“🌕食豬手就要食依間🌕”

The Salted Pig (西灣河)
1/21(週五)
20:00
香港排名第1,764 (共15,677家餐廳)
價位: US$13 - US$26
周圍地區: 鯉景灣
周圍地區: 鯉景灣
2021年11月7日 透過行動裝置

Hello我係Moon
食豬手會諗係邊間餐廳?唔准諗即刻答!每次想食豬手我都會過嚟依度食,因為依度嘅豬手真係做得好好味,☺️而且亦都係佢哋嘅招牌,冇理由唔食㗎嘛!

1公斤嘅豬手啱晒多人分享, 雖然佢寫就寫話係二人分享, 但係佢嘅份量其實足夠三個人或者四個人食都得,呢度嘅嘢食都係大份夾抵食,而且服務態度都幾好㗎!☺️

呢個招牌德國鹹豬手,落咗單之後要等一陣先得,啱啱上菜嘅時候豬手真係超級好食!豬皮外脆內軟,脆豬皮真係會令人食上癮!而且佢真係啖啖肉,旁邊有啲蘑菇醬,加少少蘑菇醬食又有另外一種風味!

除咗豬手仲嗌左呢度嘅Pizza,呢個瑪格麗特pizza有驚喜!芝士嘅份量比想像中多,而且唔使$100就已經有跟足料嘅Pizza,所以我哋都嗌左兩份,咁就可以share食啦!

我哋食到冇耐嘅時候,表妹就嚟咗,所以我哋另外叫多個兒童餐比佢,依個兒童餐嘅份量對於一個小朋友來講都幾足夠,一個巴馬臣芝士肉醬意粉再配一杯果汁都只係$58,果汁方面可以選擇橙汁或者蘋果汁,其實仲有其他選擇可以揀,不過表妹就話佢想食意粉,呢個巴馬臣芝士肉醬意粉味道都唔錯,肉醬啲份量都幾多,調味都做得啱啱好!

最後MoonMoon真係好滿意依間餐廳,鹹豬手一如既往咁好食,亦唔會因為做耐咗而有失水準,外脆內軟嘅豬皮真係會令人食上癮,下次食豬手都會繼續食呢間啊!

造訪日期: 2021年11月
感謝 m00nhalf

2021年5月12日 透過行動裝置

路經這間西餐廳,看見內裡的裝飾很可愛,不其然地走進去坐下午膳,我倆撰了二人燒豬手套餐,先來了粟米湯及吞拿魚沙律,相公要了粟米湯而我的吞拿魚沙律有火箭菜及蕃茄菜等再加了沙律汁很野味,燒豬手皮不脆反而很煙韌,有咬感,先試不點汁吃,帶出鹹香味,不錯。
餐茶相公撰了熱檸檬水,而我卻點了熱檸檬茶。
甜品是一少件芝士餅,不過不失。

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 WmYu
2021年3月1日 透過行動裝置

今早在此店所在區内上體健課,下課後發現這沒有中文招牌名一的餐館,侍應該為菲籍溝通要全英語,但服務態度殷勤,座位寬敞更有海景。
早鳥顧客於中午十二時四十五分结帳離座更可享七折優惠。
我和太座選了燒豬手(roasted pork knuckle)二人餐, 頭盤我取是日餐湯(sweet corn soup),太座試了吞拿魚沙律,湯玉米味濃,吞拿魚頗新鮮。
主角燒豬手完全沒有一般過咸的弊病,肉味足而皮脆,值得一讚。
更有免費餐茶及甜品芝士餅,不得不說一句物超所值。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 fredau22003
2020年6月2日

夜晚坐戶口位,呢種咁昏暗的燈光真係好難影相️,影到頭爆。好彩嘢食都唔錯,報返數啦! 西班牙海鮮飯($218)- 中size ,唔數細盤,而且材料好多,蝦蜆青口大大隻放係飯上面,都幾入味。 香煎吞拿魚尼斯沙律($148) -配上我最鍾意嘅薯仔、蕃茄,蛋,健康之選。 慢煮醬燒豬肋骨配粟米薯條($258)- 就係黑麻麻個舊,不過燒汁就幾惹味,骨就乾左少少。 個環境都算靚,隔左條馬路,就可以見到海景,周圍都係散步慢跑等等既人,都幾休閒。 .
The Salted Pig的相片 - 西灣河

造訪日期: 2020年4月
感謝 agnesstorytelling
2019年9月2日 透過行動裝置

德國燒豬手其實唔容易做得好,並需要新鮮剛做起先可以,吃過不少出品,塊皮硬到咬唔開!

今晚大家如願以償,香脆豬手很有水準,最成功是豬皮,既脆亦薄,皮下有少少厚脂肪,正好增潤澤,口感如燒乳豬;令厚肉位並無太嚡或硬,味道唔太鹹,份量足夠三個人分享,果然是賣點。

前菜方面,建議必點牛油果大蝦沙律,尤其大蝦預先香煎,惹味鮮甜。

其次是忌廉汁配青口,味濃厚,青雖然細細粒,但肉質肥美柔嫩,與湯汁同吃,相當滋味。

造訪日期: 2019年9月
1  感謝 gourmet_ivy

查看過The Salted Pig (西灣河)的旅客也查看過

去過The Salted Pig (西灣河)嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。