“回憶舊時的味道”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第70 (共15,537家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月16日

臨時與朋友相約於尖沙咀吃飯,腦中只回想起一些吃過的餐廳,忽然想起the one有間越南菜讀書時經常吃,也想回憶舊時的味道。一如以往,午市套餐非常經濟,六十多元起包飲品,現在經濟能力高,可以叫得豐富一點。

香茅燒豬頸肉撈檬 - $65
豬頸肉以香茅醃香,充滿越式風味。脂肪比例雖高,但燒去多餘的油份,口感特別軟滑有爽彈。醬汁另外一瓶上,有魚露、青檸、辣椒、蒜等味道,拌著甘荀絲、青瓜絲、芽菜等口感豐富,檬粉吃起來甜甜酸酸的,特別清爽。

生牛肉湯粉 - $62
湯底充滿牛肉和越式香料香味,非常濃郁。生牛肉只用牛肉湯輕灼,剛好六七成熟,極之嫩滑。越南河粉特別幼細和纖薄,吃起來很滑溜。配辣椒和青檸汁風味更佳。

越式咖喱軟殼蟹鍋(配法包) - $113
鮮炸酥脆的軟殼蟹皮薄鮮甜,毫不油膩,即使沾上咖喱汁也能保留鬆脆感。咖喱鍋一直滾著,保持順滑質地,味道濃郁惹味。外脆內軟的法包韌力十足,不會過份吸收湯汁,不失風味。

牛油雞翼 - $72
雞翼新鮮炸起,炸衣非常酥脆,鎖著大量肉汁,質感很嫩滑。且佈滿牛油及炸蒜粒,又有清新的香茅味,甜絲絲的非常惹味。

三色冰 +$8
五顏六色的馬蹄賣相美觀,口感外層煙韌、咬落又爽脆的。奶白色的椰汁相當清甜,奶香濃郁,入口順滑。

椰汁紅豆冰 +$8
粒粒紅豆保留了豆衣,更有嚼勁,吃起來更有口感。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 hkcyeatallday

2021年3月7日 透過行動裝置

今日和K食團年lunch, 佢提議食越南嘢,因為我都好耐無食,所以非常贊成。Le Viet lunch set共有9款,價錢約為$62至$72不等,包飲品(特飲+$8),價錢十分相宜,另外還可以散叫,食物種類豐富,有沙律,米紙卷,小食,燒烤,主菜,鍋物,海南雞, 檬粉,撈檬,飯類,湯粉,炒菜,甜品和飲品等,選擇甚豐。
Set Lunch~越式生牛肉粉$62~半生熟牛肉肉質軟腍中帶咬口,牛味濃郁,湯頭有牛肉的鮮甜味,加上有洋葱,青檬汁和少許辣椒調味,湯味更上一層樓,河粉滑溜,整體配合得很好,好正。椰汁綠豆冰(lunch set+$8)~椰汁味清香甜美,混入爽口的綠豆,不會過甜,冰涼滋味。
青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律$92~除了有鮮蟹肉,還有大量的雞絲,雞肉,青木瓜絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,金不換,酸酸甜甜,又fresh又清新。
牛油雞翼$72~表面炸得很脆,充滿牛油和蒜香味,雞肉嫩滑可口,正!
越式甜品拼盤$108~有選擇困難症的我們,每樣甜品都想試下,所以叫一客甜品拼盤就可以滿足到我們三個願望。
香芒糯米飯~紫米和糯米飯加椰漿和香甜的芒果,紫米又香又腍,好好味呀!
焦糖燉蛋~燉蛋滑嫩有蛋香,表面鋪滿一層焦糖薄脆,好滋味。
綠豆拉椰糕~口感軟糯的綠豆拉椰糕,有椰香亦有綠豆香味,美味。

感謝 pianchan2019
2021年3月3日 透過行動裝置

新一年再一次光顧這尖沙咀the one的越南餐廳..踏進店舖內便看到一幅烈火般紅紅的磚塊並在牆壁上掛上不同風格的畫作..充滿古色古香的越南風格

▪️青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律-Papaya chic & crab mea $92
涼拌青木瓜沙律顧名思義是利用了未熟透的青木瓜絲炮製而成的.既爽脆新鮮又高纖.. 再配上新鮮蟹肉和鮮嫩雞絲並以紅蔥頭,花生碎,魚露,青檸蒜頭作調味..令整個沙律充滿酸辣鮮甜之味.既醒胃又讓人吃得津津有味

▪️ 煙三文魚紙米卷 -Smoked salmon roll $42
外半透明的米紙.可清晰看到攝在中間色彩鮮艷的煙三文魚.賣相吸引夾起來.從側面看原來還有一絲絲分明的米粉和生菜配上特製偏酸甜的魚露汁.更滋味又清新.. 非常開胃

▪️海鮮炒檬粉$68
色彩斑斕的海鮮炒檬粉真的是材料滿滿足料十足的..既有蝦墨魚蜆.大大顆的.令吃下去有不同的層次和口感..有爽口彈牙又軟綿綿的感覺..再配上芽菜.韮菜和雞蛋充分地增加了視覺的色彩並把檬粉炒至干身一條一條分佈鮮明的.口感濕潤又不會重味.擠點青檸汁和加點辣椒醬..頂呱呱回味無窮

▪️串燒沙嗲三串$56
串燒以豬肉·雞肉·牛肉作主題..能任君選擇自由配搭.. 燻烤了的豬肉·雞肉入味不乾澀且散發濃郁炭香.. 沾上特製沙嗲花生醬變得更豐富多變的層次.. 惹味濃郁的沙嗲花生醬內奉上真材實料花生粒.吃起來更突顯花生的香甜味. 完美無瑕口感讓人沒齒難忘難忘

▪️香茅烤豬頸肉$76
香茅豬頸肉惹味焦香份量十足. 兩旁肉邊微焦的.皮脆內嫩爽口彈牙.並以45度角逆紋切成薄片.香口又惹味..充滿炭香四溢的豬頸肉再配上酸辣蘸汁..極具風味絕佳. 清新又不油膩

造訪日期: 2021年3月
感謝 foodiepatpig
2021年2月28日

2月18日,隔左3個月既第一晚有晚市堂食
相當當晚大家都有出外食飯吧
幾個月來難得一見要排隊食飯既情景
突然放寬堂食,訂唔切位食飯,咁就去THEONE
睇下邊間有興趣就食邊間,今次食呢間越南菜
呢度出名有個招牌飯,即係乜都有,雞翼,豬扒,札肉片,越南三寶?加隻蛋
仲叫左碗湯河同串燒,飲品就咖啡同咸檸梳打

冰底咸檸加一支梳打,整散個咸檸倒梳打
清新又怡人,酸香開胃
再黎凍咖啡,奶少D應該更好飲或者改用茶走

呢碗叫特別火車頭$78

有齊多款精選配料,牛柏葉,肉丸,清湯蘿蔔
肥牛肉片,食湯河最重要係個湯底

呢度既湯底夠鮮甜,碗粉又超大碗
最後都掃清飲埋湯底,粉幼夠嫩滑
啖啖鮮香牛骨湯,下次都會翻單,值得一試
另外仲有一堆芽菜,肥牛肉如果再肥D好食D
感覺上太瘦,熟左好似乾柴左少少

串燒有雞豬牛,每款叫兩串

最好食係雞同牛肉,豬肉略乾身
雞肉有彈性,醃得入味,咬落仍有肉汁
牛肉微焦夠香口,肉味濃郁,沾上沙爹醬更滋味

招牌飯,出奇地豐富
原以為係每樣有半份,原來比足一份

札肉片煎過三片配蔥油蒜
2隻香茅雞翼同一件帶骨豬扒
最後仲有一隻太陽煎蛋 仲跟一碗清雞湯

香茅雞尾醃得幾香,炸得夠透,食起黎仍夠嫩
豬扒炸至脆身,食起黎別有一番風味,札肉片可以再煎得更香就好,配埋蔥油撈埋一齊食
超級豐富既一款綜合飯,又試到3款招牌食物

1  感謝 alex lam 林
2021年2月27日 透過行動裝置

行過4/F呢度見到有唔同嘅餐廳, 而呢間越式餐廳就係開放式設計~ 平日下午時間唔多人, 坐得舒服, 可以同朋友慢慢傾計~ 佢有午餐set選擇嘅, 不過我哋唔係太肚餓, 所以就叫咗小食一齊食~

▶️雞絲大蝦青木瓜沙律 (HK$62)
好大碟, 一定要開心share 汁另上 (係平時越式撈檬粉嗰隻汁)~ 健康之選~

▶️牛油雞翼 (HK$72)
雞翼超大隻熱辣辣新鮮炸出嚟‼️牛油味好重手, 蒜味都好香, 推介~

▶️豬頸肉米紙卷 (HK$42)
好大件米紙卷, 有四件~ 不過豬頸肉就比較切得薄咗啲~ 檬粉嘅份量就相比底下超多

▶️凍檸檬茶 (HK$28)
正常發揮, 夠新鮮檸檬, 最怕有啲凍檸茶畀得太少檸檬片

▶️綠豆拉椰糕 (HK$33)
嚟到嗰陣仲係出煙㗎‼️應該係即叫即蒸唔會太甜~ 原本想叫生果拼盤嘅, 不過賣曬

感謝 happygina_foodie

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!