“神秘嘅Fusion點心酒吧”
Fox Glove的評論

Fox Glove
使用外送服務
香港排名第278 (共15,446家餐廳)
價位: US$26 - US$103
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年6月11日

有去開hidden bar嘅朋友應該唔會對foxglove感到陌生,作為第一代嘅hidden bar,佢坐落喺雪廠街上面,外型有啲似買遮嘅鋪頭,點樣去就唔多講喇,大家上到去自己發掘啦

疫情之前Foxglove會有現場音樂,配合酒吧嘅環境,絕對係放工想放鬆心情時嘅一大享受。

一段時間冇黎,都冇為意餐廳推出左中菜Menu。今日上到嚟,就叫咗幾個唔同嘅點心,另外再叫咗兩個麵做晚餐。

首先上菜嘅係安格斯牛肉包,外型有少少似生煎包,食落去安格斯牛比平日嘅生煎包更加Juicy。

跟住叫咗芝士漢堡春卷,既有春卷嘅脆口,亦有芝士漢堡嘅口感,食落去感覺非常特別。

之後叫咗炸薯條,方便一路食一路傾偈,薯條偏幼身,仲有少少薯皮係頭尾,炸得非常香口。

主食方面,叫咗一個四川擔擔麵同一個紅燒牛肉麵,四川擔擔麵唔算太辣,有非常之濃嘅花生醬味,食到停唔到口,差啲飲埋碗湯。

紅燒牛肉麵就相對清淡,但係勝在有菜有肉,比較健康。

侍應非常之貼心,見到我哋兩個人就主動問我哋使唔使分開用細碗上,等大家都可以試晒兩隻麵。

感謝 KaiserW27

2021年6月7日 透過行動裝置

女兒今晚帶咗我去中環一間有神秘感的Foxglove,侍應帶領我們由走廊行到盡頭轉身入去餐廳後,看見了一片氣派又豪華的餐廳,高雅格調的設計,柔和偏暗的燈光,氣氛實在令人陶醉。圓形復古枱配上寬敞的梳化,坐得舒適。餐廳主打Fusion中菜和廣東點心,亦設有酒吧枱,由專業調酒師以熟練精湛的手法為客人調製各式各樣的雞尾酒。今次就讓我試試點心吧!原隻蝦餃皇:蝦餃外皮薄身,晶瑩剔透,內裡包著大大粒蝦身,新鮮爽口。炸蝦多士,上枱熱辣辣,炸至金黃色,口感酥脆鮮甜。
叉燒菠蘿餐包:喜歡食點心的人一定對這個麵包不陌生,甜甜的菠蘿麵包中包裹著滿滿的蜜汁叉燒醬,表面酥脆,內餡軟滑。

造訪日期: 2021年4月
感謝 waikuen16
2021年6月5日 透過行動裝置

朋友話今晚要帶我去一個神秘地方,一去到我覺得這裡好眼熟,原來係之前睇電影見過的場景。
這裡的入口係估佢唔到的,唔講以為自己係特工。
這間餐廳係飲酒和食點心的,配搭好特別,朋友果然冇介紹錯!
海膽芝士蝦春卷,春卷外皮脆卜卜,內裡蝦肉彈牙,還有芝士流心!春卷上面有海膽,海膽都幾鮮甜,幾特別的配搭。
咖哩雞酥,外皮鬆脆,內裡的咖喱雞有少少辣,味道好惹味。
One Two Punch,呢杯cocktail酒味比較濃郁,有少少荔枝的味道,飲品有落青檸,所以飲落有少少酸味,個人覺得比較適合男士飲用。

感謝 eatmoreeatbetter
2021年6月4日 透過行動裝置

好朋友在限聚令下都好耐冇見,今日約咗2位朋友一齊去聚下,中環有間特色的中式點心酒吧Foxglove,主打高質中式食材,優美獨特的環境,令客人感覺到有高貴奢華的的享受。從走廊跟住侍應走進餐廳有驚喜,要到場試吓才可真正感受到的,餐廳燈光比較暗,又播放著音樂,甚有氣氛。上湯水餃,水餃皮薄餡足料,好味道又多質感, 鮮蝦、木耳夠曬爽口,上湯香甜,小棠菜也很林甜。
碧綠帶子腸,白雪雪的腸粉好滑溜,帶子肉質好嫩滑彈牙,綠色的菜莖有口感,醬油也經過處理,特別好味!

感謝 LUIHANG210
2021年5月26日 透過行動裝置

兩年前好鍾意去Foxglove 聽佢哋嘅Jazz Live Performance ,雖然而家冇得睇live表演,但係發現Foxglove轉左形式,而家會有點心晚餐,所以就同我個妹去試吓,順便回味下Foxglove 嘅氣氛。我睇到個Menu,有好多嘢都想試吓,今晚就試咗四川擔擔麵同埋紅燒牛肉麵,餐廳非常細心,知道我哋想share兩個麵都試吓,就幫我哋分開埋一人份量嘅各款各一碗,值得一讚。喺酒吧食麵,真係第一次,感覺好特別。另外再叫咗一碟安格斯牛肉包,牛肉嘅黑椒辣辣地,但係安格斯牛嘅味道突出,牛肉多汁。再叫咗少少炸物,有海膽芝士蝦春卷,同埋炸薯條。非常之鍾意海膽芝士蝦春卷,芝士味非常濃郁突出。今晚好開心,呢一個經驗非常之震撼我嘅感官,去酒吧食一啲平時唔會喺酒吧出現嘅嘢,而且食物創新同埋出色。

感謝 ClaudiaW0228

查看過Fox Glove的旅客也查看過

中國香港

去過Fox Glove嗎? 請分享你的經驗!