“Le Viet 越南滴滴咖啡☕️”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第80 (共15,251家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月3日

約朋友在尖沙咀Tea 一Tea! 一路轉走上The One 高層的搵食陣地,看見Le Viet....☕️朋友懷念越南咖啡,我就掛住 三色冰! 我哋默契滿滿,一於入去食番餐!
Lunch Set 非常抵食, 仲有好多招牌菜可以揀! 大蝦波蘿飯($78)~讓我無法抗拒, 大波蘿盛滿大蝦、菠蘿、超多肉鬆....酸酸甜甜,口感豐富!加$8 飲三色冰,椰汁好香配上越南啫喱,有的Q彈、有的爽脆....正!
咖喱牛腩撈檬($65)~牛腩蚊得好稔,配上甜甜的越式咖喱同沾上撈檬,冇得輸
柚子海鮮沙律~ 內有彈牙墨魚仔,鮮味大蝦,我最愛是大梳大梳的柚子肉~很清新啊!
最後,來一杯越南滴滴咖啡,充滿可可味,香濃滿足!☕️

感謝 Ddyy10

2021年3月3日 透過行動裝置

新一年再一次光顧這尖沙咀the one的越南餐廳..踏進店舖內便看到一幅烈火般紅紅的磚塊並在牆壁上掛上不同風格的畫作..充滿古色古香的越南風格

▪️青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律-Papaya chic & crab mea $92
涼拌青木瓜沙律顧名思義是利用了未熟透的青木瓜絲炮製而成的.既爽脆新鮮又高纖.. 再配上新鮮蟹肉和鮮嫩雞絲並以紅蔥頭,花生碎,魚露,青檸蒜頭作調味..令整個沙律充滿酸辣鮮甜之味.既醒胃又讓人吃得津津有味

▪️ 煙三文魚紙米卷 -Smoked salmon roll $42
外半透明的米紙.可清晰看到攝在中間色彩鮮艷的煙三文魚.賣相吸引夾起來.從側面看原來還有一絲絲分明的米粉和生菜配上特製偏酸甜的魚露汁.更滋味又清新.. 非常開胃

▪️海鮮炒檬粉$68
色彩斑斕的海鮮炒檬粉真的是材料滿滿足料十足的..既有蝦墨魚蜆.大大顆的.令吃下去有不同的層次和口感..有爽口彈牙又軟綿綿的感覺..再配上芽菜.韮菜和雞蛋充分地增加了視覺的色彩並把檬粉炒至干身一條一條分佈鮮明的.口感濕潤又不會重味.擠點青檸汁和加點辣椒醬..頂呱呱回味無窮

▪️串燒沙嗲三串$56
串燒以豬肉·雞肉·牛肉作主題..能任君選擇自由配搭.. 燻烤了的豬肉·雞肉入味不乾澀且散發濃郁炭香.. 沾上特製沙嗲花生醬變得更豐富多變的層次.. 惹味濃郁的沙嗲花生醬內奉上真材實料花生粒.吃起來更突顯花生的香甜味. 完美無瑕口感讓人沒齒難忘難忘

▪️香茅烤豬頸肉$76
香茅豬頸肉惹味焦香份量十足. 兩旁肉邊微焦的.皮脆內嫩爽口彈牙.並以45度角逆紋切成薄片.香口又惹味..充滿炭香四溢的豬頸肉再配上酸辣蘸汁..極具風味絕佳. 清新又不油膩

造訪日期: 2021年3月
感謝 foodiepatpig
2021年2月28日

2月18日,隔左3個月既第一晚有晚市堂食
相當當晚大家都有出外食飯吧
幾個月來難得一見要排隊食飯既情景
突然放寬堂食,訂唔切位食飯,咁就去THEONE
睇下邊間有興趣就食邊間,今次食呢間越南菜
呢度出名有個招牌飯,即係乜都有,雞翼,豬扒,札肉片,越南三寶?加隻蛋
仲叫左碗湯河同串燒,飲品就咖啡同咸檸梳打

冰底咸檸加一支梳打,整散個咸檸倒梳打
清新又怡人,酸香開胃
再黎凍咖啡,奶少D應該更好飲或者改用茶走

呢碗叫特別火車頭$78

有齊多款精選配料,牛柏葉,肉丸,清湯蘿蔔
肥牛肉片,食湯河最重要係個湯底

呢度既湯底夠鮮甜,碗粉又超大碗
最後都掃清飲埋湯底,粉幼夠嫩滑
啖啖鮮香牛骨湯,下次都會翻單,值得一試
另外仲有一堆芽菜,肥牛肉如果再肥D好食D
感覺上太瘦,熟左好似乾柴左少少

串燒有雞豬牛,每款叫兩串

最好食係雞同牛肉,豬肉略乾身
雞肉有彈性,醃得入味,咬落仍有肉汁
牛肉微焦夠香口,肉味濃郁,沾上沙爹醬更滋味

招牌飯,出奇地豐富
原以為係每樣有半份,原來比足一份

札肉片煎過三片配蔥油蒜
2隻香茅雞翼同一件帶骨豬扒
最後仲有一隻太陽煎蛋 仲跟一碗清雞湯

香茅雞尾醃得幾香,炸得夠透,食起黎仍夠嫩
豬扒炸至脆身,食起黎別有一番風味,札肉片可以再煎得更香就好,配埋蔥油撈埋一齊食
超級豐富既一款綜合飯,又試到3款招牌食物

1  感謝 alex lam 林
2021年2月27日 透過行動裝置

行過4/F呢度見到有唔同嘅餐廳, 而呢間越式餐廳就係開放式設計~ 平日下午時間唔多人, 坐得舒服, 可以同朋友慢慢傾計~ 佢有午餐set選擇嘅, 不過我哋唔係太肚餓, 所以就叫咗小食一齊食~

▶️雞絲大蝦青木瓜沙律 (HK$62)
好大碟, 一定要開心share 汁另上 (係平時越式撈檬粉嗰隻汁)~ 健康之選~

▶️牛油雞翼 (HK$72)
雞翼超大隻熱辣辣新鮮炸出嚟‼️牛油味好重手, 蒜味都好香, 推介~

▶️豬頸肉米紙卷 (HK$42)
好大件米紙卷, 有四件~ 不過豬頸肉就比較切得薄咗啲~ 檬粉嘅份量就相比底下超多

▶️凍檸檬茶 (HK$28)
正常發揮, 夠新鮮檸檬, 最怕有啲凍檸茶畀得太少檸檬片

▶️綠豆拉椰糕 (HK$33)
嚟到嗰陣仲係出煙㗎‼️應該係即叫即蒸唔會太甜~ 原本想叫生果拼盤嘅, 不過賣曬

感謝 happygina_foodie
2021年2月23日 透過行動裝置

< Le Viet > 尖沙咀
琴日日中午同fd行街去咗呢間主打越南野嘅餐廳食lunch 之前食過都唔錯 所以又試下

咖喱炒大虎蝦 $168
呢個係必食 大虎蝦有六蝦 每隻都有手掌咁長 呢個價錢好抵食 蝦肉爽口彈牙 肉質鮮甜 超好食 而且仲有好多蝦膏 啖啖甘香咖喱加咗青椒、洋蔥同蛋花 咖喱好香濃惹味 蝦肉好入味 啲汁撈飯食一流 好快就食晒成碟

大蝦菠蘿飯 $78 +8 椰汁綠豆冰
原個菠蘿裝住炒飯 加咗菠蘿粒增加風味 炒飯有肉鬆、火腿片、三色豆 上面仲有三隻蝦 炒飯份量都幾多 可以同朋友share

海鮮炒檬粉 $68 例湯+熱奶茶
因為驚河粉太油嘅關係叫咗檬粉 入面有好多海鮮 有蝦仁、魷魚同蜆肉 份量都幾多 檬粉唔會炒到散晒 另外芽菜同韭菜都炒得好香 奶茶味道似港式奶茶 唔太甜 幾好飲❤️

❣️店內環境舒適 staff態度友善 值得一去❣️

感謝 blissfulfoodiary

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!