裡做緊優惠,當然個價錢咁吸引,一定要入去食餐好啦,呢個龍蝦餐牌有兩個選擇,一就是食個Pizza或龍蝦二人餐,計數龍蝦二人餐較抵食,另外加多$38要埋個沙律,沙律份量唔算多,但勝在有superfood 羽衣金藍,同藜麥配上柚子味噌,入口清新開胃,加埋內有烤香甜南瓜片及茄子,絕對係一個開胃之選!
接住就係龍蝦湯,上枱時龍蝦湯味樸鼻,入口味道濃郁,湯中還有龍蝦肉,龍蝦控嘅最佳選擇,真材實料!
火焰龍蝦披薩,店員一上枱就在披薩就係上面淋上酒,跟住點火,十分搶眼特別,燒一燒後pizza 更香口,而上面嘅龍蝦頭亦充滿蝦膏,十分美味!
龍蝦芝士通粉亦十分出色,中間放集已拆殼的蟹鉗,通粉上亦鋪滿了芝士,還有龍蝦肉在通粉內,通粉吸收了龍蝦汁入口龍蝦味道濃郁,而且夠晒彈牙煙韌好有口感!
而套餐內亦包了兩杯指定餐飲,這個價錢絕對抵食!

造訪日期: 2020年6月
感謝 ombill
2020年7月12日 透過行動裝置

放工去荃灣入貨,行得有點累決定找一間坐得舒服的餐廳晚飯,經過The point 我聞到香噴噴的龍蝦味,是龍蝦節嗎?哈哈!不管了,反正老公就喜歡吃龍蝦。

龍蝦二人餐 $338
打開Menu再觀察一下旁邊的食客,差不多大部份人都是在吃龍蝦披薩,果然是非一般的好吃。

火焰龍蝦披薩
龍蝦披薩即叫即製,香噴噴又熱辣辣,豐富的龍蝦肉作為餡料,入口濃郁的龍蝦香味,加上薄薄的脆皮披薩,口感非常好。店員奉上時會即場點火,火焰 令面層芝士微微焦香,拉絲效果突出。

龍蝦芝士通粉
說明是龍蝦控,芝士通粉 更加是不能錯過的推介,每一條通粉都掛滿了香濃美味的龍蝦汁。彈牙的龍蝦肉配上香濃芝士,重口味之好選擇。

龍蝦湯
看到金黃色的湯汁,裏面吃到龍蝦肉,材料足又美味。

加配一個沙律 $38
柚子味噌味道清新,沙律豐富包羅萬有,烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙律 第二都很少吃得到。

香辣蕃茄醬燜肉丸$84
套餐之外還點了一些小食,香辣蕃茄醬非常惹味,微辣口感很好,燜肉丸 爆汁彈牙,Turkey meatballs style 還可以配上蒜蓉包吃,很滿足!

Brownie in a pan $68
Desserts 是晚餐完美的結局,朱古力布朗尼餅 口感濃郁結實,甜度適中,再食埋烤香蕉合桃雲呢拿雪糕,很幸福的感覺。

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 yomidyomid

去過The Point嗎? 請分享你的經驗!