“有別於一般既豬骨濃湯拉麵”
黑龍的評論

黑龍
香港排名第1,306 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年6月7日 透過行動裝置

第一間介紹係我香港最鍾意食嘅拉麵
個人食拉麵第一會睇湯,第二睇麵,只要個湯煮得好,落公仔麵都好食。
呢間黑龍,係沖繩風味既拉麵店,將家鄉那霸市拉麵店「夢ノ弥」引入,湯底用上沖繩食材熬製十幾個鐘,連水都係用沖繩。
黑龍豚骨拉麵 88(: 9.5/10)
店主打豬骨湯底,非常濃稠竭身,比一蘭個種再竭,香港既豬骨湯黎講應該係最濃,鍾意濃湯底或者重口味就會非常鍾意食。
豬骨味重,係會想飲哂既豬骨湯,但因為重味飲哂要飲返啲水,店鋪另有提供清湯比客人稀釋個湯。
可加辣醬,唔食得辣可能會覺得辣,但辣醬唔係死辣,係為湯加分既辣。
麵質係細麵直麵,麵同湯好夾,非常掛湯,個人食拉麵鍾意食硬麵,硬麵沾滿濃湯食落去既口感非常滿足。
豚肉有兩塊,偏柴一啲同味淡,無特別加工,
但因為浸左落咁濃既湯,會加重返個味道。
流心蛋正常發揮。
配料除左紫菜,葱,仲有拉麵湯好小加既蒜頭,蒜頭擺落呢個豬骨湯入面,完全係錦上添花。
份量正常,由於麵掛湯,食完已經食左唔小湯,足夠飽肚,唔夠喉可以加麵食埋剩低既湯。
環境唔算闊落,好經典拉麵鋪bar枱加幾張枱,門口有一大盞日本燈籠,幾有日本風味。
除左黑龍豚骨拉麵,牛筋black拉麵同樣係店鋪招牌,不過個人唔太鍾意食牛筋所以冇叫。
店舖除咗有拉麵亦都有沾麵,沾麵同樣好食不過留返下次再介紹。
拉麵係一種好講個人口味嘅嘢食,個湯濃定淡,面係硬定遠,直身定曲身都各有所愛。
雖然個人好鍾意食濃湯直麵,即係偏向九州式嘅拉麵,但只要個湯食得出係落足心機去煮而且夠味,其實都唔會太介意麵質或者餸同配料。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Feivouritefood

2021年3月19日

以往吃拉麵時便偶爾會選擇到黑龍餐廳光顧,算來已有好一段時間沒有到此用餐,有點想念它家的拉麵口味,所以便趁着今天午間時間,特意前來灣仔用膳。

餐廳門外裝潢已叫人吸晴,門口設計是房屋造型,並掛上印有店名的巨型紅燈籠和牌匾,而從門口至內部皆可見以木系為題,配搭上昏暗燈光,予人感覺溫馨,且甚具日式風格。

牛筋 Black 拉麵
拉麵湯底選用豚骨湯並加入了牛汁,飲用時黏度極高,濃稠鮮香,富有牛味。麵條是蛋白直麵,但由於湯底甚具黏度,令拉麵掛湯力高,咀嚼時硬身爽口,煙韌幼滑。配料方面有木耳、牛筋、叉燒、溏心蛋,木耳鮮嫩脆爽,滑溜清香,除了為湯底緩和解膩外,更有降膽固醇的功效。牛筋軟腍香嫩,入口即溶,使滿口有著豐富的骨膠原,且有濃郁的黑椒香氣。叉燒肉味十足,柔軟嫩滑。溏心蛋稠密緻滑,馥郁鮮香。

餃子
餃子一碟五件,師傅特意把底部一面煎香成金黃色,以致餃皮外層香酥爽脆同時帶點柔韌軟糯,內裏肉餡豐富,口感滑溜鮮美,肉味濃郁,沾上醬汁同食更提升鮮味。

總結而言,餐廳裝潢設計猶如一間小木屋,環境方面溫馨舒適,是間富有日系風格的小店。菜餚足料豐富,味道高質可口,拉麵湯底更是濃郁鮮味,是拉麵控必嚐的日菜餐廳。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 lovelyuanata
2020年6月19日

晚上與女性朋友相約於灣仔共聚晚餐,一向愛吃拉麵的我,到灣仔當然要光顧黑龍拉麵,這裏的食物質素挺好的,食材均由日本人親自煮製,於是我便再次到此光顧。

牛筋 Black 拉麵
湯底色澤呈深啡橙,加入胡椒調味,入口濃稠漿口,辛辣惹味,麵條選用白身的蛋白麵,口感煙韌彈牙,掛湯力高,而配料有叉燒、溏心蛋、牛筋,叉燒軟腍嫩口,肉味香濃,溏心蛋稠密緻滑,蛋味濃郁,牛筋分量眾多,口感豐腴爽滑,綿軟鮮香。

吉列豬扒
吉列豬扒炸制時間拿捏恰到好處,色澤呈現金黃,選用薄身切法,口感外脆內軟,鮮嫩香口,肉味濃郁,酥脆不膩。

整體而言,裝潢簡約舒適,富有日本風味,環境乾淨衛生,食物用料新鮮,味道製作出色,是與朋友吃拉麵的好選擇。

造訪日期: 2020年6月

而且相對上稠身 聞落去已經好香
麵係幼身嘅太麵 所以每一條麵條都可以掛到湯
不過由於湯料太豐富嘅關係
食到一半已經會開始滯
不過整體都係覺得呢間好食嘅!
值得一試

造訪日期: 2020年5月
感謝 niyuim
2020年3月5日 透過行動裝置

這家拉麵是我常常光顧的拉麵中的榜首,每次必點牛筋Black拉麵,我喜歡這款拉麵的麵質,是幼身的
吃拉麵第一口必定先試試湯頭,非常濃郁加洋蔥碎和黑木耳,香氣四溢

溏心蛋做得很好!沒有很熟和很生,剛剛好
重點來了!我最喜歡呢碗麵既牛筋,入口即溶!真係有戀愛既感覺架!
至於叉燒都很好吃 ,不會太肥膩

非常非常美味,真係好鍾意食呀!

造訪日期: 2020年2月
2  感謝 nnlsmc

去過黑龍嗎? 請分享你的經驗!