“夏日炎炎食撈檬”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第63 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月8日 透過行動裝置

好耐無食越南嘢,天氣熱個人好想食凍嘢,食撈檬最好不過。

香茅燒豬頸肉撈檬$69
豬頸肉燒得好香,唔會好肥,檬粉煮得剛好,唔好痴哂一齊,生菜爽口,倒哂醬汁落去一齊食酸酸甜甜好開胃。

手撕雞扎肉湯粉$65
有青檸同辣椒比埋自己睇下中唔中意落,手撕雞嫩滑,扎肉爽口彈牙,湯底好清甜,好味。

凍奶茶凍檸茶
跟餐飲品凍奶茶香濃好飲。

蝦餅$72
炸到熱辣辣,外面脆卜卜,入面蝦肉好彈牙。

精選甜品拼盤$108
有千層椰汁糕,焦糖燉蛋,椰汁芒果糯米紫米飯,千層椰汁糕好煙un,焦糖燉蛋蛋香濃郁,芒果好甜。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Carol_kwonggg

2021年6月7日 透過行動裝置

今餐先叫個沙律開下個胃先柚子海鮮沙律,柚子份量相當之多加埋醬汁酸酸甜甜好醒胃,蝦同墨魚仔都有數幾隻好正午餐叫左個 大蝦菠蘿飯,原個菠蘿盛裝炒飯材料好足大大隻蝦,另一個叫左海鮮炒檬粉,又係好多海鮮檬粉炒過特別香,我個人幾鐘意。甜品叫左香芒糯米飯,有黑糯米同白糯米,芒果好甜好味飲品叫左越南滴滴咖啡好香好濃比起其他咖啡好飲好多,另一杯叫左椰汁綠豆冰好香椰汁味

造訪日期: 2021年6月
感謝 hei-ccc
2021年6月3日 透過行動裝置

越南菜入面「Le Viet」嘅味道都係幾地道
鮮蝦米紙卷餡料主要係蝦肉同檬粉,米紙煙韌加上花生碎同蘿蔔絲都幾好味
越式火車頭酸辣鍋酸辣鍋連埋煤氣爐一齊上枱咁就唔驚會變凍咗唔好飲材料有墨魚大頭蝦、海蜆、芽菜、菠蘿酸甜開胃
生牛肉湯粉生牛肉仲有少少粉紅色口感嫩滑,白蘿蔔清甜無渣湯底充滿牛肉鮮味同香料味配上辣椒和青檸汁就更好
越南滴滴咖啡咖啡加上煉奶味道香甜正宗
即磨咖啡☕️味道比滴滴咖啡更順滑

感謝 0907kinki
2021年5月30日

Le Viet.
尖沙咀彌敦道100號 L4

菠蘿焗飯 $88
菠蘿焗飯用料十足,夠兩個人食飽,除咗鮮甜嘅菠蘿之外仲有好多肉鬆同埋鮮蝦,啱晒鍾意食海鮮同菠蘿嘅朋友。

咖喱牛腩煲 $108
冇人忍得住唔食熱辣辣嘅牛腩煲,價錢抵食之餘仲勁多牛腩,加埋長法包可謂係人間一大美食。

沙嗲串燒 $58
分別有牛豬羊三串,牛豬羊肉肉質爽口之外,配埋佢哋唔會太辣又唔會太鹹嘅沙嗲醬,簡直絕配呀!

Fresh grilled pork $48
地道越式嘅卷物,一個卷包住好多材料例如有鴨肉竹筍蘿蔔同生菜,一次過滿足你好多個願望,口感好特別,值得一試!

椰汁紅豆冰(+$8)

感謝 yyysoyummy
2021年5月29日 透過行動裝置

尖沙咀抵食越南菜,有時睇完戲諗唔到食咩嘅時候佢就啱晒!
出名價錢平質素有保證,每個月都仲有一次來食!
全燒豬牛雞各一$58
食肉獸表示一定要食串燒,即叫即燒加埋秘製醬汁,雖然食緊越南野但係就好有泰式風情!
越式咖喱軟殼蟹$118
軟殼蟹熱辣辣脆卜卜,滾下滾下嘅咖喱汁配印度薄餅好好食
超載椰青焗飯$103
滿到瀉嘅炒飯放入新鮮椰青入面,感覺有啲似食緊芒果糯米飯,可以連埋啲椰肉食,鍾意食椰子味嘅必點!

#尖沙咀美食#抵食越南菜#咖喱軟殼蟹#越南菜#每月一次#性價比高#椰青焗飯#食好西#相機食先

感謝 justinlcy

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!