“超正魚湯麵”

Madai Ramen Mengyo Honten
墨田區排名第20 (共2,813家餐廳)
2021年6月7日 透過行動裝置

今次去到東京即管試吓之前在電視介紹呢間既拉麵店,噤啱佢就在我住既酒店附近,即管去尋食睇吓係唔係噤正,一去到見門面有條魚既圖案就知係呢間,入到門囗係自助販賣機,都有好多選擇,自己選擇喜歡既食物,買完票交俾侍應然後找位坐,有食物侍應就會送上,座位大約十幾二十個,經常爆滿,我就選左個真鯛雜炊套餐,另外加隻蛋
坐左一陣套餐就送上,睇賣相係用心擺放過,講到噤勁首先一定要試啖湯先,味道真係又濃又鮮,拉麵入口彈牙,黃色既鯛魚蓉味道鮮甜,而薄切既煙燻叉燒,更易索汁,入口軟腍而嫩滑,之於隻蛋佢哋用小孔注入魚湯,入口除左感受到隻蛋好creamy嫩滑,還多左一重魚湯味
食拉麵時唔好飲晒d湯,要留返來將個飯倒落湯變成湯飯,飯吸收左個魚湯真係超正,加上鯛魚肉碎、鯛魚蓉和蒽粒渾和一齊食,真係完美配搭
食完呢餐又飽又滿足

造訪日期: 2020年7月
感謝 Kwok C

2019年7月12日

真鯛拉麵麵魚是位在錦系町的人氣排隊名店,店內所使用的食材都特別地講究。店家熬煮的湯頭鮮甜爽口,不像一般的拉麵重鹹,不膩口。

造訪日期: 2019年2月
2  感謝 Compass809761
2019年5月10日 透過行動裝置

真係各人口味唔同,有人覺得湯底係鮮但我就覺得腥,唯一係個伴麵幾飽肚嘅,充飢一流。d 豬肉片又嚡又薄。住上野嘅我老遠坐車過嚟食不值得。除非住附近可試試。

造訪日期: 2019年3月
2  感謝 EatForFatty
2019年3月20日

剛好住在錦糸町相鐵飯店
距離麵魚只有170M
當天下午五點半走到麵魚餐廳
發現完全不會等待
非常LUCKY
我點的是特製拉麵 冷肉跟熟肉放在一起的感覺很特別.....
麵條湯頭都屬好吃
PS:可惜的是會放等待的客人站在你後方看你吃
會令人感受到壓力

造訪日期: 2019年3月
感謝 ja104115
2018年9月25日 透過行動裝置

第一次品嚐魚湯拉麵,位於錦系町,平日晚上九點後亦排了三十分鐘才入坐。遊客及當地人各佔半,可見不只是吸引遊客的排隊店,亦是日本人喜愛的飯堂。
魚味濃的湯底,配上不是平常日本拉麵的叉燒而是煙燻的肉,很香,只是份量有點多,食多了就感到有點過咸。重括來說,真鯛拉麵美味非常,值得一嚐!

造訪日期: 2018年3月
感謝 summerleung

查看過Madai Ramen Mengyo Honten的旅客也查看過

去過Madai Ramen Mengyo Honten嗎? 請分享你的經驗!