“越南菜”
Le Viet的評論

Le Viet
訂位
香港排名第173 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年5月30日 透過行動裝置

放工同朋友出來吃飯,選左the one 呢間越南菜,份量好大份,特別係椰青焗飯,好足料呢!我們點了超載椰青海鮮飯,價錢$103,實物正如其名字一樣,真的超載,滿滿的好大份,入面頗多有海鮮和椰肉,啖啖飯都帶有香濃椰子味,大力推介!

牛油雞翼,價錢$72,雞翼大隻而且牛油味濃,喜歡牛油味重的岩口味,好香又脆口,正!再來一客鮮蝦米紙卷,價錢$42,這個點埋配搭醬汁一起吃很不錯,仲有,椒絲炒通菜,價錢$62,通菜好嫩,有椒絲一併炒的通菜不會辣,而且炒得好夠火候,好味道。

飲品點了三色冰和青擰梳打,各款價錢$28,用來配上咁好味的越南菜,實在是完美。

感謝 Bearbearman

2020年5月28日 透過行動裝置

1. 柚子海鮮沙律($78)
好大碟,超抵食!入面除左有好多meet左皮既柚子肉之外,仲有腰果,最驚喜既係有三大舊大墨魚仲有幾隻蝦同蜆,仲仲有好多木瓜絲,酸酸味味好好食,呢個十級推介

2. 越式拚盤($98)
本身以為$115,點知原來有discount!! 拚盤total 4款,最中意係蝦餅,新鮮炸起好脆,入面係好似魚肉咁彈牙,但同時會厚實少少;豬頸肉又係好香、d邊位燒到脆脆地架!另外有兩件好似粉果咁既正方體,入面好多肉碎同菇,;最後係幾粒小春卷入面係有d粉絲咁,但呢兩款就比較油啦

3. 蒜蓉炒椰菜苗($66)
椰菜苗有大有細,細既會相對嫩d,蒜蓉爆炒好香,都幾大碟

4. 香芒糯米飯($55)
呢個又係驚喜之選!首先好多芒果,芒果仲要好甜 椰漿飯有兩款,一款係普通,另一個係紫米,紫米呢個好好食 雖然兩款加左椰漿都幾甜,但d飯好熱辣辣,個椰漿又凍冰冰,加埋一齊食真心好味

呢間好抵食,係商場4/F 環境舒服,真心推介

感謝 joseshann
2020年5月26日 透過行動裝置

咖哩炒大虎蝦 $168
Cari Xao Tom Su
呢個咖喱食到我哋2個停唔到口咖啡椰味濃郁,加埋蛋汁同洋蔥紫蔥青椒、開胃得嚟好爽口虎蝦份量唔少!每人都分到3隻左右,已經剝咗少少殼,輕輕力就可以咬到蝦肉咖哩用嚟撈檬可以encore多一碟
手撕雞撈檬 $68
Bun Thit Ga (Xe) Vermicelli
雞肉滿滿的甜酸汁酸味較濃,超開胃!撈檬份量超多
柚子海鮮沙律 $78
Goi Buoi Hai San
鐘意呢個沙律喺有腰果柚子數量蠻多的,仲有少少魷魚同蝦,清新嘅沙律唔錯唔錯!
香茅豬頸肉米紙卷 $42
Thit Heo Uon Sa Cuon Banh Trang
4大塊米紙卷,中間包住烤得剛剛好嘅豬頸肉,同埋切開咗嘅檬粉,沾沾配上嘅甜酸醬汁,開胃又飽肚
❤️味道:
❣️回頭:‍♀️‍♀️‍♀️
➰➰➰➰➰

感謝 CC m
2020年5月25日 透過行動裝置

其實呢一間越南餐廳之前都試過,不過今日有朋友話未試過,所以就同佢走入去試下。 睇下有冇驚喜。 我哋叫咗以下:

扎肉蒸粉包: 呢個蒸粉包其實係我最鍾意食嘅越南小食之一,呢一間餐廳整到個粉包都幾大件,我覺得真係大件亦都夾抵食。 因為包裏面啲餡料我覺得都算幾足料,點埋個酸汁真係好似喺越南食嘅粉包咁樣。

青木瓜大蝦沙律 :我食到青木瓜算幾新鮮, 蝦易幾大隻, 雞肉亦都唔係肥,雞胸肉健康同埋再撈埋個酸汁,作為一個餐前小食,我覺得係很開胃,同埋呢一碟青木瓜係幾fresh。

泰式去骨海南雞: 呢個海南雞其實我自己覺得佢個雞都幾嫩滑,同埋都食到雞肉嘅鮮味, 同埋都去曬骨畀我哋食 ,大家記住食埋啲雞皮我覺得咁樣先至叫做食海南雞, 同埋最重要就係要點去啲醬,我自己個人認為點醬就好味D, 大家不妨試下。

香茅豬扒湯粉: 呢個湯粉不得不介紹佢,個粉真係幾滑, 另外佢將個豬扒分開上, 感覺亦都幾貼心。 而且個豬扒又炸得幾好食, 個肉亦都幾juicy 所以鍾意食河粉嘅朋友可以試下。

最後我同朋友飲埋個椰青就走囉, 其實呢一間餐廳啲食物水準我覺得都保持到, 而且坐落去亦都算寬敞,所以如果大家鍾意食一啲越南嘢嘅話,可以試下呢度啲越南河粉我覺得都唔錯嘅。

感謝 kingsfoodland
2020年5月17日 透過行動裝置

喺尖沙咀行完街見到呢間 Le Viet 好多人排緊隊原來係食越南菜
特別火車頭有生牛肉、牛腩、牛丸、牛栢葉蘿蔔面頭有芽菜同金不換葉湯底本身味道鮮甜同牛肉味,但如果鍾意惹味啲可以加埋辣椒粒同青檸汁牛腩軟熟牛丸彈牙
咖喱鮮雞撈檬甜咖喱汁濃稠,鮮雞肉質嫩滑配菜有青紅椒、薯仔洋蔥不過我覺得酸辣版嘅撈檬啱我一啲☺️
精選甜品拼盤香芒糯米飯糯米有白糯米同紫米兩款芒果香甜椰漿濃郁綿密加埋一齊食勁正焦糖燉蛋焦糖燒到焦香薄脆燉蛋蛋味香濃軟滑燉蛋加入左雲呢拿籽,帶淡淡雲呢拿味,好好味越南綠豆拉椰糕一層斑蘭椰汁糕一層綠豆糕質感煙韌軟滑椰香味好重
青檸梳打泰象梳打水加埋青檸好清新
即磨咖啡☕️咖啡味道醇厚、無酸澀味道,配以鮮奶口感更幼滑

1  感謝 0907kinki

查看過Le Viet的旅客也查看過

去過Le Viet嗎? 請分享你的經驗!