“好味抵食越式風味午餐”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第64 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月10日 透過行動裝置

大熱天時,想吃些簡單開胃的菜式,便想起the One 四樓的Le Viet。

午市有多款抵食的套餐,包飲品。

生牛肉湯河美味有水準。湯清甜,河粉滑,有多塊生牛肉,味道肉質都好。芽菜爽口。大大碗吃飽飽。

香茅燒豬頸肉撈檬清新美味。檬加埋酸甜的汁和菜絲令人開胃,清涼易入口,最適宜炎夏吃。豬頸肉燒得恰到好處,有口感和肉味,入口不覺肥膩。

串燒雞牛豬各有特色,每串都美味。肉調味佳,燒得香口但不焦,點埋香甜沙爺醬美味。

扎肉蒸粉包好食,推介。粉包外皮滑,餡免治豬肉,木耳絲,洋葱等足料夾味。加點酸甜汁吃入口更有層次。

凍越南滴滴咖啡推薦你來試。咖啡味濃有特色。凍檸檬茶解渴。

兩個人吃得飽飽好滿意,每人平均消費約$175。抵食好食。

感謝 aliceyuens

2021年6月9日 透過行動裝置

食晏時間行咗入The ONE,肚仔好餓,要食嘢,行個圈見到呢間餐廳,記得曾經食過,幾好味,咁冇乜考慮之下就入去開餐

叫咗$69嘅 Lunch Set「咖喱牛腩撈檬」,跟餐加 $8 要咗杯「越南滴滴咖啡」;再加 $118嘅「泰式去骨海南雞半隻」、$68嘅「蒜蓉炒椰菜苗」、$38嘅 甜品「焦糖燉蛋」

-「蒜蓉炒椰菜苗」:椰菜苗超爽脆,新鮮好食,用蒜頭炒得好香口
-「去骨海南雞半隻」:肉質鮮嫩,去埋骨啖啖肉,沾泰式酸辣汁 同 黑醬油食,更加惹味
-「咖喱牛腩撈檬」:咖喱汁好濃郁,撈檬食好夾;除咗牛腩仲有好多件 牛筋
-「焦糖燉蛋」:唔係好甜,非常 creamy,焦糖 有 smoky 香味
-「越南滴滴咖啡」:甜甜吔兼幾香

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 BergmanChan
2021年6月8日 透過行動裝置

好耐無食越南嘢,天氣熱個人好想食凍嘢,食撈檬最好不過。

香茅燒豬頸肉撈檬$69
豬頸肉燒得好香,唔會好肥,檬粉煮得剛好,唔好痴哂一齊,生菜爽口,倒哂醬汁落去一齊食酸酸甜甜好開胃。

手撕雞扎肉湯粉$65
有青檸同辣椒比埋自己睇下中唔中意落,手撕雞嫩滑,扎肉爽口彈牙,湯底好清甜,好味。

凍奶茶凍檸茶
跟餐飲品凍奶茶香濃好飲。

蝦餅$72
炸到熱辣辣,外面脆卜卜,入面蝦肉好彈牙。

精選甜品拼盤$108
有千層椰汁糕,焦糖燉蛋,椰汁芒果糯米紫米飯,千層椰汁糕好煙un,焦糖燉蛋蛋香濃郁,芒果好甜。

感謝 Carol_kwonggg
2021年6月7日 透過行動裝置

今餐先叫個沙律開下個胃先柚子海鮮沙律,柚子份量相當之多加埋醬汁酸酸甜甜好醒胃,蝦同墨魚仔都有數幾隻好正午餐叫左個 大蝦菠蘿飯,原個菠蘿盛裝炒飯材料好足大大隻蝦,另一個叫左海鮮炒檬粉,又係好多海鮮檬粉炒過特別香,我個人幾鐘意。甜品叫左香芒糯米飯,有黑糯米同白糯米,芒果好甜好味飲品叫左越南滴滴咖啡好香好濃比起其他咖啡好飲好多,另一杯叫左椰汁綠豆冰好香椰汁味

感謝 hei-ccc
2021年6月3日 透過行動裝置

越南菜入面「Le Viet」嘅味道都係幾地道
鮮蝦米紙卷餡料主要係蝦肉同檬粉,米紙煙韌加上花生碎同蘿蔔絲都幾好味
越式火車頭酸辣鍋酸辣鍋連埋煤氣爐一齊上枱咁就唔驚會變凍咗唔好飲材料有墨魚大頭蝦、海蜆、芽菜、菠蘿酸甜開胃
生牛肉湯粉生牛肉仲有少少粉紅色口感嫩滑,白蘿蔔清甜無渣湯底充滿牛肉鮮味同香料味配上辣椒和青檸汁就更好
越南滴滴咖啡咖啡加上煉奶味道香甜正宗
即磨咖啡☕️味道比滴滴咖啡更順滑

造訪日期: 2021年5月
感謝 0907kinki

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!