“Le Viet好味越南仔餐廳”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第119 (共14,128家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

一段時間冇食越南菜突然好懷念,今日lunch就去咗Le Viet食,叫咗Le Viet招牌飯、越式生牛肉粉、咖哩炒大虎蝦、越式凍咖啡同埋咸檸梳打。

個招牌飯超豐富,有燒雞翼、炸豬扒、扎肉、太陽蛋同埋酸菜配菜五樣嘢。雞翼燒得好惹味,豬扒炸得好香,札肉有越式傳統風味,將蛋同飯埋食,配埋一啖雞翼或者一啖豬扒感覺一流。

生牛肉粉啲牛肉有好多塊,而且每一塊都好有牛味,湯底亦都係傳統越式風味,配埋越南粉同埋洋蔥食真係好好味。

咖哩炒大虎蝦超級有風味,咖哩甜甜地唔辣,大人小朋友都啱食,而且虎蝦好大隻好鮮甜,值得推介。

咸檸梳打及越式凍咖啡就係傳統越南飲品嘅味道,個越式咖啡只有越南餐廳先有機會飲到,好好飲,所以要爭取機會下次再嚟試。

感謝 Baby D

2 週前評論 透過行動裝置

最近同朋友去左 Le Viet 這間越南餐廳,我急不及待想推薦大家去試下呢間好抵食,份量又多而且好味

越式牛柳沙律($85)
牛肉配青木瓜沙律,好清新又啖啖濃郁牛肉好好味

越式拼盤 $98
可以食到4款小食好正
炸蝦餅香脆彈牙;炭燒豬頸肉好夠軟;粉果好多肉碎同菇; 炸小春卷內有粉絲點埋個甜酸醬真係好惹味

滿載椰青海鮮飯 ($103)
外型似蛋糕嘅椰青焗海鮮飯,有好多椰汁淋上面飯 ,滿滿的好大份,大第一眼見到真係嚇親,D蝦同墨魚都好新鮮頗多有海鮮和椰肉,好足料連啖飯都帶有香濃椰子味!

嗌咗杯青檸梳打配埋啲咁惹味嘅菜色真係 ,實在是完美!我最鍾意自己倒梳打水這款野飲感覺好 fresh 影相又有 feel。

感謝 Bon_vivant6
3 週前評論 透過行動裝置

Le viet越南偽旅行日,食食越南野當去左峴港啦!

平日中午都好多有,有lunch set抵食好多有野飲,加特飲都平d!

扎肉蒸粉包 $72
Banh cuon cha lua
qq粉皮,不厚不薄,岩岩包好d肉碎冬菇。有d似中式茶果,但就薄身好多!唔知點解覺得扎肉要咁先好食,平時加麵飯到食覺得無乜野。

青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律$92
Goi du du gu voi cua
青木瓜必食,爽脆清新又有汁!蟹肉雞絲一軟一硬身d,double口感。蟹肉整好哂咁食爽!雖然好愛食蟹肉,但平時要剝咗佢個殼總覺得好「勞力」,哈哈!

個人覺得越式沙律温和d,唔泰式咁爽辣。少少唔同風格。

大蝦菠蘿飯 $78
Com cap khom tom
見好幾枱都叫先叫嫁咋。半個菠蘿上枱,standard!

大蝦份量唔少,share食岩岩好!飯炒得夠濕潤都香甜,菠蘿功勞啦!

海鮮炒檬粉 $68
Bun cap hai san
感覺最清淡,有d似泰式炒金邊粉同父異母或者同母異父,哈哈!

海鮮種類適中,有蝦有小墨魚同蜆肉。也有蛋同青檸提味,芽菜好多汁好新鮮!

熱檸檬茶

咸檸梳打 +$8
Ro da chanh muoi
非常時期,維他命c除咗檸檬之外,佢都唔錯潤喉。

感謝 Annabelletinko
3 週前評論 透過行動裝置

沙嗲串燒 $89
海南雞油飯 $17
去骨海南雞 $118
越式咖喱牛腩鍋配印式薄餅 $105
好耐冇食東南亞嘅香口嘢,今晚決定食The One嘅一間越南餐廳。餐廳開放式嘅座位都幾寬敞,坐得幾舒服,而且裝修都好有東南亞色彩。

咖哩牛腩鍋好香咖哩味,唔係幾辣但好有椰汁香,怕辣人士都可以食到,牛腩牛筋再加埋青椒紅椒洋蔥,主食可以揀配法包或者薄餅,梗係揀香酥嘅薄餅啦,酥皮嘅口感仲好香牛油味,蘸埋咖哩汁真係好正,食到男朋友lam lam脷啊!

雞精們再叫多半隻海南雞配油飯,雞件就算拆咗骨份量都好多,而且好嫩滑又肥美,蘸埋祕製酸辣醬汁,好味道喎!另外再叫再半打串燒,係豬牛雞各兩串唔駛爭,每款都係啖啖肉同調味豐富,蘸上沙嗲汁更加有風味啊!

感謝 kiushun

上星期食完隔離間泰國菜,今晚就輪到食依間越泰菜啦。餐廳環境唔錯幾開洋摩登feel,美食選擇多價錢唔貴,食物非常美味,CP值高抵食。

串燒 (半打) $89
串燒三串$60加多$30多三串,揀六串感覺較抵食。
雞和豬串燒各三串,兩者同樣肉質嫩有肉汁,醬味較濃唔醮碟旁的沙嗲醬都好夠味,串燒大串啖啖肉食落都幾滿足的。

香茅燒豬頸肉撈檬 $65
檬粉大碗有七塊爽口彈牙的豬頸肉,拌有生菜、青瓜絲、蘿蔔絲非常健康,檬粉彈牙,淋上檬汁魚露,味美清甜開胃,凍食非常好食。

咖哩炒大虎蝦 $168
大大碟咖哩汁滿滿的,味道甜而不辣,勁多蛋花好充實,配料十足青椒、紅椒、洋蔥、芹菜皆見。主角大虎蝦開邊六件,經走油處理嘅虎蝦,迫出蝦殼香味,蝦殼連肉一起啜最好食,蝦肉厚肉質爽,好味到呢。

印尼薄餅 $25
前提係咖哩汁咁好味,當然想一滴不留想清晒啲咖哩汁,不油不膩的薄餅一片剛剛好,滿足晒。

另外,枱上兩杯清水飲晒一杯冷一杯熱的,我地示意添加,侍應前來同時拎晒兩壺冷熱水來,服務貼心效率高依方面值得一讚。

感謝 cargolam

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!