“品嚐越南美食😆”
Le Viet的評論

Le Viet
香港排名第115 (共14,312家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年9月17日 透過行動裝置

這次去The One覓食,去了一家吃東南亞菜的餐廳,餐廳位於商場4樓,是半開放位置的餐廳。環境挻光猛涼快的,餐牌上的選擇挻多,還有套餐供應。

咖哩鮮雞撈檬 HKD$72,雞肉切到很大件,口感煙韌吃不雪味。這個咖哩味道是微辣,以撈檬方式吃咖哩是第一次,味道不會太咸挻好☺。

去骨海南雞飯 HKD$72,去骨版本更方便吃呢,雞肉肉質嫰滑,配合醬汁吃味道更佳。跟餐另有湯附送,味道挻鮮甜。

焦糖燉蛋 HKD$36,原來正在做買送一優惠,可以一人一個感覺很棒。焦糖燒到脆卜卜的口感,燉蛋味感滑身帶點甜味,很快就吃光光了。

越南綠豆拉椰糕 HKD$33,這個賣相像千層糕,吃起上來挻香,吃到綠豆味道。味道不太甜,而且口感煙韌,吃完這個很飽肚呢。

吃飯之後來杯咖啡最好不過,我們分別點了越南滴滴咖啡和凍咖啡☕,。看著咖啡慢慢滴出來感覺很棒,這個咖啡味道挻香濃。

15  感謝 CHINGCHINGJAIII

2020年9月15日 透過行動裝置

朝早去完睇醫生好肚餓就走去the one揾嘢食,見到越南嘢好想食就入去坐,午餐好抵,包埋飲品,又坐得舒服。

大蝦菠蘿炒飯 $78
炒飯炒得好乾身粒粒分明,入面好多料,蝦肉爽口彈牙,加上肉鬆咸咸甜甜咁好味。

香茅豬扒湯粉 $62
豬扒醃得入味,好多肉汁唔乾,湯粉好滑,湯底鮮甜,另外可以自己加辣椒青檸等配料。

咸魚炒芥蘭 $62
芥蘭爽口無渣,咸魚香口,好有鑊氣。

精選甜品拼盤 $108
我最愛嘅甜品,有芒果糯米飯,焦糖燉蛋,椰汁糕。芒果好香甜,糯米飯仲有紫米,焦糖燉蛋香滑creamy,椰汁糕煙un。

感謝 Carol_kwonggg
2020年9月14日 透過行動裝置

一直都比佢哋d野食相吸引住,好想食佢個椰漿飯∠( ᐛ 」∠)_因為疫情好耐都冇見過個朋友,今日終於有機會一齊去試吓
牛油雞翼|72
好重牛油味,一上枱已經聞到
‼️好香好脆好多汁‼️肉好滑
好大隻好多肉
蒜蓉炒椰菜苗| 66
蒜香味好重好爽口
超載椰青焗飯|103
利申覺得會唔會好怪?但朋友堅持要食
✨結果真係好驚豔,估唔到咁夾
椰漿好香,帶甜
有提子乾、蜆肉、八爪魚、椰子肉同埋蝦
八爪魚同蝦好爽口
第一啖好似芒果糯米飯咁既味
但係佢當然唔係糯米飯,飯好香‼️
‼️真係成個椰青都係飯‼️一定會飽
✨覺得飯加提子乾加椰汁食好似食緊甜品咁
一個價錢主菜同甜品都食埋
椰青|42
開埋蓋,食椰子肉好方便
好多水好清甜

感謝 snacklife_keepfit
2020年9月12日 透過行動裝置

係尖沙咀食嘢,梗係要揀番間坐得舒服又有冷氣嘅地方慢慢嘆一餐啦。

係The One嘅 le viet真係一個超值得推介嘅選擇呀!係the one 4樓,超就腳!

一早嚟到都唔算多人,坐一個半開放式嘅座位,非常舒服,一啲都唔迫夾。

Menu方面,越泰式嘅嘢食非常多,亦都好齊,最緊要係價錢都好合理,要平平哋,可以淨係嗌一碗河粉,只係需要$60左右。

我哋帶咗嗰幾樣嘢食全部都非常高質素,冇乜嘢可以彈嘅位置,份量亦都非常之多!抵到爛呀!

咖喱牛腩鍋配法包

超級推介!呢度嘅咖喱好香,一食就知係用心烹調出嚟嘅,而且牛腩分量亦都好夠,唔會硬骨骨,重有幾舊牛筋添!仲有入面嘅薯仔都係世界級,唔單止甜,仲因為佢係煎過先再擺落咖喱入面,所以好香!

配法包呢樣嘢真係抵讚,唔使加錢之餘,個發包仲要係外脆內軟!配咖喱一流呀!

小食拼盤只係$98咋,勁抵玩!我超鍾意食佢嘅越南扎肉蒸粉包,超級好食呀,入面嘅料有冬菇木耳,有種家鄉嘅味道!豬頸肉都非常好味,唔會太柴皮,又夠香~

另外一樣係海南雞半隻,雞肉好嫩滑,雞皮又爽脆~唔太肥,骨頭起得好乾淨!唔錯唔錯!

最後一味係簡單但係維持水準嘅朝思炒通菜,呢美簡單嘅餸反而需要更加高超嘅廚藝水平先可以煮到出嚟!味道同埋火候掌握得非常之好!

埋單都只係450左右!

感謝 suenl2016
2020年9月10日

很久沒食越菜。難得我們一行四人來尖咀Le Viet午餐。餐廳位於大商埸,座位舒適,裝修企理。

午市套餐選擇很多,價錢便宜,有飯粉冷熱任選。我們挑了三份套餐加一份主食分享。

生牛肉湯粉 $62
生牛肉湯粉面鋪上四塊生牛肉,河粉幼細,份量頗足,配料有白蘿蔔塊、洋葱圈、香茜。另上其他配料如薄菏葉、芽菜、辣椒、青檸。湯底清甜不膩。

香茅燒豬頸肉撈檬 $65
香茅燒豬頸肉撈檬面鋪上七塊燒豬頸肉,滿是炭燒香氣,燒得香脆可口,美味非常。魚露分開上,滿滿的香蒜,加上冷凍的檬粉,非常醒胃。蔬菜量充足,包括生菜、芽菜、蘿蔔絲、青瓜絲。

咖喱牛腩撈檬 $65
份量十足,主食有幾塊牛腩,肥瘦適中,尚算煮得淋。咖喱汁十分惹味,微辣微甜,香滑可口,檬粉吸盡咖喱汁,非常邪惡。配料有很多淋淋土豆塊、青椒、辣椒、洋葱。

我們挑了越式咖喱軟殼蟹鍋配法包這主食。

越式咖喱軟殼蟹鍋配法包 $113
咖喱底和蔬菜配料跟咖喱牛腩撈檬的一樣,但用鍋上把汁煮得滾滾才食用更有風味。
軟殼蟹分開上,足足有兩隻,不會熱得燙傷嘴巴,加咖喱汁同吃更加美味。底下還配上幾大塊炸過的土豆,外脆內軟。
法包一大條,不暖但外脆內軟,吸盡滾起的咖喱汁很好吃!

每個午餐包一杯基本飲料,凍咖啡另加$5,特飲另加$8。飲品選擇可不少。
凍咖啡+$5 椰汁紅豆冰+$8
椰汁紅豆冰不過甜,底下紅豆粒粒分明,完全不甜,很清淡的一杯。
熱檸水不用加錢。

試完幾款食品,我個人最喜歡咖喱和撈檬。

感謝 PickyCouple616403

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!