“高質越南仔”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第74 (共15,287家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

The one 入面高質既越南野
我第一次食 都係聽人介紹話好食去試
真係好唔錯 等我介紹下有咩好食先

1. 蒜蓉牛油雞翼
雞翼炸到好脆又大大隻又入味,唔會好多油上碟,加上炸蒜 好食!
2. 串燒沙嗲三串 雞牛豬各一
呢個串燒烤到有少燶邊 脆脆地幾好
3. 咖哩鮮雞+法包
呢個我最中意食,個咖哩甜甜地多椰奶香 ,仲有個火熱住食 100分!
4. 滿載椰青海鮮飯
份量真係好多滿到山咁高 ,椰漿撈飯甜甜地好開胃 有蝦、魷魚、蜆肉 不錯

我兩個人食飽到傻 ,但齋睇menu 樣樣都好想食
下次再食先得yummy

造訪日期: 2021年4月
感謝 LamLamyou

今日來到尖沙咀The One逛逛,跟著在四樓穩餐廳,之前旺角食過Le Viet覺得可以,so揀呢間。火車頭酸辣鍋:係用菠蘿燉湯酸甜多D,唔會辣,牛腩好嫩,牛百葉好彈牙,肥牛肥瘦相間口感嫩滑,湯底酸酸甜甜有D香味。串燒沙嗲:可以揀豬肉、牛肉、雞肉,我啲各2串,濃郁嘅炭燒味,雞肉嫩滑,豬肉有DD肥肉但肥而不膩,牛肉肉質緊密肥嫩。沙嗲汁甜甜啲,串燒可以單食,也可以沾沙嗲汁,都好味。大蝦菠蘿焗飯:份量十足,大蝦鮮美彈牙,焗飯材料豐富,除佐三色豆之外,仲有肉鬆、紅腸、菠蘿,飯粒粒分明,食一啖酸酸甜甜,加埋咖哩嘅香味,口感豐富!佢嘅湯粉係招牌,下次可以試下。

感謝 yuanzi0912
4 週前評論 透過行動裝置

今日去咗睇買一送一波鞋,勁多收穫!買完野勁肚餓梗係坐低食食嘢啦,經過呢度俾個幫我炒飯吸引咗,就坐低試吓!

大蝦菠蘿飯

菠蘿炒飯好多材料,仲加咗我最鍾意食嘅肉鬆,面頭仲有幾隻大蝦,大蝦仲好細心咁剝咗殼,值得方便值得一讚,幾十蚊仲包杯嘢飲真係抵食!飯粒炒到粒粒分明,仲有少少酸甜清新菠蘿味,加咗啲雜菜提升口感,仲有我最鍾意嘅肉鬆撈埋一齊食!睇得又食得!

串燒三色雞豬牛

牛肉串燒勁好味,面頭有少少黑色焦香,看上去還會以為肉質鞋口,誰知食落有驚喜!一咬開爆出肉汁中間軟綿綿肉質超正!味道夠晒香囊,完全唔使點醬汁都好好食雞肉串味道少少香辣,肉質都keep到,點埋咖喱汁仲夾!豬肉都充滿炭火香,燒得好好味!好明顯老公覺得好滿意,仲話好彩叫咗半他,唔係實爭食咁話

越式咖喱軟殼蟹鍋配法包

迷你版軟殼蟹份量雖然得多,不過全部新鮮炸起,食起嚟仲keep到趣卜卜,輕輕沾上咖喱汁,已經鮮味爆棚!然後也不要忘記了薯仔,輕輕炸過,薯味香濃,特別好味!

推介將法包弄成小片浸在咖喱汁內,帶少少甜味的香辣咖喱汁就會軟化了有點硬硬的口感的法包,半脆的法包將海綿一樣吸收晒咖喱汁,勁好味!

Le Viet:

尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖

感謝 shadowcheung
5 週前評論 透過行動裝置

座位舒適寬敞,提供紙巾和清水~裝修簡單別具風味,另收+1服務費

大蝦 #菠蘿炒飯 $96
鮮蝦爽口,熱騰騰的炒飯好香,炒得夠乾身和好夠味,配菠蘿粒少少甜,更加開胃。加上肉鬆好好味不會辣,推介

#咸檸梳打 $28轉七喜
鹹鹹甜甜好開胃,個人很喜歡❤️

#越式拼盤 $98(優惠中)配泰式辣醬
#蝦餅 :有3件,厚切足料,吉列外脆內爽,熱氣之選
#豬頸肉 :5片,香濃肉味,不會太肥又嫩
#扎肉蒸粉包 :2件,粉皮夠嫩滑,清淡
#春卷 :4條,炸至外脆內軟,記得沾醬,小心口

#咖哩牛腩鍋 $105 配印式薄餅
牛腩鍋會點火一直燒,香濃越式咖哩味,甜甜的微辣,有青椒洋蔥薯仔等配菜,牛腩、牛筋 好有咬口,非常堅韌

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

感謝 kuronekovo
2021年3月30日 透過行動裝置

#cassiegotst
平時經過THE ONE見到依間餐廳,裝修顏色好豐富,以為係食西班牙菜,仔細一睇原來係越南菜,好特別。瘦編終於有機會去試吓~
Menu有好多選擇,Lunch Set平均$70包一杯普通餐飲,尖沙咀正常價。瘦編揀咗越南菜嘅經典生牛肉湯粉,熱辣辣嘅湯底將牛肉輕輕灼熟,食落口有濃郁牛肉味,口感好嫩滑!朋友就揀咗香茅燒豬頸肉撈檬,烤撈檬味道酸酸甜甜,可以刺激食慾。豬頸肉咬落口爽口彈牙,好惹味,唔錯!
小食揀咗個小食拼盤,當中有新鮮炸起嘅越南炸蝦餅,無油膩感,好有咬口。最後食翻個芒果糯米飯,有白糯米同黑糯米,我自己鐘意食黑糯米多啲,更煙韌。芒果肉厚多汁,夠甜,滿足!
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4.5)
➡️ Le Viet (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution (Lv4)
DianPing: cassiegetfat (Lv6)
TripAdvisor: cwycassie

1  感謝 cwycassie

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!